Vuorokausivirtsan tutkimuksia käytetään mm. elimistön säätelyjärjestelmien häiriöiden ja aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Virtsan koostumus vaihtelee eri vuorokauden aikoina, minkä vuoksi keräysaika on 24 tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun ei tulisi käyttää lääkkeitä viiteen vuorokauteen ennen näytteenottoa, mikäli se kliinisesti arvioiden on mahdollista toteuttaa terveyttäsi vaarantamatta. Verenpainelääkkeistä spironolaktoni, eplerenoni, suorat reniinin estäjät ja suuriannoksinen amiloridi lopetetaan vähintään 6 viikkoa ennen aldosteronimääritystä. Angiotensiinikonvertaasin estäjät, angiotensiini II -reseptorin salpaajat, beetasalpaajat ja diureetit saavat jatkua normaalisti. E-pillereitä ei tulisi käyttää kuukauteen. Käytännössä muut lääkkeet jatkuvat useimmiten. Lakritsin ja salmiakin syönti on lisäksi hyvä keskeyttää 3-5 päivän ajaksi.

Lääkitystä koskevista asioista ja lääkkeiden mahdollisista lopetuksista tai tauotuksista keskustellaan aina ensin hoitavan lääkärin kanssa, joka antaa myös tarvittavat ohjeet tutkimusta edeltävästä suolan saannista.

Säilytys muuttaa virtsaa

Virtsassa tapahtuu muutoksia säilytyksen aikana. Muutokset johtuvat kemiallisista syistä ja bakteerien vaikutuksesta. Sulje tämän vuoksi keräysastiat huolellisesti keräyksen ajaksi ja sen loputtua. Säilytä ne viileässä (+2 ºC – +8 ºC) tilassa.

Keräyksen aloitus

Tyhjennä virtsarakko. Tätä virtsaerää ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kerää kaikki tämän jälkeen erittyvä virtsa keräysastiaan. Jatka keräystä toiseen astiaan, mikäli yksi ei riitä.

Keräyksen lopetus

Tyhjennä virtsarakko viimeisen kerran tasan 24 tunnin kuluttua keräyksen aloituksesta. Tämä on viimeinen virtsaerä, joka otetaan talteen. Keräys päättyy tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella:

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kuivaa keräysastian ulkopinta.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa astian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella)

Säilytä keräysastia viileässä seuraavaan arkiaamuun kuten edellä on mainittu.

Toimita keräysastia mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00 – 16.00. 

ALDOSTERONI VUOROKAUSIVIRTSASTA