Koronavirus: saapumisohjeet koronanäytteenottoon
Tampereen biopankki
Hedelmöityshoidot
Seksitautien etätestaus
Maksuton klamydian ja tippurin etätestaus virtsasta
Voit tilata testin jos
- olet tamperelainen tai orivesiläinen tai opiskelet Tampereella tai Orivedellä lukiossa, ammattioppilaitoksessa tai aikuiskoulutuskeskuksessa.
- olet harrastanut suojaamatonta seksiä, mutta sinulla ei ole seksitautiin viittaavia oireita. Jos sinulla on oireita, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.
- suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viisi päivää.
Jos opiskelet yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa, sinua palvelee YTHS.
Tutkimusten maksaja ja rekisterinpitäjä on Tampereen kaupunki.
Rekisteriseloste (Tutustu järjestelmään tallennettaviin tietoihin, niiden käyttötarkoitukseen ja käytön periaatteisiin.)
1. Kenelle etätestaus sopii?
Jos sinulla on seksitautiin viittaavia oireita, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, mutta sinulla ei ole oireita, voit hyödyntää etätestauspalvelua. Etätestausnäytteen voit ottaa itse kotona, jonka jälkeen toimitat sen postitse laboratorioon tutkittavaksi. Suojaamattomasta seksistä pitää näytteenottohetkellä olla kulunut vähintään viisi päivää. HUOM! Etätestauspaketilla on mahdollista osoittaa vain virtsasta todettavat klamydia- ja tippuri-infektiot, ei muita seksitauteja. Mikäli epäilet jonkin muun taudinaiheuttajan aiheuttamaa tai sukupuolielinten ulkopuolista seksitautia, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön. Myös antibioottikuuri voi vaikuttaa tutkimustuloksiin. Hoidetun infektion jälkeen testi voi olla positiivinen neljän viikon ajan.
2. Tilaa maksuton etätestauspaketti
Palveluun tunnistautumista varten tarvitset joko pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Toimitamme näytteenottosetin ilmoittamaasi osoitteeseen huomaamattomassa kirjekuoressa.
Palvelu vaatii turvallisen tunnistautumisen.
3. Tee testi
Ota näyte kotona ja postita se laboratorioon.
Lue näytteenotto-ohjeet
4. Saat testien tulokset tekstiviestinä
Tallennamme tulokset Tampereen ja Oriveden kaupunkien käyttämään potilastietojärjestelmään ja Kanta-arkistoon. Tulokset valmistuvat normaalisti 3-5 arkipäivän kuluessa näytteen toimittamisesta. Lähetämme testituloksen sinulle nimettömänä tekstiviestinä.
5. Tulosten tulkinta
Jos testitulos on positiivinen, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön. Jos testitulos on negatiivinen, mutta epäilet jonkin muun taudinaiheuttajan aiheuttamaa tai sukupuolielinten ulkopuolista seksitautia, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.
Lue lisää tulosten tulkinnasta.
Suolistosyövän seulonta
Suolistosyöpä on maamme kolmanneksi yleisin syöpä niin miehillä kuin naisilla. Siihen sairastuu vuosittain yli 3000 henkeä ja noin 1200 menehtyy siihen joka vuosi. Syöpäkuolleisuuden vähentämiseksi kunnat alkoivat tänä vuonna järjestää tietyille ikäryhmille ilmaista suolistosyöpäseulontaa. Näillä joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hoitotulokset parempia.
Miksi?
Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat hyvin epämääräisiä. Näin ollen suolistosyövän seulonta auttaa havaitsemaan syövän jo varhaisessa vaiheessa. Suolistosyöpä seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen, joka poistamalla suolistosyöpä voidaan ehkäistä. Nykytietämyksen mukaan seulonnan avulla suolistosyöpäkuolemista voidaan estää noin joka kuudes. Kun suolistosyöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa, hoidot ovat myös usein helpompia ja asiakkaalle kevyempiä: kevyempi kirurgia, ei avannetta eikä sytostaatteja.
Kenelle?
Vuosina 2019 – 2020 suolistosyövän seulontaa tarjotaan 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaille. Jatkossa suolistosyöpä seulonta laajenee kansalliseksi ohjelmaksi, johon kutsutaan kaikki 60 – 74-vuotiaat. Nämä edellä mainitut ikäryhmät saavat seulontakutsun* kahden vuoden välein. Seulonta pitää toistaa säännöllisesti, koska testi kertoo vain sen hetkisen tilanteen. Tarkastus on osa kotikunnan terveydenhuoltoa ja se on kutsutulle maksuton. Tähän mennessä suolistosyövän seulonnan pilotointiin ovat ilmoittautuneet mukaan seuraavat kunnat / kuntayhtymät:
- Jyväskylä
- Kaarina
- Kustavi
- Muurame
- Oulu
- Paimio-Sauvon kansanterveystyön kuntayhtymä
- Posio
- Säkylä
- Tampere (ml. Orivesi)
- Ylitornio
*Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, joten heidän tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun sopiakseen seulonnasta.
Miten?
Suolistosyövän seulonnassa käytetään FIT-testiä, jolla etsitään piilevää verta ulosteesta.
- Seulontaan kutsuttavat saavat kutsukirjeen mukana näytteenottovälineen ja tarkat ohjeet näytteen ottamista varten (Katso ohje tästä).
- Testi tehdään itse kotona ja palautetaan postitse laboratorioon.
- Seulontakeskus tutkii näytteen ja asiakas saa tuloksen kirjeitse noin kuukauden kuluessa siitä, kun on postittanut näytteensä laboratorioon.
Normaali tulos tarkoittaa, että näytteessä ei ole havaittu verta eikä ole aihetta tarkemmille tutkimuksille. Positiivinen tulos puolestaan tarkoittaa, että seulontanäytteestä on löytynyt verta. Se ei välttämättä ole merkki syövästä, mutta syyn selvittämiseksi tarvitaan tarkempaa tutkimusta. Yli yhdeksälläkymmenellä prosentilla seulonnan tulos on normaali eli näytteessä ei todeta verta.
Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin
Fimlab välittää yhteenvedon tekemistään suolistosyövän seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi seulontatutkimuksista välitetään yhteenveto palvelun tilanneelle kunnalle. Henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei kunnille annettavassa yhteenvedossa ilmoiteta.
Lapsen kanssa laboratoriossa
Käynti laboratoriossa voi olla lapselle jännittävä kokemus. Lapselle kannattaa kertoa tutkimuksista etukäteen, koska valmistautuminen vähentää laboratoriokäyntiin liittyvää pelkoa ja jännitystä. Lataa alla oleva kirjanen, joka on tarkoitettu avuksi valmistautumiseen. Kirjaa on saatavilla myös isoimmissa toimipisteissämme.
Ennen tuloa
- Varaathan ajan ennen näytteenottoa. Lapsille varataan aika osiosta ”Verikokeet ja/tai virtsatutkimukset ja/tai sydänfilmi (EKG)” tai kaksi peräkkäistä aikaa osiosta ”Verikokeet”.
- Kerro lapselle etukäteen, että pistäminen voi hetkellisesti sattua tai kirpaista. On tärkeää, ettei tämä tule lapselle yllätyksenä.
- Pistoskohta on mahdollista puuduttaa ennen näytteenottoa. Apteekissa ilman reseptiä myytävät puudutevoiteet sopivat tähän tarkoitukseen.
- Levitä ”taikarasvaa” pakkauksen ohjeen mukaisesti molempiin kyynärtaipeisiin ennen näytteenottoon tuloa.
Näytteenotto
Huomion suuntaaminen toisaalle näytteenoton aikana voi auttaa lapsen jännitykseen. Lapsi voi ottaa esimerkiksi oman lelun mukaan laboratorioon. Voit myös hyräillä tai laulaa lapselle tuttua laulua.
Vanhemman rauhallisuus näytteenoton aikana on tärkeää, koska jännittäminen tarttuu lapseen. Halutessaan vanhempi voi jäädä odotushuoneeseen näytteenoton ajaksi.
Lue lapselle aiheeseen liittyviä satuja jännityksen hälventämiseksi.
Kirjavinkkejä:
- Veera lääkärissä, Aino Havukainen ja Sami Toivonen, 2012
- Roosa sairaalassa, Tuula Portin ja Susanna Sinivirta, 2016
- Auts, tohtori Tilkka!, Annet Rudolph, 2016
- Milla menee lääkäriin, Aline de Pétigny, 2005
- Heippa – täällä bakteeri!, Pentti Huovinen, 2007
Yksityisasiakkaiden palvelut
Kattavat näytteenottopalvelumme ovat myös yksityislääkärin lähetteellä asioivien saatavilla. Varaa aika, ota mukaan paperinen lähete ja toimitamme tutkimusten tulokset sinulle postitse kotiin.
Näytteenotto
Tullessasi näytteenottoon sinulla tulee olla mukana paperinen lähete, jonka hoitajamme kirjaa koneelle. Katso tästä lisää näytteenottopalveluistamme
Tutkimusten tulokset ja lasku
Peruspalveluun kuuluen asiakkaalle postitetaan laboratoriotulosten vastauskirje ja lasku Väestötietokannassa olevaan, Suomessa sijaitsevaan ensisijaiseen osoitteeseen. Mikäli olet hyväksynyt Fimlabin sähköisten laskujen toimittajaksi OmaPosti-palvelussa, sähköinen vastauskirje toimitetaan sinne automaattisesti. Vastaus ja lasku lähetetään erillisinä kirjeinä. Lue lisää: Laboratoriovastausten ja laskujen toimitus yksityisasiakkaille
Hinnasto
Fimlabin tarjoamien palveluiden osalta sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa Fimlabin hinnastoa. Fimlabin tarjoamien palveluiden lisäksi voidaan veloittaa erillinen toimistomaksu. Lisätietoja hinnoista saat soittamalla numeroon: 03 311 74445, arkisin klo 8-16.
Huom. OmaLabra-palvelustamme löydät tutkimuskohtaiset hinnat.
Yksityisasiakkaiden laskutustiedustelut
kuluttajalaskutus@fimlab.fi
03 311 75367, arkisin klo 9-14.30
Näytteenottopalvelut
Kohdunkaulan syövän seulonta
Kenelle?
Kaikki 30-60 -vuotiaat naiset saavat kohdunkaulan syöpä seulonta kutsun* viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat ja 65-vuotiaat kutsutaan. Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.
*Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, vaan henkilön tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun. Seulontatutkimus on maksuton.
Miten kohdunkaulan syöpä tutkitaan?
Suomalaisista naisista 70 – 80 % saa jossakin elämänsä vaiheessa papilloomavirus (HPV) infektion. Ns. korkean riskin HPV-testi osoittaa pitkittyneen korkean riskin HPV-infektion jo ennen mikroskooppisten esiastemuutosten kehittymistä. Gynekologisessa irtosolukokeessa eli PAPA–kokeessa voidaan havaita syövän esiasteisiin viittaavat solumuutokset, ja varsinaisen kohdunkaulan syövän kehittyminen voidaan siten estää hoidolla.
Tutkimustulokset
Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, Fimlab tekee automaattisesti lähetteen tarvittavaan jatkotutkimukseen ja ilmoittaa tästä kirjeessä tutkittavalle.
Toimi näin kun saat kutsun:
- Varaa aika: fimlab.fi/ajanvaraus (24h) tai soittamalla arkisin klo 7-18 numeroon 010 808 515.
- Täytä kutsun takana oleva esitietolomake ennen tutkimukseen saapumista.
Huomionarvoista:
1. Gynekologista irtosolunäytettä ei voida ottaa kuukautisten aikana.
2. Mahdollista hormonikorvaushoitoa ei tarvitse keskeyttää. Jos sinulla on jokin paikallishoito (emätinpuikko tms.), se voi jatkua normaalisti, mutta näytteenottopäivänä pois jättäen.
3. Normaali raskaus ei ole este näytteenotolle raskausviikolla 35 saakka. Jos sinulla on tiedossa ennenaikaisen synnytyksen uhka, näytteenotosta kannattaa keskustella edeltävästi neuvolassa. Synnytyksen jälkeen näytteen voi ottaa noin 1-2 kk kuluttua.
4. Käy näytteenotossa kuukauden kuluessa seulontakutsun saapumisesta, mutta kuitenkin viimeistään kutsuvuoden aikana. Seulontaohjelma ei mahdollista seulontatutkimuksen siirtämistä seuraavaan vuoteen.
5. Tutkimusvastaus lähetetään sinulle postitse kahden kuukauden kuluessa näytteenotosta.
Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin
Fimlab välittää yhteenvedon tekemistään kohdunkaulan syöpä seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi seulontatutkimuksista välitetään yhteenveto palvelun tilanneelle kunnalle. Henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei kunnille annettavassa yhteenvedossa ilmoiteta.
Tekstiviestipalvelu
Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueen asiakkaat voivat halutessaan saada tavallisimpien tutkimusten tulokset tekstiviestinä matkapuhelimeensa. Palvelu helpottaa esimerkiksi verenohennus- tai kolesterolilääkitystä käyttävien potilaiden itsehoitoa. Asiakas saa vastauksen heti sen valmistuttua myös iltaisin ja viikonloppuisin ja voi jatkaa hoitoa lääkäriltä saamiensa ohjeiden mukaisesti.
Palvelu on maksuton sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon asiakkaille. Tavallisimpien tutkimusten vastaukset välitetään asiakkaan ilmoittamaan matkapuhelinnumeroon. Huom. Palvelu on tarkoitettu tulosten välittämiseen yksinomaan asiakkaan omaan henkilökohtaiseen matkapuhelinnumeroon, ei omaisille tai terveydenhuollon ammattilaisille.
Vastaus sisältää vain tuloksen ilman asiakkaan nimeä. Näin tietosuojaongelmaa ei aiheudu, vaikka asiakas antaisi epähuomiossa väärän puhelinnumeron.
Malli tekstiviestistä:
”Tutkimustuloksesi
P -ALAT 14
P -CRP 7
B -Hb 136
Lähetetty xx.xx.xxxx klo xx.xx.
Älä vastaa tähän.
www.fimlab.fi
Tekstiviestin lisäksi vastaus lähetetään normaaliin tapaan hoitoyksikköön tai yksityislääkärien asiakkaille kotiin.
Tutkimusvalikoima
Palvelun piirissä olevaan tutkimusvalikoimaan on valittu sellaisia peruslaboratoriotutkimuksia, joiden tulosten tulkinta ja tuloksiin reagointi on ammattihenkilöstön helppo ohjeistaa asiakkaalle sekä suunnitella jatkohoito niiden perusteella. Lisäksi on pyritty huomioimaan säännöllisesti tutkittavia tutkimuksia, kuten verensokeri- ja Marevan -potilaiden P -TT-INR-tutkimukset.
Tekstiviestivastauspalvelun piiriin kuuluvat seuraavat tutkimukset:
- Alkalinen fosfataasi (P –AFOS)
- Kreatiniini (P –Krea, generoi aikuisilla tutkimuksen Pt-GFRe)
- Verensokeri (fP-Gluk)*
- Pitkäaikainen sokeritasapaino (B-HbA1c)*
- Tulehdusarvo (P -CRP ja CRP-pika)
- Trombosyytit (B -Trom)*
- Hemoglobiini (B -Hb)*
- Valkosolut (B -Leuk)*
- Hyytymistutkimukset, mm. Marevan-lääkityksen seuranta (P -TT-INR)
- Kolesteroli (fP-Kol, fP-Kol-LDL, fP-Kol-HDL)*
- Triglyseridit (fP-Trigly)*
- Koriongonadotropiini (P -hCG)
- Maksasairauksien diagnostiikka ja seuranta (P -ALAT)
- Prostataspesifinen antigeeni (P-PSA)*
- Tyreotropiini (P -TSH)*
- Tyroksiini, vapaa (P -T4-V)*
- Kalprotektiini (F-Calpro)
Tähdellä (*) merkityt tutkimukset kuuluvat myös OmaLabra-palveluun. OmaLabra-palvelussa oleviin tutkimuksiin asiakas ei tarvitse lääkärin lähetettä vaan hän voi tehdä sen itse Fimlab Laboratorioiden kotisivuilla kohdasta OmaLabra. Sekä tekstiviesti- ja OmaLabra-palvelun tutkimusvalikoimaa kehitetään jatkossa hoitoyksiköiden ja asiakkaiden kokemusten, kommenttien ja toiveiden pohjalta.
Palvelukäytäntö
Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueen asiakkaille.
Tullessaan Fimlab Laboratorioiden Pirkanmaan tai Kanta-Hämeen alueen toimipisteeseen näytteenottoon, asiakkaan tulee kertoa heti palvelutilanteen alkuvaiheessa halustaan vastaanottaa tutkimustulokset tekstiviestinä. Tällöin asiakasta palveleva näytteenottaja kirjaa myös asiakkaan matkapuhelinnumeron tutkimuspyynnön tietoihin tietojärjestelmään. Kun tutkimukset aikanaan valmistuvat, lähettää järjestelmä automaattisesti kunkin tutkimuksen tuloksen erillisenä viestinä annettuun numeroon. Viestien välillä voi siis olla viivettä.
Annettu puhelinnumero tallentuu järjestelmään. Asiakkaan pitää näytteenottotilanteessa huolehtia, että hänen antamansa puhelinnumero on varmasti oikea. Fimlab Laboratoriot ei vastaa numeroiden päivityksestä, operaattorien mahdollisista yhteysongelmista tai asiakkaan oman liittymän palvelunumeroestoista, jotka saattavat estää tekstiviestin saamisen.
Palvelu on tarkoitettu tulosten välittämiseen yksinomaan asiakkaan omaan henkilökohtaiseen matkapuhelinnumeroon, ei omaisille tai terveydenhuollon ammattilaisille.
Asiakasneuvonta (03) 3117 4445 arkisin klo 8-16 opastaa asiakkaita laboratoriopalveluita koskevissa kysymyksissä. Numerosta ei voi tehdä ajanvarauksia.
Yleisimmät tutkimukset
Nopsa – verikokeisiin ilman ajanvarausta
Nopsa-pisteet löydät täältä:
Tampereella: Kuninkaankulmassa ma–pe klo 7–15, Hatanpään toimipisteessä ma–pe klo 8–13, Taysin poliklinikkalaboratoriossa ma–pe klo 7.30–11 ja Hervannan laboratoriossa ma–pe klo 7.30–12.
Jyväskylässä: näytteenottokeskuksessa ma–pe klo 7–15 ja 18.1.2021 alkaen sairaala Novassa ma–pe klo 8–15.
Hämeenlinnassa: keskussairaalan laboratoriossa ma–pe klo 7.30–11.
Lahdessa: Aleksanterinkadun laboratoriossa (Fimlab Aleksanteri) ma–pe klo 7 – 15.
Nopsassa pääset verikokeisiin näppärästi ilman ajanvarausta tai vuoronumeroa. Koe rauhallinen näytteenottohetki arjen kiireiden keskellä: istahda tuoliin, hengähdä ja nauti tovi kotoseutujen maisemista ja luonnonäänistä.
Nopsan avoimempi näytteenottotila sujuvoittaa asiointiasi huomioiden kuitenkin yksityisyytesi. Näytteet käsitellään ja analysoidaan asiantuntevasti ja luotettavasti suomalaisessa keskuslaboratoriossamme.
Nopsa sopii sinulle, jos:
- olet tulossa antamaan verinäytteen ja sinulla on lääkärin lähete (julkinen terveydenhuolto)
- sinulla on mukanasi henkilökortti (esim. Kela- tai ajokortti)
- olet aikuinen tai nuori
Varaa aika näytteenottoon tai ota vuoronumero, jos:
- lähetteesi sisältää verikokeiden lisäksi myös muita tutkimuksia
- sinulla on OmaLabra-lähete tai yksityislääkärin lähete
- olet jättämässä kotona otettuja näytteitä
- näyte otetaan lapselta
Näin Nopsa toimii:
1. Löydät Nopsa-pisteen seuraamalla toimipisteen opasteita. Henkilökunta antaa tarvittaessa ohjeita.
2. Saavut Nopsa-pisteelle:
- Punaisen valon palaessa odota vuoroasi.
- Vihreän valon palaessa siirry sisälle.
- Laita mahdolliset päällysvaatteesi niille varattuun naulakkoon.
- Ota esiin Kela-kortti tai muu henkilökortti.
- Istu odottamaan hoitajaa.
- Kääri hiha ylös.
Tule ottamaan verikoe ilman ajanvarausta Nopsa-pikapalvelussa ja koe entistäkin rauhallisempi näytteenottohetki!
OmaLabra