PAPA-koetta varten sinun tulee varata aika.
Mikäli olet saanut kutsun joukkotarkastusnäytteenottoon, aika varataan kutsukirjeen antamien ohjeiden mukaan ja kirje tulee ottaa mukaan näytteenottoon.
Muissa tapauksissa voit v
arata ajan Fimlab Laboratoriot Oy:n ajanvarausnumerosta 010 808515 arkisin klo 7.00-18.00 tai tehdä maksuttoman ajanvarauksen internetsivuillamme osoitteessa www.fimlab.fi > Varaa aika.

Tutkimuksen tarkoitus

Kohdunkaulan irtosolututkimusnäytteellä (PAPA-näytteellä) pyritään löytämään kohdunkaulan pahanlaatuisia solumuutoksia ja niiden esiasteita. Lisäksi voidaan arvioida tulehdusta kuten hiivaa, trichomonasta ja bakteeriflooraa, mutta PAPA-näytteellä ei voida todeta varsinaisia sukupuolitauteja kuten klamydiaa. Pyynnöstä PAPA-näytteen avulla voidaan myös arvioida hormonitasapainoa.

Tutkimuksen taustaa

Human papilloma virus (HPV) on ylivoimaisesti tärkein taustatekijä kohdunkaulan pahanlaatuisten solumuutosten kehittymisessä. Sen aiheuttamat solumuutokset syntyvät hitaasti ja niiden astevaihtelu on suurta. Nykytiedon mukaan varsinaisen kohdunkaulan syövän kehittyminen vie useita vuosia. PAPA-näytteellä todetut esiastemuutokset pyritään Suomessa hoitamaan tehokkaasti gynekologisin hoidoin varsinaisen syövän kehittymisen estämiseksi. Sen sijaan kohdun limakalvon (endometriumin) vastaavien solumuutosten toteamisessa PAPA-tutkimus ei ole herkkä.

Näytteenotto

Luotettavan sytologisen diagnostiikan perusedellytys on huolellisesti otettu, riittävän runsas näyte. PAPA-näytteitä ottavat gynekologit ja laboratoriohoitajat samoin periaattein. Näyte otetaan kolmesta eri kohdasta: emättimestä, kohdunkaulan suulta ja kohdunkaulan kanavasta. Näytteenottovälineet ovat lasta ja harja, joilla limakalvolta irtoavia soluja siirretään näytelasille tutkittavaksi. Sivelyvalmiste kiinnitetään (fiksoidaan) välittömästi 95 %:lla alkoholilla tai kiinnitesumuttimella, jonka jälkeen näytteet toimitetaan sytologian laboratorioon. Lähetteeseen kirjataan kuukautiskierto, aiemmat solumuutokset ja muut olennaiset taustatiedot.

Näytteenottoon ei tarvitse erityisesti valmistautua, mutta ajankohta kannattaa mielellään ajoittaa kuukautisten ajankohdan ulkopuolelle. Hormonikorvaushoito ei haittaa tulosten tulkintaa ja myös gynekologisia paikallishoitovalmisteita voi pääsääntöisesti käyttää normaalisti, mutta kuitenkin näytteenottopäivänä ne kannattaa jättää ottamatta näytteen laadun varmistamiseksi.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00.

 

PAPA-KOE, KOHDUNKAULAN IRTOSOLUTUTKIMUS