Screening av livmoderhalscancer: Testning av självprovtagning utökas till hela Fimlabs verksamhetsområde

Screening av livmoderhalscancer: Testning av självprovtagning utökas till hela Fimlabs verksamhetsområde

Enligt den senaste kvalitetsrekommendationen för screening kan självprovtagning, så kallad HPV-självtest, också användas vid screening av livmoderhalscancer.

Fimlab, Tammerfors universitet och Birkalands välfärdsområde inledde 2024 en undersökning om HPV-självprovtagning för de som screenas i Birkaland. Våren 2025 utökas undersökningen till hela Fimlabs verksamhetsområde, vilket även inkluderar välfärdsområdena i Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland och Österbotten.

De som screenas och bor i kommunerna i de ovan nämnda välfärdsområdena och som inte vill delta i screeningen genom att gå till laboratoriet för provtagning kan delta i undersökningen om HPV-självtest. Deltagandet i undersökningen är frivilligt och kostnadsfritt. Den som screenas får personligen information om möjligheten att delta i undersökningen om HPV-självtest i det återkallelsebrev som skickas till dem. Innan återkallelsen kan man inte delta i undersökningen eller beställa ett provtagningskit hem.

Om den som screenas bestämmer sig för att delta i undersökningen om HPV-självtest kan de beställa ett provtagningskit hem och ta HPV-provet själva enligt anvisningarna i kitet. Provet skickas tillbaka per post till Fimlabs laboratorium, där provet undersöks för högrisk HPV, det vill säga humant papillomvirus. Om resultatet är positivt, det vill säga om en HPV-infektion upptäcks, hänvisas den som screenas till gynekologisk provtagning. Då tas även ett cellprov från livmoderhalsen från HPV-provet, vilket används för att bestämma den fortsatta uppföljningen av den som screenas.

Syftet med undersökningen om HPV-självtest är att undersöka hur ett självtaget HPV-prov fungerar vid screening av livmoderhalscancer. HPV-självprovtagning syftar till att underlätta kvinnors deltagande i screeningen och öka täckningen av screeningen för livmoderhalscancer. Genom att öka täckningen av screeningen strävar man efter att hitta höggradiga förstadier till livmoderhalscancer och behandla dem innan de utvecklas till maligna.

Om resultaten av undersökningen om självprovtagning är uppmuntrande kan självprovtagning i framtiden erbjudas som en del av screeningprotokollet, det vill säga som ett alternativ till laboratorieprovtagning.

Läs mer om forskningsupplägget för HPV-självprovtagning

Mer information 

Anu Mustila, medicinsk direktör