Kohdunkaulansyövän seulonta: Kotinäytteenoton testaaminen laajenee koko Fimlabin toiminta-alueelle
Uusimman seulontaa koskevan laatusuosituksen mukaisesti kohdunkaulansyövän seulonnassa voidaan hyödyntää myös kotinäytteenottoa eli ns. HPV-omanäytteenottoa.
Fimlab, Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan hyvinvointialue aloittivat vuonna 2024 HPV-omanäytteenoton tutkimuksen Pirkanmaan alueen seulottavilla. Keväällä 2025 tutkimus laajenee Fimlabin koko toiminta-alueelle eli myös Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueille.
HPV-omanäytteenoton tutkimukseen voivat osallistua seulottavat, jotka asuvat yllä mainittujen hyvinvointialueiden kunnissa ja jotka eivät halua osallistua seulontaan käymällä näytteenotossa laboratoriossa. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Seulottava saa henkilökohtaisesti tiedon mahdollisuudesta osallistua HPV-omanäytteenoton tutkimukseen hänelle lähetettävässä seulonnan uusintakutsukirjeessä. Ennen uusintakutsua tutkimukseen ei voi osallistua eikä näytteenottosettiä tilata kotiin.
Jos seulottava päättää osallistua HPV-omanäytteenoton tutkimukseen, hän voi tilata itselleen kotiin näytteenottosetin ja ottaa HPV-näytteen itse setissä olevan ohjeen mukaisesti. Näyte palautetaan postitse Fimlabin laboratorioon, jossa näytteestä tutkitaan korkean riskin HPV eli ihmisen papilloomavirus. Mikäli tulos on positiivinen, eli todetaan HPV-infektio, seulottava ohjataan Fimlabin laboratorioon gynekologiseen näytteenottoon. Tällöin HPV-näytteestä saadaan myös papa-koe eli kohdunkaulan irtosolututkimus, jonka tuloksen perusteella määritetään seulottavan jatkoseuranta.
HPV-omanäytteenottotutkimuksen tarkoituksena on selvittää sitä, miten kotona itse otettava HPV-näyte toimisi kohdunkaulan syövän seulonnassa. HPV-omanäytteenotolla pyritään helpottamaan naisten osallistumista seulontaan, ja nostamaan kohdunkaulansyövän seulontakattavuutta. Seulontakattavuuden lisäämisellä pyritään löytämään kohdunkaulan vahva-asteiset esiastemuutokset ja hoitamaan ne ennen kuin ne etenevät pahanlaatuisiksi.
Mikäli omanäytteenoton tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, voidaan tulevaisuudessa omanäytteenottoa tarjota osana seulontaprotokollaa eli vaihtoehtona laboratoriossa otettavalle näytteelle.
Lue lisää HPV-omanäytteenoton tutkimusasetelmasta
Lisätiedot
Anu Mustila, lääketieteellinen johtaja