Laboratoriemeddelande 24/2025 • Pohjanmaa/Österbotten
Användning av cerebrospinalvätska i SAV-diagnostiken grundar sig på påvisande av sönderfallsprodukter som gäller hemoglobin i röda blodkroppar, det vill säga oxihemoglobin och bilirubin, i absorbtionsspektrumet i cerebrospinalvätskan.
Oxihemoglobin i cerebrospinalvätska kan utöver från SAV även komma från artefaktblod som har koppling till provtagningen, men bilirubin bildas endast in vivo. Eftersom bilirubin bildas i en reaktion som katalyseras av en inducerande entzym utesluter brist på bilirubin i cerebrospinalvätska inte SAV, om det gått mindre än 12 h mellan att symptomen börjat och provtagningen.
En högre bilirubinhalt i plasma eller en högre proteinhalt i cerebrospinalvätska kan även öka bilirubinhalten i cerebrospinalvätskan. Om det i cerebrospinalvätskan konstateras en ökad absorbans som beror på bilirubin och hos den undersökta konstateras en förhöjd bilirubinhalt i plasma (mer än 20 umo/l), korrigeras resultatatet kalkylmässigt med bilirubin i plasma samt med proteinhalten i serum- och cerebrospinalvätskan, för att utesluta ett felaktigt positivt resultat på grund av ökad bilirubin i plasma. Om den undersökta konstateras ha en förhöjd proteinhalt i cerebrospinalvätskan (mer än 1 g /l), kan utifrån en spektrumundersökning inte med säkerhet tas ställning till om bilirubinet som konstaterats i cerebrospinalvätskan beror på SAV eller något annat tillstånd där permeabiliteten i blod-hjärn-barriären och/eller den totala proteinhalten i cerebrospinalvätskan ökat. Tillstånd som signifikant ökar den totala proteinhalten i cerebrospinalvätskan och således även bilirubinhalten är till exempel meningit, araknoidit, polyradikulit (Guillain-Barrés syndrom), kronisk inflammatorik demyeliniserade polyneuropati (CIDP) samt olika faktorer som stör cerebrospinalvätskans cirkulation, såsom tumörer och abscesser.
Vi förnyar de utlåtanden som gäller spektrum i cerebrospinalvätska. I utlåtanden tas i fortsättningen alltid ställning utöver till bilirubin även till förekomst av oxihemoglobin. Om absorbans av bilirubin konstateras i cerebrospinalvätska och den undersöktas plasma dessutom konstateras ha en förhöjd bilirubinhalt (P -Bil > 20 umol/l) eller det i cerebrospinalvätskan konstateras utöver bilirubin även en hög proteinhalt (Li-Prot > 1g/l), tas i utlåtandet i fortsättningen ställning till betydelsen av dessa. I fortsättningen hänvisas i utåtanden till blödning under arachnoiden med en förkortning som är härledd från finskan, SAV (tidigare SAH).
I de nya utlåtandena ges till den beställande läkaren i fortsättningen lite mera uppgifter om grunderna för utlåtandet. Förnyelsen av utlåtandena medför inga ändringar i själva undersökningen, sensitiviteten eller kärninnehållet i utlåtandet.
Tydliga utlåtanden ges även i fortsättningen
”Fyndet stöder inte SAV” används då ingen absorbans av bilirubin finns i provet av cerebrospinalvätska, eller den upptäckta absorbansen sannolikt beror på en förhöjd bilirubinhalt i plasma (den senare anges i utlåtandet).
När ”Fyndet utesluter inte SAV” används anges alltid en förklaring vad detta beror på (en stor mängd oxihemoglobin eller tydligt förhöjt protein i cerebrospianalvätska).
”Likvärdig med SAV” används då bilirubin konstateras i cerebrospinalvätska och dessutom eventuellt oxihemoglobin, men detta inte beror på en förhöjd bilirubinhalt i plasma.
Vår tolkning följer expertarbetsgruppen UK NEQAS:s rekommendation för analys av bilirubin i cerebrospinalvätska i samband med misstanke om SAV ¹. Avsikten med dessa instruktioner är att minimera möjligheten till felaktiga negativa resultat. På grund av detta beror ett felaktigt negativt resultat sannolikt på sönderfall av bilirubin mellan provtagning och analysering, om det gått en lång tid mellan dessa och särskilt om provet dessutom exponeras för ljus*.
*Tidens inverkan på bilirubin i prov med cerebrospianalvätska:
Om det gått en längre tid mellan provtagning och analys sönderfaller bilirubin i cerebrospinalvätskan. Förvaringstidens inverkan på sönderfall av bilirubin varierar betydligt mellan olika prov. Av bilirubinet i ryggmärgsprov som förvarades i mörker hade cirka 18 procent sönderfallit inom 24 h (andelen sönderfallen bilirubin varierade mellan 0–67 procent mellan olika prov). Inom 48 hade i genomsnitt cirka 30 procent av bilirubinet sönderfallit (0–100 procent) ². I fortsättningen lägger vi till följande anmärkning för alla prov där det gått mer än 24 h timmar mellan provtagningen och analysen: ”Det har gått mer än 24 h mellan provtagningen och analysen. Sönderfallet av bilirubin i provet ökar med tiden, vilket medför större möjlighet för ett felaktigt negativt resultat”.
*Ljusets inverkan på bilirubinet i prov med cerebrospinalvätska:
Om ett prov med cerebrospianlvätska exponeras för ljus orsakas sönderfall av bilirubin i provet. Forskning har visat att ljusets inverkan på sönderfall av bilirubin varierar väldigt mycket mellan olika prov. I en del fall kan ljusexponering i redan en timme signifikant minska bilirubinhalten och orsaka ett felaktigt negativt resultat. I genomsnitt sönderfaller bilirubin som exponeras för ljus cirka 4 gånger snabbare än i skydd för ljus ³. I fortsättningen lägger vi till följande anmärkning för alla prov för vilka vi har uppgifter om ljusexponering i minst 1 timme: ”Provet har under transporten exponerats för ljus, vilket ökar möjligheten för ett felaktigt negativt resultat”. Avsaknad av denna anmärkning utesluter inte med säkerhet ljusexponering, eftersom laboratoriet inte har absolut säker information om avvikande ljusexponering under transporten.
Eftersom avsikten är att minimera möjligheterna till felaktiga negativa resultat, konstateras en del prov felaktigt som positiva. Ett felaktigt positivt resultat orsakas vanligtvis då bilirubin konstateras i cerebrospianalvätska i samband med en ökad proteinhalt i cerebrospianalvätska och i provet dessutom eventuellt konstateras oxihemoglobin som beror på artefaktblod ³ ⁴. Av denna orsak är det i samband med ett positivt resultat skäl att på klinisk nivå komma ihåg möjligheten till exempel till meningit.
I tabellen nedan presenteras undersökningen i korthet, inga ändringar i dessa uppgifter:
2664 | Li -Spektri |
Metod: | Spektrofotometri |
Provuppgifter: | Li-Spektri och Li-Prot: Cerebrospinalvätska 2 ml. Som prov skickas det sista röret från den fraktionerade provtagningen, för att minska på eventuell blodighet orsakad av stickblödning. S-Prot: 1 ml (minst 0.5 ml) serum i ett serumgelrör 5/4 ml P-Bil: 0.5 ml heparinplasma i ett Li-heparingelrör 5/4 ml |
Resultatet färdigt: | Inom två vardagar. Enligt separat överenskommelse kan provet undersökas på jourtid. Då ska man ringa sekretlaboratoriet före provtagning (tel. 03 311 76132). |
Tolkning: | Utlåtande. Provtagning rekommenderas tidigast 12 h efter att symptomen börjat. |
Referenser:
- Cruickshank A, Auld P, Beetham R, Burrows G, Egner W, Holbrook I, Keir G, Lewis E, Patel D, Watson I, White P; UK NEQAS Specialist Advisory Group for External Quality Assurance of CSF Proteins and Biochemistry. Revised national guidelines for analysis of cerebrospinal fluid for bilirubin in suspected subarachnoid haemorrhage. Ann Clin Biochem. 2008 May;45(Pt 3): 238–44.
- Foroughi, M., Parikh, D., Wassell, J., & Hatfield, R. (2010). Influence of light and time on bilirubin degradation in CSF spectrophotometry for subarachnoid haemorrhage. British Journal of Neurosurgery, 24(4), 401–404.
- Sulaiman, R. A., & Gama, R. (2010). Pitfalls in cerebrospinal fluid spectroscopy results for the diagnosis of subarachnoid haemorrhage. British Journal of Neurosurgery, 24(6), 726.
Tilläggsinformation
För noggrannare information om undersökningen och tolkningen av resultaten kan ni konsultera den elektroniska laboratoriehandboken fimlab.fi/ohjekirja.
Förfrågningar
Kundtjänst och rådgivning för professionella i Österbotten, tel. 041 7314 786. (Telefonnumret för kundtjänst och rådgivning för professionella kunder i Österbotten ändras från och med 12.3.2025. Vi kommer att informera mer detaljerat närmare ändringstidpunkten.)
Venla Viitanen, specialistläkare