Vuorokausivirtsan tutkimuksia käytetään mm. aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Virtsan koostumus vaihtelee eri vuorokauden aikoina, minkä vuoksi keräysaika on 24 tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Lääkityksen tauottamisesta tulee sopia hoitavan yksikön kanssa.

Säilytys muuttaa virtsaa

Virtsassa tapahtuu muutoksia säilytyksen aikana. Muutokset johtuvat kemiallisista syistä ja bakteerien vaikutuksesta. Sulje tämän vuoksi keräysastiat huolellisesti keräyksen ajaksi ja sen loputtua. Säilytä keräysastiat kylmässä (+2 ºC – +8 ºC) keräyksen ajan ja sen jälkeen.

Keräyksen aloitus

Tyhjennä virtsarakko. Tätä virtsaerää ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kerää kaikki tämän jälkeen erittyvä virtsa keräysastiaan. Jatka keräystä toiseen astiaan, mikäli yksi ei riitä.

Keräyksen lopetus

Tyhjennä virtsarakko viimeisen kerran tasan 24 tunnin kuluttua keräyksen aloituksesta. Tämä on viimeinen virtsaerä, joka otetaan talteen. Keräys päättyy tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella:

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kuivaa keräysastian ulkopinta.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa astian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella)

Toimita keräysastiat laboratorioon seuraavana arkipäivänä ja laboratorion aukioloaikana. Keräysastioita voi tarvittaessa säilyttää kylmässä viikonlopun yli.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. 03 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00 tai Pohjanmaan alueen asiakasneuvonnasta, puh. (06) 213 1626.

KORTISOLI, VAPAA, VUOROKAUSIVIRTSASTA