Vuorokausivirtsan tutkimuksia käytetään mm. munuaistautien ja aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Virtsan koostumus vaihtelee eri vuorokauden aikoina, minkä vuoksi keräysaika on 24 tuntia.

Tutkimukseen valmistautuminen

Älä ota näytettä kuukautisten aikana. Aloita keräys vasta, kun näkyvän vuodon loppumisesta on kulunut kaksi vuorokautta. Mikäli sinulla on äkillinen virtsatietulehdus, ota näyte tulehduksen parannuttua.

Säilytys muuttaa virtsaa

Virtsassa tapahtuu muutoksia säilytyksen aikana. Muutokset johtuvat kemiallisista syistä ja bakteerien vaikutuksesta. Sulje tämän vuoksi keräysastiat huolellisesti keräyksen ajaksi ja sen loputtua. Säilytä ne mahdollisuuksien mukaan viileässä (+2 ºC – +8 ºC) tilassa.

Säilöntäaine on myrkyllistä

Joissakin määrityksissä joudutaan käyttämään säilöntäainetta. Säilytä säilöntäaine lasten ulottumattomissa, sillä se on myrkyllistä. Lisää säilöntäaine keräysastiaan ensimmäisen virtsaerän yhteydessä lukuunottamatta suolahappoa, joka lisätään kahdessa erässä. Sekoita hyvin.

Keräyksen aloitus

Tyhjennä virtsarakkosi. Tätä virtsaerää ei oteta talteen. Merkitse muistiin aika minuuttien tarkkuudella, tämä on keräyksen aloitusaika.

_____/_____ 20_____ klo ____._____.

Kerää kaikki tämän jälkeen erittyvä virtsa keräysastiaan. Sekoita jokaisen virtsaerän lisäämisen yhteydessä, mikäli näytteeseen on lisätty säilöntäainetta. Jatka keräystä toiseen astiaan, mikäli yksi ei riitä.

Keräyksen lopetus

Tyhjennä virtsarakkosi viimeisen kerran tasan 24 tunnin kuluttua keräyksen aloituksesta. Tämä on viimeinen virtsaerä, jonka otat talteen. Keräys päättyy tähän. Merkitse muistiin lopettamisaika minuuttien tarkkuudella:

_____/_____ 20_____ klo ____._____.

Kuivaa keräysastian ulkopinta.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa keräysastian kylkeen tarralappu, johon kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • keräyksen alku- ja loppuajat (päivämäärät ja kellonajat minuuttien tarkkuudella)

Säilytä keräysastia viileässä seuraavaan arkiaamuun siten, kuten edellä on mainittu.

Toimita keräysastia mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakasneuvonnasta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 8.00-16.00.

VUOROKAUSIVIRTSAN KERÄYS