Tarve genetiikan palveluille kasvaa
Genetiikka on laaja erikoisala, joka tutkii niin perinnöllisiä sairauksia kuin syöpätauteja. Kun tiede menee eteenpäin, diagnostiikka ja tutkimukset kehittyvät, ja sen myötä myös genetiikan palveluiden tarve kasvaa.
Muutos on tyypillistä genetiikan alalla. Alan kehitys näkyy myös Fimlabissa menetelmien kehittymisenä ja näytemäärien tasaisena, joskin vielä maltillisena kasvuna. Viime vuodet ovat kuitenkin olleet varsin epätyypillisiä, sillä koronatilanne on pakottanut myös genetiikan erikoisalan keskittymään asioihin, joihin se ei normaalisti keskity.
– Teimme yhdessä mikrobiologian kanssa covid-sekvensointeja viime kesään asti. Sekvensoinnin päätyttyä olemme päässeet palaamaan normaaliin, ja esimerkiksi erilaiset kehityshankkeet ovat taas käynnistyneet, kertoo Fimlabin genetiikan erikoisalajohtaja, sairaalageneetikko Mauri Keinänen.
Juuri nyt konkretisoitumassa on kaksi merkittävää kehityskohdetta. Helmikuussa otettiin käyttöön niin leukemian diagnostiikkaan liittyvä laajempi fuusiogeeniseulontatutkimus kuin kiinteiden tuumoreiden diagnostiikkaa parantava geeniprofilointitutkimuskin.
– Kiinteiden tuumoreiden diagnostiikan kehitys kuvaa hienosti koko alan suuntaa; yksittäisten geenien sijasta tutkimme samasta näytteestä paljon suuremman määrän geenejä. Olemme useamman vuoden ajan hyödyntäneet 15 geenin tuumoritutkimusta, mutta jatkossa käytössämme on huimasti suurempi, yli 500 geenin paneeli, Keinänen kuvailee.
Yhteistyö tärkeää
Genetiikka on erikoisalana laaja, mutta Fimlabin genetiikan laboratorio ei itsessään ole kovin suuri. Se työllistää reilut 30 henkeä, kun kaikkiaan fimlabilaisia on noin 1 200. Genetiikan laboratorio sijaitsee Tampereella, ja yhteistyö muiden erikoisalojen kanssa on tiivistä.
– Esimerkiksi tuumoreiden tutkimuksessa yhteistyö patologian erikoisalan kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Patologi määrittelee, onko näytteessä syöpäsoluja. Leukemiatutkimuksissa taas hematologia on keskeinen yhteistyökumppani. Korona-aikana yhteistyötä tehtiin tiiviisti myös mikrobiologian erikoisalan kanssa, Keinänen luettelee.
Tulevaisuuden haasteiksi Keinänen mainitsee alan muutoksessa kiinni pysymisen. Tahti on kova, ja on keskeistä arvioida, mitä kaikkea kannattaa tehdä yksin ja mitä yhdessä muiden kanssa.
– Esimerkiksi harvinaissairaudet ovat yksittäin pieniä juttuja, mutta kokonaiskuvassa merkittävän keskeinen osa tutkimusta. Meillä Fimlabissa on edelleen tarve laajentaa perinnöllisyyteen liittyvää tekemistä, kustannustehokkuutta unohtamatta. Kustannusten järkevä kohdentaminen on mahdollista, kun teemme yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa.
Katse tulevaisuuteen
Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti vuoden 2023 alussa päivitetyn genomistrategian, jonka laatimisessa myös Keinänen on ollut mukana. Strategian tarkoituksena on ohjata sitä, miten geneettistä tietoa kansallisesti kerätään ja käsitellään. Lisäksi se kokoaa yhteen toimia genomitiedon hyödyntämiseksi kansalaisten terveyden hyväksi.
Lisäksi eduskunnan pöydällä on uusi genomilaki, joka siirtyy väistämättä seuraavalle hallituskaudelle. Lain tarkoituksena on tukea genomitiedon vastuullista, yhdenvertaista ja tietoturvallista käyttöä ihmisten terveyden hyväksi.
– Laki tulee määrittelemään, millä tasolla genomiikkaa Suomessa tutkitaan ja voidaan hyödyntää. Fimlabin painopiste on diagnostiikkapuolella, ja meille oleellista on, miten uutta tietoa voidaan hyödyntää paremmin potilastasolla.
On selvää, että perinnöllisten tautien tutkimus kehittyy ja tunnemme koko ajan enemmän geenejä, jotka yhdistyvät joihinkin tiettyihin sairauksiin. Tutkimuksen myötä myös diagnostiikka paranee sekä tarkentuu ja voidaan luoda uusia täsmähoitoja.
– Sen myötä myös tarve genetiikan palveluille kasvaa jatkossa, ja me Fimlabissa saamme olla seuraamassa tuota kasvua, Keinänen summaa.
Genetiikan rooli kasvaa syövän hoidossa
Fimlabissa uudistetaan parhaillaan syövän diagnostiikkaan ja hoitoon liittyviä geenitutkimuksia. Useamman geenin samanaikainen tutkimus eli geenipaneeli laajenee, jolloin saadaan entistä enemmän DNA-lähtöistä tietoa syöpähoitojen tueksi.
Genetiikalla on yhä suurempi merkitys syövän tutkimuksessa, koska sairaus on seurausta geeneissä tapahtuneista muutoksista eli mutaatioista. Hoitoon vaikuttavia geenimuunnoksia tunnetaan yhä enemmän, joten genetiikan tietämyksen kasvaessa myös syöpähoitoa voidaan parantaa täsmälääkkeillä.
Nyt käytössä oleva kasvainten geenipaneeli laajenee 15 geenistä 20 geeniin. Tämä auttaa vahvistamaan riittävää tiedonsaantia hoitoon vaikuttavien geenien osalta. Joissain tapauksissa yhteistyökumppaneiden kanssa tehdään myös laajempia geenitutkimuksia, jotka antavat lisäinformaatiota.
Laajennetun geenipaneelin lisäksi käyttöön otetaan niin sanottu fuusiogeenipaneeli. Sen avulla voidaan tutkia kahden eri geenin yhdistymisessä syntyviä muutoksia, jotka puolestaan voivat johtaa syövän kehittymiseen.
Geenipaneeli tukee päätöksentekoa
Geenipaneelien avulla pyritään saamaan tarkempaa tietoa helpottamaan hoitavan lääkärin työtä. Diagnostiikan tueksi on tärkeää kerätä valtavasta datamäärästä juuri oikeaa tietoa syöpätyypin määrittämiseksi.
– Kohdennetut geenipaneelit auttavat hoitavaa lääkäriä diagnostiikan lisäksi hoitopäätösten tekemisessä ja sairauden seurannassa. Paneelit palvelevat tällä hetkellä hyvin esimerkiksi suolisto- ja keuhkosyövän tutkimuksissa. Jatkossa pystymme niiden avulla tukemaan tutkimustyötä paremmin myös muissa syöpätyypeissä, kuvailee Fimlabin genetiikan erikoisalajohtaja Mauri Keinänen.
Yhteistyötä moniammatillisessa työryhmässä
Fimlab on mukana Tampereen yliopistollisen sairaalan käynnistämässä geeniohjatun syövän hoidon työryhmässä (Molecular Tumor Board), jonka tavoitteena on syövänhoidon kehittäminen. Toukokuussa aloittavan työryhmän on suunniteltu kokoontuvan kerran kuukaudessa käsittelemään potilastapauksia ja niihin liittyviä geenitutkimusten tuloksia.
Työryhmän kokouksiin voi tapauksesta riippuen osallistua esimerkiksi syöpää hoitavia lääkäreitä, patologeja, geneetikkoja, perinnöllisyyslääkäreitä, kemistejä ja molekyylibiologian asiantuntijoita.
– Vuoropuhelun hoitavan lääkärin kanssa pitää olla aktiivista, jotta voimme tuottaa oikeaa, potilasta hyödyttävää tietoa. Alkava yhteistyö parantaa keskusteluyhteyttä. Näin voimme tukea ja seurata potilaan hoitoa entistä paremmin, luonnehtii Keinänen.
Genetiikka on mahdollisuuksien erikoisala
Fimlabin lääketieteellisen genetiikan laboratorioissa tutkitaan sekä perinnöllisiä sairauksia että syöpätauteja. Genetiikan erikoisalan johtajana työskentelevä Mauri Keinänen on monissa liemissä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin keitetty sairaalageneetikko, joka iloitsee tutkimusmahdollisuuksien jatkuvasta kehityksestä.
Geneettinen osaaminen lisääntyy Suomessa ja maailmalla valtavaa vauhtia. Viimeiset parikymmentä vuotta genetiikan tietämyksen lisääntyminen yhdistettynä teknologisten mahdollisuuksien kehittymiseen on tarkoittanut isoja harppauksia alalla vuosittain. Tutkimusmahdollisuudet ovat tänä päivänä suuret. Fimlabin genetiikan erikoisalajohtaja, sairaalageneetikko Mauri Keinänen on tyytyväinen kehityssuuntaan.
– Genetiikka ei ole isolaatti, vaan kyseessä on hyvin tiiviisti muihin erikoisaloihin linkittyvä tieteenala. Näin ollen genetiikan tutkimuksen ja tietämyksen kehittymisellä on mahdollisuuksia laventava ja hoitomahdollisuuksia kehittävä vaikutus myös esimerkiksi patologian, hematologian ja mikrobiologian erikoisaloihin liittyen.
Genetiikka ei ole isolaatti, vaan kyseessä on hyvin tiiviisti muihin erikoisaloihin linkittyvä tieteenala.
Genetiikka on valtavan laaja erikoisala, jonka alla on paljon eri tasoista toimintaa. Fimlabin lääketieteellisen genetiikan laboratorioissa tutkitaan perinnöllisiä sairauksia ja syöpätauteja. Kyseessä on diagnostinen laboratorio, jossa loppuasiakkaita on aina syntymättömistä vauvoista vanhuusikään varttuneisiin saakka. Tutkimuksia tilaavina asiakkaina ovat useimmiten sairaalat, joidenkin tutkimusten kohdalla myös terveyskeskukset ja lääkäriasemat.

Vaikuttava osaaja katsoo alaa monelta kantilta
Vuodesta 2016 asti Fimlab Laboratorioiden ja genetiikan erikoisalan kehittämisessä mukana ollut Keinänen on kartuttanut vaikuttavan ansioluettelon. Vuonna 1988 Helsingin yliopistossa perinnöllisyystieteistä ja ihmisgenetiikasta tohtoriksi väitellyt Keinänen on sittemmin työskennellyt monipuolisesti tutkimustyössä, laboratoriodiagnostiikassa ja esimiestehtävissä niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.
– Erilaisissa organisaatioissa työskentely on tuonut perspektiiviä tekemiseen. Monipuolinen kokemus on lisännyt uteliaisuutta ja tiedonjanoa sekä tuonut halun ymmärtää asioita useilta kanteilta, Keinänen kertoo.
Fimlabilla Keinänen vastaa genetiikan erikoisalan toiminnasta, kehittämisestä ja taloudesta. Hän osallistuu tiiviisti johtoryhmätyöskentelyyn, kantaa vastuuta myös hedelmöityshoitolaboratorion toiminnasta sekä vastaa sidosyksikköverkoston asiantuntijafoorumeiden kehittämisestä ja toimii kyseisten organisaatioiden Laboratoriopalveluiden neuvottelukunnan puheenjohtajana.
– Laaja tehtävänkuva antaa loistavan mahdollisuuden erikoisalan objektiiviseen tarkasteluun ja kehittämiseen.
Tutkimus- ja kehitystyöt aikanaan ulkomailla, muun muassa Bostonissa, Chicagossa, Tallinnassa ja Saksassa, ovat tuoneet miehelle arvokasta kansainvälistä osaamista, jota voi hyödyntää Fimlabin genetiikan erikoisalan johtamisessa. Terveydenhuollon substanssiosaamisen yhdistämisessä johtamistyöhön Keinästä auttaa useissa eri johtotehtävissä hankitun kokemuksen ohella terveydenhuollon johtamis- ja Executive Master of Business Administration -koulutukset.
Tulevaisuuden genetiikka nojaa alojen yhteistyöhön
Tietämyksen ja tutkimusteknologian kehittymisen ohella genetiikan tieteenalaa kuvaa toinenkin trendi: käyttötarkoitusten laajeneminen.
– Edullisemmat tutkimukset ovat mahdollistaneet sen, että tieteenala on tullut muun muassa sukututkimusten ja joidenkin sairauksien tai ominaisuuksien riskilaskennan kautta lähemmäs kuluttajia. Kovan lääketieteellisen genetiikan vastapainoksi toiseen ääripäähän onkin syntynyt niin sanottua horoskooppitasoista genetiikkaa, Keinänen kuvailee.
Tällä hän tarkoittaa muun muassa joitain suoraan kuluttajille myytäviä hyvinvointigeenitestejä, missä yksittäinen geenimuoto liitetään johonkin henkilön ominaisuuteen, luonteenpiirteeseen tai sairausriskiin ilman vankkaa tieteellistä pohjaa. Vaikka Keinäsen mukaan on hienoa, että tutkimusmahdollisuudet ovat nykyään laajat ja lisääntyneiden mahdollisuuksien kautta myös ymmärrys geenien vaikutuksesta tulee kaikille tutummaksi, kannustaa hän silti pohtimaan, mikä tutkiminen aiheuttaa lopulta enemmän tuskaa kuin hyötyä.
Kovan lääketieteellisen genetiikan vastapainoksi toiseen ääripäähän on syntynyt niin sanottua horoskooppitasoista genetiikkaa.
Selvää on, että tulevaisuudessa genetiikkaa hyödynnetään aiempaa enemmän ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa. Tiedosta on apua sekä yksilön omasta terveydestä huolehtimisessa kuin hoidon suunnittelussakin.
– Tulevaisuudessa genetiikalla on paljon enemmän annettavaa lääketieteelle ja esimerkiksi yksilöllisen lääkehoidon suunnitteluun kuin tällä hetkellä osataan hyödyntää. Kehitykseltä toivonkin erityisesti sitä, että genetiikan integraatio muihin lääketieteen aloihin jatkuu yhä tiiviimmin. Siten ymmärrys genetiikasta mahdollistajana syvenee.