Ysköksen Mycobacteriumin tutkimiseksi tarvitaan kolme peräkkäisinä aamuina otettua yskösnäytettä. Kolme näytettä lisää tutkimuksen luotettavuutta yhteen näytteeseen verrattuna.

Näytteenotto

Yskösnäytteet otetaan aamulla ennen ruokailua. Tärkeää on saada edustavat näytteet mahdollisimman syvältä keuhkoista. Pelkkä sylki ei riitä näytteeksi.

Yskäise näyte suoraan kierrekorkilliseen näytepurkkiin. Sulje purkin kansi tiiviisti. Tarkista, että kannen kierteet ovat kohdallaan, jotta näytepurkki ei vuoda kuljetuksen aikana.

Nimilappu on tärkeä näytteen tunnistamiseksi

Liimaa näytepurkkeihin tarralaput, joihin kirjoitat:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • näytteenottopäivämäärän

Kääri purkki imeytysliinaan (esim. talouspaperiin) mahdollisen vuodon varalta ja pakkaa jokainen näyte yksittäin ehjään ja kestävään muovipussiin. Sulje muovipussi huolellisesti.

Näytteet voi säilyttää kotona jääkaapissa (+2 ºC – +8 ºC) ja tuoda kaikki kolme kerralla laboratorioon tai poliklinikalle. Näytteet lähetetään tutkivaan laboratorioon kylmälähetyksenä.

Näytteitä, joita ei ole asianmukaisesti otettu tai pakattu (ovat niukkoja tai vuotavat), ei tutkita. Tutkimuspyyntö vastataan hylättynä ja pyydämme uuden näytteen.

Lisätiedot

Tarkempia tietoja saat Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakaspalvelusta, puh. (03) 311 74445 arkisin klo 10.00-15.00.