Porfyriinien ja niiden esiasteiden eritys on runsaimmillaan aamuyöstä, minkä vuoksi keräys toteutetaan yövirtsasta. Näytteen säilyvyyteen liittyvien rajoitteiden vuoksi keräystä ei tule tehdä arkipyhää tai viikonloppua vasten.

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen tutkimusta ja myös muiden vitamiinivalmisteiden käyttö tulisi tauottaa 3 vrk edeltävästi.

Säilytys muuttaa virtsaa

Virtsassa tapahtuu muutoksia säilytyksen aikana. Muutokset johtuvat kemiallisista syistä ja bakteerien vaikutuksesta. Sulje tämän vuoksi keräysastia huolellisesti keräyksen ajaksi ja sen loputtua. Suojaa keräysastia valolta ja säilytä se viileässä (+2 ºC – +8 ºC) tilassa.

Keräyksen aloitus

Tyhjennä virtsarakko nukkumaan mennessäsi tavalliseen tapaan. Tätä virtsaa ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kerää kaikki tämän jälkeen erittyvä virtsa keräysastiaan. Jatka keräystä toiseen astiaan, mikäli yksi ei riitä. Keräysajan tulee olla vähintään 6 tuntia.

Keräyksen lopetus

Tyhjennä rakko heti heräämisen jälkeen. Tämä on viimeinen virtsaerä, joka otetaan talteen. Keräys päättyy tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella.

_____/_____ 20___ klo ____._____.

Kuivaa keräysastian ulkopinta.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa keräysastian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella)

Säilytä keräysastia edellä mainitusti viileässä ja valolta suojattuna.

Toimita keräysastia laboratorioon samana päivänä, jolloin keräys on loppunut.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, p. 03 311 74445 arkisin klo 8.00 – 16.00. 
 

PORFYRIINIT YÖVIRTSASTA