Undersökningar av fettvärden och kolesterolmätning
Fettundersökningar används för att utreda helhetssituationen för fettomsättningen. Förhöjt totalkolesterol, förhöjd LDL-kolesterol- och triglyceridkoncentration samt låg HDL-koncentration ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fetterna undersöks ur blodprov som tas efter 10–14 timmars fasta. Före provtagningen får man alltså inte äta eller dricka något annat än vatten. Undersökningen kräver inte provtagning på morgonen. Den behandlande läkaren ansvarar för tolkningen av resultaten.
Undersökningens namn och förkortning: KOLESTEROL fP -Kol
Referensvärdet för totalkolesterol är under 5,0 mmol/l.
Undersökningens namn och förkortning: TRIGLYCERIDER fP -Trigly
Referensvärdet för triglycerider är under 1,7 mmol/l.
Undersökningens namn och förkortning: KOLESTEROL, high density lipoproteiner fP -Kol-HDL
Referensvärdena för HDL-kolesterol, dvs. så kallat bra kolesterol är över 1,2 mmol/l hos kvinnor och över 1,0 mmol/l hos män.
Undersökningens namn och förkortning: KOLESTEROL, low density lipoproteiner fP-Kol-LDL
Referensvärdena för LDL-kolesterol, dvs. då kallat dåligt kolesterol är hos patienter med låg risk är under 3,0 mmol/l, hos patienter med måttlig risk under 2,6 mmol/l, hos patienter med hög risk under 1,8 mmol/l, och hos patienter med särskilt hög risk under 1,4 mmol/l.