Kemian erikoisalalla kohtaa moniammatillinen tiimi
Kiinnostus laboratorioaloihin sai Auni Collingsin aikanaan erikoistumaan kliiniseen kemiaan. Erikoisala tarjoaa kiinnostavan näköalapaikan kehityksen kärjessä.

Kliinisen kemian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Auni Collings opiskeli alun perin luonnontieteitä, ennen kuin vaihtoi lääketieteen puolelle. Lääkäriopintojensa aikana hän pääsi kesätöihin laboratorioon – ja on sillä tiellä edelleen.
– Kliininen kemia tuntui mielekkäimmältä vaihtoehdolta, koska olin jo silloin kiinnostunut laboratorioalasta. Urani aikana olen työskennellyt myös hematologian puolella. Fimlabilla olen ollut töissä vuodesta 2001 asti, kertoo Collings.
Yhteistyössä parempaa asiakaspalvelua
Collingsin työpäivään kuuluu vaihtelevasti tuotannon, analytiikan, talouden ja henkilöstöhallinnon asioita. Tiivis vuorovaikutus sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien kanssa on olennaista prosessien sujuvuuden ja ennen kaikkea asiakaspalvelun kannalta. Tiimissään hänellä on 15 suoraa alaista, joista osa on esimiehiä, joilla puolestaan on omat ryhmänsä johdettavanaan. Yhteistyökumppaneita ja asiakkaita on laajasti eri puolilla Suomea. Asiakasrajapinnassa työskentely on tärkeä osa työtä. Vain siten voi ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja sovittaa niitä yhteen Fimlabin resurssien kanssa.
– Parasta työssäni on monipuolisuus ja se, että saan työskennellä yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa. Lääkärit, kemistit, laboratoriohoitajat ja esimiehet työskentelevät kaikki yhdessä sen eteen, että pystymme lunastamaan asiakaslupauksemme.
Vierianalytiikka on osa kemian erikoisalaa
Kliininen kemia on laaja lääketieteen erikoisala, jossa elimistön toimintoja ja niiden häiriöitä tutkitaan ruumiinnesteistä. Fimlabissa kemian erikoisalaan kuuluu myös vierianalytiikka, joka vastaa asiakkaiden käyttämistä laitteista laboratorion ulkopuolella.
Kemian erikoisalalla automaatioaste on noussut paljon ja erityisesti vierianalytiikan puolella kehitys on nopeaa.
– Pyrimme jatkuvasti kehittämään prosesseja sujuvammiksi, pienentämään vastausviivettä ja nopeuttamaan läpivirtausta, jotta asiakkaan polku on mahdollisimman sujuva, Collings kuvailee.
Poikkeuksellinen koronakevät näkyi myös kemian erikoisalalla, sillä osa henkilöstöstä perehdytettiin myös koronanäytteenottoon. Keväällä jouduttiin sopeuttamaan toimintaa poikkeusoloihin, mutta tilanne on sittemmin helpottanut ja toiminta vakiintunut uuteen normaaliin
Hematologia on nopeasti kehittyvä erikoisala
Laboratoriohematologia on lääketieteen erikoisala, joka tutkii veren sairauksia. Jatkuvasti kehittyvän erikoisalan johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja avointa mieltä.
Hematologian erikoisalajohtaja Tomi Koski tiesi jo lapsena haluavansa lääkäriksi. Kodinlääkärikirjaa selailtuaan erikoisalastakin oli vainu: hematologian kuvamaailma teki lähtemättömän vaikutuksen.

– Hematologia on visuaalinen erikoisala. Hakeuduin lääketieteelliseen ajatuksenani suuntautua hematologiaan, Koski sanoo.
Lääkäriopintojen ohessa Koski työskenteli TYKSin laboratoriossa. Valmistumisen jälkeen työt jatkuivat Veripalvelussa Helsingissä. Hematologian erikoistumisopinnot alkoivat Tampereella vuonna 1996.
– Olen erikoistunut kliiniseen kemiaan ja hematologisiin laboratoriotutkimuksiin, tarkentaa Koski.
Diagnostiikkaa ja hoidon sujuvuuden varmistamista
Visuaalisen mikroskopoinnin ohella Koskea kiehtoo erikoisalan monipuolinen sisältö. Hematologia keskittyy erilaisten hematologisten sairauksien, kuten leukemian ja lymfooman, diagnostiikkaan ja seurantaan. Niiden ohella tutkitaan muun muassa erilaisia verenvuoto- ja tukostaipumuksia. Verikeskustoiminta on kokonaan oma lukunsa.
– Siellä pidämme huolen, että leikkauspotilaille riittää verta vuodon sattuessa. Verikeskuksen puolella pyrimme olemaan ikään kuin näkymättömiä ja varmistamaan hoidon sujuvuutta taustalla.
Pyrimme koko ajan entistä tarkempaan diagnostiikkaan ja aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön kaikkien erikoisalojen kanssa.
Työ hematologian erikoisalajohtajana on Kosken mukaan monipuolista ja erityisesti mahdollisuuksien luomista.
– Tällä hetkellä merkittävin roolini on mahdollistaa työn tekeminen muille kollegoille, kuten lääkäreille, kemisteille ja laboratoriohoitajille, jotta potilaat saavat parhaan mahdollisen avun tutkimuksistamme.
Johtamis- ja kehitystyön ohella Koski nauttii myös rutiinidiagnostiikan tekemisestä, vaikka ehtii tehdä sitä enää valitettavan vähän. Päiviin mahtuu jonkin verran luuydin- ja verinäytteiden mikroskopointia sekä esimerkiksi verikeskuksen puolella hankalien tapausten selvittämisessä auttamista. Ennen COVID-19-pandemiaa Koski reissasi säännöllisesti Fimlabin viiden keskuslaboratorion ja Tikkurilan erikoishemostaasilaboratorion välillä.
– Meillä on töissä alan huippuammattilaisia erilaisilta osaamisen painopistealueilta. Työni hematologian erikoisalajohtajana ei onnistu ilman jatkuvaa ja avointa vuorovaikutusta asiantuntijoidemme kanssa.
Proaktiivista asiakaspalvelua
Hematologian diagnostiset menetelmät kehittyvät jatkuvasti. Tämä tarkoittaa aktiivista toiminnan tarkastelua ja hankintojen valmistelua.
– Pyrimme koko ajan entistä tarkempaan diagnostiikkaan ja aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön kaikkien erikoisalojen kanssa. Kehitystyössä avoin mieli on tärkeää, luonnehtii Koski.
Asiakasnäkökulmasta Kosken mukaan olennaista on ylläpitää proaktiivista ja kehittävää otetta sekä kuunnella asiakkaita herkällä korvalla.
– Tärkeintä on se, että vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.