Pohjanmaa: Muutoksia fetaalihemoglobiinin määritykseen Vaasan keskussairaalassa

Pohjanmaa: Muutoksia fetaalihemoglobiinin määritykseen Vaasan keskussairaalassa

Fetaalihemoglobiini on sikiökauden pääasiallinen hemoglobiinimuoto. Sen pitoisuus punasoluissa alkaa vähentyä täysiaikaisuuden lähestyessä. Aikuisilla fetaalihemoglobiinin määrä punasoluissa on matala ja sitä on vain ns. F-soluissa. Fetomaternaalisen vuodon (FMH) sattuessa sikiön punasoluja pääsee äidin verenkiertoon.

6335 B-HbF-Fc

Tutkimus perustuu virtaussytometriseen menetelmään, jolla voidaan määrittää tarkasti sikiön punasolujen osuus äidin veressä. Tutkimus on herkkä ja sillä pystytään erottamaan jopa alle 0,1 % osuuksia luotettavasti. Prosenttiosuuden lisäksi vastauksena annetaan laskennallinen vuodon määrä millilitroina. Tutkimusta voidaan käyttää FMH:n lisäksi myös esimerkiksi raskausimmunisaatioepäilyssä. Tutkimusta tehdään arkipäiväisin Fimlabin virtaussytometrian laboratoriossa Tampereella. Se ei ole päivystystutkimus.

1562 B-Hb-F 

Huslabista alihankittava korkeapainenestekromatografialla tehtävä veren fetaalihemoglobiini –tutkimus säilyy tutkimusvalikoimassa. Tämän tutkimuksen tärkein indikaatio on hemoglobinopatioiden ja eräiden muiden harvinaisten verisairauksien diagnostiikka. Tutkimuksessa mitataan fetaalihemoglobiinin osuutta kokonaishemoglobiinista, eikä se erottele aikuisen ns. F-soluja ja sikiön punasoluja toisistaan. Siksi tätä tutkimusta ei suositella ensisijaisena FMH:n määrittämiseen.

0058 B-Hb-F-O                

Vaasan keskussairaalassa käytössä ollut päivystystutkimus lopetetaan vähäisen kysynnän vuoksi kokonaan.

Lisätiedot

Lisätietoa vaihtoehtoisista tutkimuksista löytyy Fimlabin sähköisestä ohjekirjasta.

Tiedustelut                         

Virtaussytometrian laboratorio, puh. (03) 3117 6535

Samuli Rounioja, apulaisylilääkäri, puh. (03) 3117 7953


Tomi Koski, hematologian erikoisalajohtaja