Sylkinäyte kortisolin määrittämistä varten kerätään iltayöllä klo 23-24 välillä, puolen tunnin poikkeama keräysajassa ei vaikuta merkittävästi tulokseen. Vältä ennen näytteen keräystä 3 tuntia fyysistä rasitusta ja yksi tunti ruokailua ja hampaiden pesua. Kortisoli ym. lääkkeet (mm. prednisoni) vaikuttavat kortisolin sylkipitoisuuteen. Syljen eritystä lisääviä aineita, kuten sitruunamehua, ei saa käyttää näytteenoton yhteydessä. Suun huuhtelemiseksi voit juoda puoli lasillista puhdasta vettä ennen keräystä. Jos olet poikennut ohjeista, ilmoita siitä tutkimuksen suorittajalle.

Näytettä ei voi ottaa perjantai-iltana, mikäli näytteen vastaanottava laboratorio on viikonloppuisin kiinni.

Näytteenottotarvikkeet

Salivette Cortisol -keräysputki, suljettava muovipussi ja nimitarra. Keräysputken sisällä on polyetyleenivanutukko.

Sylkinäytteen keräys

Avaa Salivette Cortisol -keräysputki, jonka sisällä on vanutukko. Pudota vanutukko näyteputkesta suoraan kuivaan suuhun. Vältä vanutukon käsin koskettelua, sillä käsissä oleva hiki, käsivoiteet yms. saattavat vaikuttaa näytteen luotettavuuteen. Pidä vanutukko suussa vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan että tukko tuntuu märältä ja se ei enää ime lisää sylkeä ja ylimääräinen sylki on nieltävissä.

Laita märkä tukko käsin koskematta takaisin putkeen niin, että se sijoittuu siellä erillisen muovihylsyn sisään ja sulje putki.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa putkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • näytteenottopäivämäärän ja kellonajan

Tarralapun voi palauttaa myös samassa muovipussissa keräysputken kanssa.

Mikäli et ole saanut erillistä tarralappua keräysputken mukana, voit täyttää tiedot putken kyljessä olevaan tarraan.

Säilytä näyte jääkaapissa

Sulje näyteputki muovipussiin. Säilytä näyte jääkaapissa yön yli ja toimita laboratorioon seuraavana päivänä, tai viimeistään 48 tunnin kuluessa näytteenotosta. Voit tuoda näytteen laboratorioon ilman erillistä varattua aikaa laboratorion aukioloaikana.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, p. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00 -16.00.

SYLJEN KORTISOLINÄYTTEEN KERÄYS