Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Päijät-Häme: Seerumin proteiinifraktiot (2522 S -Prot-Fr) -tutkimuksen menetelmä ja tulostaso muuttuvat 8.4.2024 alkaen

Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Päijät-Häme: Seerumin proteiinifraktiot (2522 S -Prot-Fr) -tutkimuksen menetelmä ja tulostaso muuttuvat 8.4.2024 alkaen

Seerumin proteiinifraktioiden (2522 S -Prot-Fr) menetelmä vaihtuu geelielektroforeesista kapillaarielektroforeesiksi. Kapillaarielektroforeesin suorituskyky on aiempaa menetelmää parempi, minkä vuoksi mm. kyky havaita pieniä M-komponentteja ja kvantifioida IgM-tyypin M-komponentteja paranee.

M-komponenttien tulostaso muuttuu menetelmän vaihtumisen vuoksi. Muutoksissa on yksilökohtaista vaihtelua, mihin vaikuttaa mm. M-komponentin tyyppi ja sijainti elektroforeesissa.

Keskimääräiset muutokset ovat:

M-komponentin tyyppiPitoisuusmuutos (keskiarvo)95%:n luottamusväli
IgG+0.5 g/l-3­­­­­– +4 g/l
IgA+4 g/l-1– +9 g/l
IgM+2 g/l-2– +6 g/l

Seurantanäytteiden lausuntoon lisätään kommentti menetelmän ja tulostason muuttumisesta 12 kk:n ajan.

Tutkimuksen vastaustapa säilyy ennallaan: tuloskertymään raportoidaan lausunto ja kvantifioitavissa olevan yksittäisen tai useamman M-komponentin (S -Mkomp-1 / S -Mkomp-2 / S -Mkomp-3) pitoisuus. Mikäli näytteessä ei tule esiin M-komponenttia, vastataan tutkimus pelkällä lausunnolla.

Aikaisemman käytännön mukaisesti laboratorio ohjelmoi tarvittaessa jatkotutkimuksena seerumin immunofiksaation, jos tunnetun M-komponentin liikkuvuus on muuttunut tai todetaan uusi poikkeava löydös, eikä immunofiksaatiota ole jo pyydetty.

Lisätiedot

Tarkemmat tiedot tutkimuksesta ja sen tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.                     

Tiedustelut    

Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille, p. 03 311 77800


Tapio Seiskari, mikrobiologian erikoisalajohtaja