Mikä on HPV-omanäytteenotto ja siihen liittyvä tutkimus?
Tutkimuksessa selvitetään HPV-omanäytteenotto -menetelmän toimivuutta kohdunkaulansyövän seulonnassa. Tutkimukseen on mahdollista osallistua, mikäli ei halua osallistua seulontaan käymällä näytteenotossa laboratoriossa. HPV-omanäytteenoton menetelmää testataan tutkimusasetelmassa ensin vapaaehtoisilla osallistujilla. Omanäytteenotto on mahdollista Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä asuvilla vuoden 2025 seulottavilla.
HPV-omanäytteenottoon liittyvässä tutkimuksessa seulottava tilaa itselleen kotiin näytteenottosetin, ottaa HPV-näytteen itse kotona ja palauttaa näytteen postitse Fimlabin laboratorioon. Näytteestä tutkitaan korkean riskin HPV eli ihmisen papilloomavirus. Mikäli tulos on positiivinen, eli todetaan HPV-infektio, seulottava ohjataan gynekologiseen näytteenottoon tarkemman seulontanäytteen saamiseksi. Katso tästä esittely (avautuu .pdf-tiedostona).
Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia sitä, miten kotona itse otettava HPV-näyte toimisi kohdunkaulan syövän seulonnassa. Tavoitteena on, että omanäytteenotolla helpotetaan naisten osallistumista seulontaan, ja nostetaan kohdunkaulansyövän seulontakattavuutta tutkimuksen alueella. Seulontakattavuuden lisäämisellä pyritään löytämään kohdunkaulan vahva-asteiset esiastemuutokset ja hoitamaan ne ennen kuin ne etenevät pahanlaatuisiksi. Mikäli omanäytteenoton tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia, voidaan tulevaisuudessa omanäytteenottoa tarjota osana seulontaprotokollaa.
Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota. Kotinäytteenotto ja mahdollinen positiivista HPV-löydöstä seuraava gynekologinen seulontanäytteenotto ovat tutkittaville maksuttomia.
Kenelle omanäytteenotto on tarkoitettu?
Kaikki 30–65-vuotiaat naiset saavat kohdunkaulan syövän seulonnan kutsun* viiden vuoden välein. Perinteisesti seulonta toteutetaan niin, että terveydenhuollon ammattilainen ottaa seulontanäytteen. Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.
*Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, vaan henkilön tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun. Seulontatutkimus on maksuton.
Uusimman seulontaa koskevan laatusuosituksen mukaisesti seulonnassa voidaan hyödyntää myös HPV-omanäytteenottoa. Fimlab on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään HPV-omanäytteenoton toimivuutta seulonnassa ja vaikutusta seulontaan osallistumiseen.
HPV-omanäytteenoton toimivuutta selvittävä näytteiden ottaminen tapahtuu vuoden 2025 aikana. Tutkimukseen voivat osallistua ne seulottavat, jotka asuvat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjanmaan tai Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kunnissa ja jotka eivät ole vielä käyneet seulontanäytteenotossa. Tieto siitä, että osallistuminen HPV-omanäytteenottotutkimukseen on mahdollista, tulee seulottavalle henkilökohtaisesti seulonnan uusintakutsukirjeen mukana.
Huomioithan, että aikaisempana seulontavuonna riskiryhmään jääneen seulottavan kontrollinäytteen ottaminen ei ole mahdollista omanäytteenotto-menetelmällä.
Mikäli HPV-omanäytteenottosetin tilaa henkilö, joka ei asu tutkimukseen kuuluvan hyvinvointialueen kunnassa ja/tai ole vuoden 2025 seulottaviin ikäryhmiin kuuluva, hänelle ei lähetetä omanäytteenottosettiä. Henkilöille, jotka ovat käyneet jo seulontanäytteenotossa laboratoriossa, ei lähetetä omanäytteenottosettiä.
Miten osallistun HPV-omanäytteenottotutkimukseen?
Voit tilata omanäytteenottoa varten tarvittavan setin alla olevasta linkistä. Setin tilaamiseen käytetään vahvaa tunnistautumista. Tutustu ensin Suostumus tutkimukseen -dokumentin (avautuu .pdf-tiedostona) sisältöön.
Tilaa HPV-omanäytteenottosetti
Kun tilaat setin, sinun tulee siis samalla hyväksyä osallistuminen tutkimukseen ja tietojesi käyttö tutkimustarkoitukseen. Lisätietoja tutkimuksesta ja henkilötietojen käytöstä voit lukea tutkimustiedotteesta (avautuu .pdf-tiedostona).
Setin tilaamisen jälkeen pyydämme sinua vielä vastaamaan HPV-omanäytteenottoa koskevaan lyhyeen kyselyyn, jolla selvitetään tilaamiseen vaikuttavia asioita ja setin tilaamisen helppoutta.
Setti postitetaan sinulle kotiin normaalina kirjelähetyksenä. Setin mukana sinulle toimitetaan yksityiskohtaiset näytteenotto-ohjeet, näytteenottotikku sekä palautuskuori, jolla palautat ottamasi näytteen Fimlabin laboratorioon. Palautuskuoressa on postimaksu maksettu valmiiksi.
Miten HPV-omanäytteenotto tapahtuu?
Noudata setin mukana tulevaa ohjetta ja ota itse näyte emättimestä näytteenottotikulla. Voit tutustua tästä näytteenotto-ohjeeseen (avautuu .pdf-tiedostona).
Täytä setin mukana tullut esitietolomake ja palauta se näytteen kera laboratorioon. Voit täyttää esitietolomakkeen myös sähköisesti tästä linkistä (tarvitset HPV-omanäytteenottosetin mukana tulleen seulontatunnuksen).
Huomioithan, että setti on tarkoitettu vain sinulle ja sinun näytteellesi.
Ota näyte kolmen viikon sisällä setin vastaanottamisesta, jotta henkilökohtainen lähetteesi laboratoriossa on vielä voimassa. Palauta näyte postilaatikkoon viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä. Myöhässä saapuneita näytteitä Fimlab ei analysoi.
Huomioi nämä asiat näytteenotossa:
- Et voi ottaa HPV-omanäytettä kuukautisten aikana.
- Kohdunpoisto ei ole este näytteenotolle.
- Jos sinulla on jokin paikallishoito (emätinpuikko tms.), se voi jatkua normaalisti, mutta jätä se pois näytteenottoa edeltävänä päivänä ja näytteenottopäivänä.
- Mahdollisia hormonikorvaushoitoja ei tarvitse keskeyttää.
- Normaali raskaus ei ole este näytteenotolle raskausviikolle 35 saakka. Synnytyksen jälkeisen ajan näytteenottoa koskevat ohjeet voit varmistaa omasta neuvolastasi.
- Ota ja palauta näyte 3 viikon sisällä paketin vastaanottamisesta.
Miten kohdunkaulan syöpä tutkitaan?
Suomalaisista naisista 70–80 % saa jossakin elämänsä vaiheessa papilloomavirus (HPV) infektion. Ns. korkean riskin HPV-testi osoittaa pitkittyneen korkean riskin HPV-infektion jo ennen mikroskooppisten esiastemuutosten kehittymistä. Gynekologisessa irtosolukokeessa eli PAPA–kokeessa voidaan havaita syövän esiasteisiin viittaavat solumuutokset, ja varsinaisen kohdunkaulan syövän kehittyminen voidaan siten estää hoidolla.
Tutkimustulokset
Fimlab lähettää HPV-omanäytteenottotutkimukseen osallistuneille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteen palauttamisesta. Mikäli tulos on HPV-positiivinen, saat vastauksen mukana ohjeet näytteenottoon hakeutumiseksi. Itseotetusta HPV-näytteestä ei saada tehtyä riittävää solututkimusta jatkohoitotarpeen arvioimiseksi ja tämän vuoksi HPV-positiivisen tulee hakeutua gynekologiseen näytteenottoon vastauksen saatuaan.
Näytteen palauttamisen jälkeen saat ilmoittamaasi yhteystietoon linkin lyhyeen kyselyyn, jolla selvitetään vielä HPV-omanäytteenoton toimivuutta, ohjeiden selkeyttä ja kokemuksia omanäytteenottoon osallistumisesta.
Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin
Fimlab välittää yhteenvedon tekemistään kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi seulontatutkimuksista välitetään yhteenveto palvelun tilanneelle kunnalle. Henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei kunnille annettavassa yhteenvedossa ilmoiteta.