Kohdunkaulansyövän seulonta: Kotinäytteenoton testaus laajenee Kanta-Hämeeseen, Keski-Suomeen, Päijät-Hämeeseen ja Pohjanmaalle

Kohdunkaulansyövän seulonta: Kotinäytteenoton testaus laajenee Kanta-Hämeeseen, Keski-Suomeen, Päijät-Hämeeseen ja Pohjanmaalle

Uusimman seulontaa koskevan laatusuosituksen mukaisesti kohdunkaulansyövän seulonnassa voidaan hyödyntää myös kotinäytteenottoa eli niin sanottua HPV-omanäytteenottoa.

Fimlab, Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan hyvinvointialue aloittivat vuonna 2024 HPV-omanäytteenoton tutkimuksen Pirkanmaan alueen seulottavilla. Keväällä 2025 tutkimus laajenee Fimlabin koko toiminta-alueelle eli myös Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueille.

Ketkä voivat osallistua tutkimukseen?

HPV-omanäytteenoton tutkimukseen voivat osallistua seulottavat, jotka asuvat Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan tai Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ja jotka eivät halua osallistua seulontaan käymällä näytteenotossa laboratoriossa.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Seulottava saa henkilökohtaisesti tiedon mahdollisuudesta osallistua HPV-omanäytteenoton tutkimukseen hänelle lähetettävässä seulonnan uusintakutsukirjeessä. Ennen uusintakutsua tutkimukseen ei voi osallistua eikä näytteenottosettiä tilata kotiin.

Miten HPV-omanäytteenotto toimii?

Jos seulottava päättää osallistua HPV-omanäytteenoton tutkimukseen, hän voi tilata itselleen kotiin näytteenottosetin ja ottaa HPV-näytteen itse setissä olevan ohjeen mukaisesti.

Näyte palautetaan postitse Fimlabin laboratorioon, jossa näytteestä tutkitaan korkean riskin HPV eli ihmisen papilloomavirus. Mikäli tulos on positiivinen, eli todetaan HPV-infektio, seulottava ohjataan gynekologiseen näytteenottoon. Tällöin HPV-näytteestä saadaan myös papa-koe eli kohdunkaulan irtosolututkimus, jonka tuloksen perusteella määritetään seulottavan jatkoseuranta.

Mikä on tutkimuksen tarkoitus?

HPV-omanäytteenottotutkimuksen tarkoituksena on selvittää sitä, miten kotona itse otettava HPV-näyte toimisi kohdunkaulan syövän seulonnassa. HPV-omanäytteenotolla pyritään helpottamaan naisten osallistumista seulontaan, ja nostamaan kohdunkaulansyövän seulontakattavuutta.

Seulontakattavuuden lisäämisellä pyritään löytämään kohdunkaulan vahva-asteiset esiastemuutokset ja hoitamaan ne ennen kuin ne etenevät pahanlaatuisiksi.

Mikäli omanäytteenoton tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, voidaan tulevaisuudessa omanäytteenottoa tarjota osana seulontaprotokollaa eli vaihtoehtona laboratoriossa otettavalle näytteelle.

Lue lisää HPV-omanäytteenoton tutkimuksesta