Hematologian kuulumisia – suolistosyövän seulontaa ja toiminnan yhdenmukaistamista
Laboratoriohematologia on lääketieteen erikoisala, joka tutkii veren sairauksia. Hematologiaa tehdään kaikissa niissä Fimlabin toimipisteissä, joissa tehdään analytiikkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa keskussairaaloiden ja pienten sairaaloiden laboratorioita sekä joitain terveyskeskuksia, joissa tehdään pika-analytiikkaa. Harvinaisemmat hematologian tutkimukset on keskitetty Tampereelle.
– Monet hematologian tutkimukset ovat niin yleisiä, että ne on järkevintä tehdä lähellä. Osa tutkimuksista on päivystyksellisiä eli niissä nopeus on valttia, kertoo Fimlabin hematologian erikoisalajohtaja, ylilääkäri Tomi Koski.
Hematologia toimii läheisessä yhteistyössä useiden eri Fimlabin erikoisalojen ja osa-alueiden kanssa. Yksi keskeisimpiä yhteistyön muotoja viime vuosien aikana on ollut suolistosyövän seulonta, joka on työllistänyt fimlabilaisia niin asiakaspalvelussa, tukipalveluissa, tietohallinnossa kuin monilla muillakin osa-alueilla.
– Olemme osa isoa kokonaisuutta, ja teemme oman osuutemme suolistosyövän laajenevassa seulonnassa. Osallistujia on onneksi ollut odotetusti, ja ihmiset ovat selvästi kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan, Koski arvioi.
Suolistosyövän seulontaa tehtiin Fimlabissa ensin pilottina ja sittemmin seulonnan tultua pakolliseksi osallistuvien kuntien, ja sen myötä myös näytteiden, määrä on kasvanut merkittävästi.
Uusia ihmisiä kaivataan alalle
Vuoden 2022 keskeisimpiä teemoja hematologian erikoisalalla on ollut toiminnan yhdenmukaistaminen eri paikkakunnilla. Paljon on jo saatu aikaan, ja esimerkiksi laitekannat ja IT-järjestelmät on jo yhtenäistetty. Monia pienempiä yksityiskohtia ja kokonaisuuksia hiotaan kuitenkin vielä.
Fimlabin asiakkaiden näkökulmasta yhdenmukaistaminen lisää toimintavarmuutta sekä myös tehokkuutta ja sujuvuutta. Kun asiat tehdään kaikissa toimipisteissä samalla tavalla, niitä voidaan kehittää samanaikaisesti, ja eroavien toimintamallien aiheuttamaan lisätyöhön ei kulu aikaa.
Yksi suurimmista huolenaiheista hematologialla liittyy kasvavaan osaajapulaan. Osaavaa henkilökuntaa on aiempaa vaikeampi löytää, ja vaikka hematologia vaikuttaa kiinnostavan esimerkiksi bioanalytiikan opiskelijoita, uusia työntekijöitä ei tahdo riittää kaikkiin toimipisteisiin.
– Tämä ongelma ei koske yksin meitä, vaan vaatii kehittämistä koko alalla. Jos työntekijöitä ei saada, se alkaa pian näkyä myös potilasasiakkaille asti jonoina ja pitkinä odotusaikoina, Koski huomauttaa.
Koski kuitenkin kehuu samalla työnantajaansa todeten, että Fimlabissa on hyvä työskennellä. Moni taloon tullut viihtyy hematologian parissa, sillä työ itsessään on mielenkiintoista.
– Toivottavasti työn mielekkyys houkuttelee myös nuoria ja alanvaihtajia hematologian pariin.
Hematologia on nopeasti kehittyvä erikoisala
Laboratoriohematologia on lääketieteen erikoisala, joka tutkii veren sairauksia. Jatkuvasti kehittyvän erikoisalan johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja avointa mieltä.
Hematologian erikoisalajohtaja Tomi Koski tiesi jo lapsena haluavansa lääkäriksi. Kodinlääkärikirjaa selailtuaan erikoisalastakin oli vainu: hematologian kuvamaailma teki lähtemättömän vaikutuksen.

– Hematologia on visuaalinen erikoisala. Hakeuduin lääketieteelliseen ajatuksenani suuntautua hematologiaan, Koski sanoo.
Lääkäriopintojen ohessa Koski työskenteli TYKSin laboratoriossa. Valmistumisen jälkeen työt jatkuivat Veripalvelussa Helsingissä. Hematologian erikoistumisopinnot alkoivat Tampereella vuonna 1996.
– Olen erikoistunut kliiniseen kemiaan ja hematologisiin laboratoriotutkimuksiin, tarkentaa Koski.
Diagnostiikkaa ja hoidon sujuvuuden varmistamista
Visuaalisen mikroskopoinnin ohella Koskea kiehtoo erikoisalan monipuolinen sisältö. Hematologia keskittyy erilaisten hematologisten sairauksien, kuten leukemian ja lymfooman, diagnostiikkaan ja seurantaan. Niiden ohella tutkitaan muun muassa erilaisia verenvuoto- ja tukostaipumuksia. Verikeskustoiminta on kokonaan oma lukunsa.
– Siellä pidämme huolen, että leikkauspotilaille riittää verta vuodon sattuessa. Verikeskuksen puolella pyrimme olemaan ikään kuin näkymättömiä ja varmistamaan hoidon sujuvuutta taustalla.
Pyrimme koko ajan entistä tarkempaan diagnostiikkaan ja aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön kaikkien erikoisalojen kanssa.
Työ hematologian erikoisalajohtajana on Kosken mukaan monipuolista ja erityisesti mahdollisuuksien luomista.
– Tällä hetkellä merkittävin roolini on mahdollistaa työn tekeminen muille kollegoille, kuten lääkäreille, kemisteille ja laboratoriohoitajille, jotta potilaat saavat parhaan mahdollisen avun tutkimuksistamme.
Johtamis- ja kehitystyön ohella Koski nauttii myös rutiinidiagnostiikan tekemisestä, vaikka ehtii tehdä sitä enää valitettavan vähän. Päiviin mahtuu jonkin verran luuydin- ja verinäytteiden mikroskopointia sekä esimerkiksi verikeskuksen puolella hankalien tapausten selvittämisessä auttamista. Ennen COVID-19-pandemiaa Koski reissasi säännöllisesti Fimlabin viiden keskuslaboratorion ja Tikkurilan erikoishemostaasilaboratorion välillä.
– Meillä on töissä alan huippuammattilaisia erilaisilta osaamisen painopistealueilta. Työni hematologian erikoisalajohtajana ei onnistu ilman jatkuvaa ja avointa vuorovaikutusta asiantuntijoidemme kanssa.
Proaktiivista asiakaspalvelua
Hematologian diagnostiset menetelmät kehittyvät jatkuvasti. Tämä tarkoittaa aktiivista toiminnan tarkastelua ja hankintojen valmistelua.
– Pyrimme koko ajan entistä tarkempaan diagnostiikkaan ja aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön kaikkien erikoisalojen kanssa. Kehitystyössä avoin mieli on tärkeää, luonnehtii Koski.
Asiakasnäkökulmasta Kosken mukaan olennaista on ylläpitää proaktiivista ja kehittävää otetta sekä kuunnella asiakkaita herkällä korvalla.
– Tärkeintä on se, että vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.