Vuorokausivirtsan tutkimuksia käytetään mm. aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Virtsan koostumus vaihtelee eri vuorokauden aikoina, minkä vuoksi keräysaika on 24 tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun tulisi olla ilman lääkkeitä 3 vrk ennen virtsan keräystä ja keräyksen ajan. Lääkityksen lopettamisesta tulee kuitenkin sopia erikseen hoitavan lääkärin kanssa. 

Seuraavia ruoka-aineita tulisi välttää 3 vrk ennen virtsan keräystä ja keräyksen ajan: ananas, avokado, banaani, luumu, tomaatti, tomaattivalmisteet, munakoiso, greippi, melonit, taateli, pähkinät, kiivi ja homejuusto.

Säilytys muuttaa virtsaa

Virtsassa tapahtuu muutoksia säilytyksen aikana. Muutokset johtuvat kemiallisista syistä ja bakteerien vaikutuksesta. Sulje tämän vuoksi keräysastiat huolellisesti keräyksen ajaksi ja sen loputtua. Säilytä ne mahdollisuuksien mukaan viileässä (+2 ºC – +8 ºC) tilassa.

Säilöntäaine on myrkyllistä

Säilöntäaineena keräyksessä käytetään 2 x 5 ml 6 mol/l suolahappoa. Suolahappo lisätään keräysastiaan kahdessa erässä; toisen putken sisältö alussa ja toisen putken sisältö keräyksen keskivaiheilla. Sekoita keräysastia hyvin jokaisen virtsaerän lisäyksen yhteydessä.
Suolahappo on myrkyllistä ja sitä tulee säilyttää lasten ulottumattomissa. Mikäli suolahappoa roiskuu iholle tai silmiin, huuhtele välittömästi runsaalla vedellä. Silmiä on huuhdottava vähintään 15 min. Ole välittömästi yhteydessä lääkäriin tai silmälääkäriin. Mikäli suolahappoa on nielty, juo välittömästi enintään kaksi lasia vettä. Ei saa yrittää oksentaa. Ole välittömästi yhteydessä Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.

Keräyksen aloitus

Tyhjennä virtsarakko. Tätä virtsaerää ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kerää kaikki tämän jälkeen erittyvä virtsa keräysastiaan.  

Keräyksen lopetus

Tyhjennä virtsarakko viimeisen kerran tasan 24 tunnin kuluttua keräyksen aloituksesta. Tämä on viimeinen virtsaerä, joka otetaan talteen. Keräys päättyy tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella:

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kuivaa keräysastian ulkopinta.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa astian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella)

Säilytä keräysastia jääkaappilämpötilassa seuraavaan arkiaamuun kuten edellä on mainittu.

Toimita keräysastia mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00 tai Pohjanmaan alueen asiakasneuvonnasta, puh. (06) 213 1626 arkisin klo 7.00-15.00.
 

HYDROKSI-INDOLYYLIASETAATTI VUOROKAUSIVIRTSASTA