Tutkimuksen tarkoituksena on todeta mahdollinen alkava munuaisvaurio ajoissa ja luotettavasti. Kokeessa tutkitaan yölevon aikana erittyneen valkuaisen (albumiinin) määrää. Rasitus lisää erittymistä ja antaa siten vääriä kohonneita tuloksia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Älä kerää virtsaa kuukautisten aikana. Aloita keräys vasta, kun näkyvän vuodon loppumisesta on kulunut kaksi vuorokautta. Mikäli sinulla on äkillinen virtsatietulehdus, aloita keräys vasta lääkärin todettua tulehduksen parantuneen. Tutkimusaikana ei saa käyttää alkoholia. Kello 18:n jälkeen vain rauhallinen liikkuminen on suotavaa.

Virtsan keräys

Tyhjennä virtsarakko nukkumaan mennessäsi tavalliseen tapaan. Tätä virtsaa ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20 ___ klo ____._____.

Kerää tästä kellonajasta alkaen yölevon aikana erittyvä virtsa keräysastiaan. Keräyksen keston tulisi olla vähintään 6 tuntia.

Virtsaa seuraavana aamuna ylös noustessasi keräysastiaan viimeisen kerran.

Keräys loppuu tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella:

_____/_____ 20 ___ klo ____._____.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa keräysastian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella) 

Säilytä viileässä

Säilytä keräysastiat mahdollisuuksien mukaan viileässä (+2 ºC – +8 ºC) keräyksen ajan ja sen jälkeen. Näyte säilyy tarvittaessa viikon jääkaapissa.

Toimita keräysastia mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00 tai Pohjanmaan alueen asiakasneuvonnasta, puh. (06) 213 1626 arkisin klo 7.00-15.00.

ALBUMIINI YÖKERÄYSVIRTSASTA