Yleistä

Ihopistokoe eli prick-testi on välittömien reaktioiden, kuten allergiseksi epäillyn nuhan, hengenahdistuksen tai ihottuman perustutkimus. Sen avulla tutkitaan herkistymistä siitepölyille ja eläinhilseille.

Testi tehdään yleisimmin kyynärvarteen. Testiaineet tiputetaan iholle pieninä pisaroina ja kunkin pisaran kohdalta ihon pintaa rikotaan kevyesti teräväkärkisellä lansetti-neulalla. Testin tulos mitataan 15 minuutin kuluttua. Varaa aikaa testin tekemiseen ja tuloksen mittaamiseen n. 20-30 minuuttia.

Reaktio ihopistokohdassa ei aina tarkoita allergista sairautta tutkittavalle aineelle eikä kielteinen tulos kokonaan poissulje allergiaa. Testi on siten vain yksi osatutkimus allergisia sairauksia tutkittaessa. Tuloksen kliinisen tulkinnan tekee sinua hoitava lääkäri.

Fimlab Laboratoriot Oy tekee ns. prick-perussarjaa. Fimlabin toimipisteissä tutkimusta ei tehdä alle 2-vuotiaille lapsille.

Prick-testiä varten sinun tulee aina varata aika. Voit varata ajan Fimlab Laboratoriot Oy:n ajanvarausnumerosta 010 808515 arkisin klo 8.00-16.00 tai tehdä maksuttoman ajanvarauksen internetsivuillamme osoitteessa www.laboratorio.fi > Ajanvaraus. 

Ihopistokokeeseen valmistautuminen

Antihistamiineja sisältävien lääkkeiden sekä sisäisten kortisonilääkkeiden käyttö heikentää ihon reaktiokykyä. Sen vuoksi niiden käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen testeihin tuloa.

Lopeta 5 vuorokautta ennen testauspäivää seuraavat suun kautta otettavat antihistamiinit:

Aerinaze, Aerius, Alzyr, Atarax, Benadryl, Cetimax, Cetirizin (esim. Cetirizin Bmm Pharma, Cetirizin-Ratiopharm, Cetirizin Sandoz), Cirrus, Clarityn, Codesan Comp, Dasselta, Desloratadin (esim. Desloratadin Actavis, Desloratadin Teva), Duact, Gardex, Heinix, Histadin, Histec, Kestine, Kestine Lyo, Kestox, Levazyr, Levocetirizin (esim. Levocetirizin Ratiopharm, Levocetirizin Stada), Loratadin (esim. Loratadin Actavis, Loratadin Hexal), Nefoxef, Nocedan, Revitelle, Rinomar, Telfast, Tuulix, Xyzal, Zyrtec.

Lopeta 5 vuorokautta ennen testauspäivää seuraavat antihistamiineja sisältävät nenäsumutteet ja silmätipat:

Dymista, Emadine, Lastin, Livostin, Opatanol, Zaditen.

Yskänlääkkeet ja mielialalääkkeet saattavat vaikuttaa testitulokseen. Näiden lääkkeiden tauottaminen  5 vrk ennen testipäivää on suositeltavaa, mutta vain mikäli tauko lääkityksessä ei tuota teille ongelmia. Jos olet epävarma lääkityksen tauon vaikutuksista, ota yhteyttä hoidon määränneeseen lääkäriin.

Kortisonivoiteita tai Protopic- ja Elidel-nimisiä ihottumavoiteita ei saa käyttää kyynärtaipeeseen 7 vuorokauteen ennen testausta.

Mikäli sinulla on tablettimuotoinen kortisonilääkitys (esim. Hydrocortison, Medrol, Prednisolon, Prednison) suuremmalla annoksella kuin 20 mg päivässä, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi, sillä suuremmat annokset saattavat vaikuttaa testitulokseen.

Niveleen pistettävät kortisonilääkkeet eivät vaikuta testitulokseen.

Hengitettävät keuhkolääkkeet voit ottaa normaalisti.

Pese käsivartesi testausta edeltävänä iltana, mutta älä sen jälkeen rasvaa niitä, koska rasvainen iho haittaa testausta.

Auringonotto ja valohoito on syytä lopettaa viikko ennen ihotestiä.

Muuta huomioitavaa

Raskauden aikana testejä ei yleensä tehdä, koska raskaudentila voi vääristää testituloksia.

Ihotesti aiheuttaa iholle lievää nipistelyä ja kutinaa. Kutina menee ohi kuitenkin nopeasti, noin tunnin kuluessa testin teosta.
Ihotestin jälkeen saman päivän iltana tai muutaman testia seuraavan päivän aikana testikohtiin saattaa ilmaantua pieniä, nopeasti ohimeneviä paukamia, joilla ei nykykäsityksen mukaan ole merkitystä.

Mikäli käsivarsissa on ihottumaa, ota yhteys sinua hoitavaan lääkäriin. Testi pyritään tekemään terveelle iholle.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakaspalvelusta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 10.00-15.00.

PRICK-IHOPISTOKOE (ALLERGIATUTKIMUS)