Virtsan punasolujen muotoa tutkitaan silloin, kun virtsassa olevien punasolujen erittymispaikka virtsateissä on epäselvä. Tutkimuksen tarkoituksena on erottaa poikkeavan muotoiset ja tavalliset punasolut toisistaan. Koska punasolut muuttuvat virtsanäytteen seistessä, pyritään mahdollisimman tuoreen näytteen saamiseen ja sen välittömään tutkimiseen.

Valmistautuminen kotona

Paastoa ei tarvita. Tyhjennä rakko tavalliseen tapaan aamulla. Virtsanäyte annetaan sovittuna aamuna laboratoriossa siten, että edellisestä virtsaamisesta on kulunut enintään 1-2 tuntia. Jos näytettä ei saada, virtsan eritystä voidaan edistää juomalla 1-2 dl vettä. Vettä ei saa juoda liikaa, koska vesi laimentaa virtsaa.

Näytteen antaminen

Pese virtsaputken suu puhtaan keskisuihkunäytteen saamiseksi (pidätyskyvyttömillä vauvoilla pussivirtsanäyte). Koska tutkitaan verivirtsaisuutta, voimakasta pesua tulee kuitenkin välttää limakalvojen verenvuodon välttämiseksi. Myöskään pesuaineita ei saa käyttää.

Naiset/Tytöt:
Virtsaputken suu (ulkosynnyttimet) suihkutetaan käsisuihkulla. Pesun jälkeen ulkosynnyttimet kuivataan kevyesti wc-paperilla.

Miehet/Pojat:
Esinahka vedetään taakse ja terska suihkutetaan käsisuihkulla. Pesun jälkeen virtsaputken suu kuivataan kevyesti wc-paperilla.

Näyte:
Virtsaa lasketaan aluksi wc-altaaseen. Näytteeksi otetaan virtsasuihkun keskiosa. Loppuvirtsa lasketaan jälleen wc-altaaseen.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00 tai Pohjanmaan alueen asiakasneuvonta, puh. (06) 213 1626 arkisin klo 7.00-15.00.
 

DYSMORFISET PUNASOLUT, VIRTSA