Du kan registrera resultaten från blodsockermätningen i häftet för egenvård och i tillägg till detta eller alternativt ladda upp resultaten i din apparatspecifika mobilapp.
Blockersockerresultaten laddas automatiskt upp via Bluetooth i appen, när blodsockermätaren har kopplats ihop med telefonen. I din app är det även möjligt att registrera övriga vårduppgifter, såsom insulindoser, kolhydrater och motion, så att det blir lättare att följa upp faktorer som inverkar på vården.
Om du har en AccuChek Instant-blodsockermätare, kan du ladda ner mobilappen MySugr i appbutiken.
Sortera dessa i blandavfallet
Testremsor för blodsockermätning
Testremsorna kan slängas som blandavfall eftersom de endast innehåller små mängder metall och elektroder.
Sensorernas applikatorer, insulinpumpens slangar (exklusive nålar), tomma insulinpennor och tomma insulinbehållare
Sensorns applikator är av plast och innehåller en liten metallfjäder. Applikatorn kan slängas i kärlet för blandavfall i hemmet. Insulinpumparnas slangar som inte innehåller en nål och tomma insulinpennor och insulinbehållare kan slängas i kärlet för blandavfall i hemmet.
Sortera dessa i kartonginsamlingen
Förpackningslådor i kartong
Sortera dessa i plastinsamlingen
Plastförpackningarna till enskilt förpackade produkter.
Plastförpackningar som skyddar de enskilt förpackade produkterna, till exempel plastförpackningen till ett infusionsset kan sorteras i plastinsamlingen.
Lämna dessa till apoteket
Insulinpennornas nålar, sprutor, insulinpumpens kanyler och blodprovstagarens lansetter
Alla produkter som innehåller nålar måste lämnas till apoteket. Man kan samla in insulinpennornas nålar, insulinpumparnas kanyler och blodprovstagarens lansetter i ett hårt kärl som kan stängas. Sådana kan till exempel vara tomma plastflaskor eller glasburkar som har en kork eller ett lock som kan stängas. Det väl tillslutna insamlingskärlet bör föras till apoteket skilt från det övriga läkemedelsavfallet.
Halvfulla och fulla insulinpennor
Om insulinpennan eller behållaren innehåller insulin ska de föras till apoteket. Obs! Man får inte tömma ut insulin i avloppet eller skräpkorgen.
Lämna dessa till återvinningen för el- och elektronikavfall
Blodsockersensorer och blodsockermätare
Blodsockersensorerna och blodsockermätarna ska förstöras som el- och elektronikavfall. El- och elektronikavfall (SER) kan lämnas till en avfallsstation, en återvinningscentral eller butiker som säljer elapparater. Blodsockermätarna innehåller batterier som ska avlägsnas innan man för produkterna till återvinningen. De använda sensorerna innehåller ett batteri som inte kan avlägsnas.
OmniPod-pumpar
Tillverkaren av apparaten ser till att pumparna förstörs på ett ändamålsenligt sätt när de använda pumparna återlämnas till leverantören i en returlåda. Produkterna innehåller elektronik och de får inte slängas i blandavfallet.
Lämna dessa till batteriåtervinningen
Batterier
Ändarna på använda batterier måste tejpas genast efter att de har avlägsnats från apparaten. Ett batteri som inte har blivit tejpat medför en brandrisk i hemmet och vid återvinningspunkterna. Man kan återlämna ett använt batteri till en avfallsstation, återvinningscentral eller en återvinningspunkt i en butik.
För alla apparater som konkurrensutsatts inom Fimlabs upphandlingsområde erbjuds en molntjänst som är avsedd för yrkespersoner inom vården. I molntjänsten kan du som patient dela blodsockerresultaten antingen via mobilappen eller via andra molntjänster.
Mobilapparna och molntjänsterna varierar beroende på vilken apparat du har.
Om du vill dela dina mätningsresultat digitalt med din vårdenhet, måste en yrkesperson inom vården bjuda in dig så att du kan dela dina uppgifter på vårdenhetens klinikkonto.
- Om mätaren är helt mörk och inte startar, byt batterier och se till att de är rätt vända.
- Om mätaren visar en felkod, sök en förklaring i apparatens manual och försök åtgärda felet.
- Om det är osäkert om mätaren fungerar, kontrollera att porten för remsan är ren. Blod och smuts stör mätningen.
- Kontakta produkttillverkarens produktsupport.
- Kontakta utdelningen av vårdmateriel eller vårdenheten.
- Kontrollera det sista förbrukningsdatumet på remsorna.
- Har burken med remsor stått öppen?
- Har burken med remsor förvarats för varmt eller för kallt, till exempel på ett fönsterbräde eller i bilen? Har burken med remsor frusit?
- Se till att du har rena händer.
- Torkade du av den första bloddroppen, var bloddroppen tillräckligt stor, var du tvungen att klämma om fingret för att få ut en droppe?
- Upprepa mätningen med en ny remsa.
- Kontakta vårdenheten.
Mätare och remsor för patientens egenvård
- Du som använder apparaten: Vid tekniska problem kontakta direkt apparatleverantörens produktsupport. Om du har akut behov av en ny mätare i stället för en som gått sönder, kontakta din vårdenhet eller utdelningen av vårdmateriel.
Insulinpumpar
- Du som använder apparaten: Ta direkt kontakt med apparatleverantören vid tekniska problem och i akuta situationer. Pumpleverantören har jour dygnet runt för akuta situationer. Om pumpen är sönder och pumpens garanti är i kraft, sänder apparatleverantören en ny pump i garantibyte. Om pumpens garanti inte längre är i kraft, ska du kontakta din vårdenhet, som beställer en ny pump i stället för den som är sönder. Vårdenheten ger anvisningar om hur du vid behov använder reservsystemet (injektionsvård) tills du har tagit den nya pumpen i bruk. Ta kontakt med vårdenheten om du har problem med pumpens inställningar.
Sensorer
- Du som använder apparaten: Ta direkt kontakt med apparatleverantören vid tekniska problem och i akuta situationer, i annat fall med din vårdenhet. Apparatleverantören sänder utan kostnad en ny sensor i stället för en sensor som gått sönder.
Fimlab-mobilapp (8)
- Öppna menyn Inställningar i högra hörnet av appen.
- Välj Radera användaruppgifter.
- Bekräfta raderingen av användaruppgifter. Nu kan du ta bort appen från appmenyn i din telefon.
Om du vill ta i bruk Fimlab-mobilappen på nytt kan du ladda der den från appbutiken och identifiera dig på nytt.
Det är tills vidare inte möjligt att uträtta ärenden för en annan person i Fimlab-mobilappen. Undersökningsresultaten skickas förutom till appen, även till MittKanta, där det är möjligt att uträtta ärenden för en annan person.
Av dataskyddsskäl använder man en landbegränsning i appen och den kan endast laddas från appbutikerna till Google- och Apple-konton som är registrerade i Finland, Sverige eller Norge. Du kan kontrollera och vid behov ändra landuppgiften i telefonens inställningar.
Fimlab-mobilappen finns att laddas från Google Play- och AppStore -appbutikerna på namnet ”Fimlab”. Appen kan laddas till enheter som har Android version 10 eller iOS version 15 eller ett operativsystem som är nyare än dessa. Du kan fortsätta använda appen på enheter som använder äldre operativsystem, men du kan inte uppdatera appen till en nyare version.
I paketundersökningar som består av flera undersökningar, (till exempel B -TVK), står det för huvudundersökningens del ”Tehty” (Gjord) och de egentliga värdena hittas i delundersökningarna.
I appen kan du granska resultaten av de vanligaste laboratorieundersökningarna: Här kan du se det aktuella undersökningsurvalet.
Man har till appen valt allmänna undersökningar som lämpar sig för uppföljning av den egna hälsan eller vården. Det går vanligen tydligt att tolka dessa undersökningar. I appen syns inte resultaten av sådana undersökningar som kräver en noggrannare tolkning av en läkare. Man kan till exempel inte i appen visa sådana laboratoriesvar som har ett utlåtande.
Det kan bero på följande saker att resultaten saknas:
- Beställaren av undersökningen: I mobilappen vissas endast resultaten för de undersökningar som har blivit beställda av Birkalands, Egentliga Tavastlands eller Mellersta Finlands välfärdsområde eller via den privata hälso- och sjukvården eller tjänsten OmaLabra. Om undersökningen har blivit beställd någon annanstans syns resultaten inte i appen.
- Tidpunkt för undersökningen: Det är över två år sedan resultaten färdigställdes. Du ser dina resultat från de senaste två åren i appen.
- Färdigställande av resultaten: Resultaten har inte ännu färdigställts. Beroende på undersökning kan det finnas fördröjningar i förmedlingen av resultaten och alla resultat färdigställs inte nödvändigtvis samtidigt.
Det är datasäkert att använda Fimlab-mobilappen: för att granska undersökningsresultaten krävs stark identifiering med bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett certifikatkort. Appen sparar ingen information i din telefon och du kan när som helst radera dina uppgifter i appens inställningar.
Förberedelser inför undersökningar (8)
Rökning och nikotin kan påverka undersökningsresultaten. Undvik att röka och använda nikotinprodukter på undersökningsdagen, före undersökningen.
Koffeinhaltiga drycker kan påverka undersökningsresultaten. Undvik att dricka sådana drycker på undersökningsdagen, före undersökningen.
Du kan ta dina mediciner som vanligt på morgonen före undersökningen om inte annat anges i de undersökningsspecifika anvisningarna. Till exempel sköldkörtelmedicin tas endast efter sköldkörtelprov.
Om du är osäker ska du dock kontakta den behandlande läkaren/remitterande enheten.
Vissa laboratorieundersökningar görs efter fastan. Den behandlande läkaren / remitterande vårdenheten informerar dig om du ska förbereda dig för undersökningarna genom att fasta dvs. inte äta eller dricka.
Med en liten bokstav f framför laboratorieprovets förkortning anges undersökningar som kräver 10–14 timmars fasta. Under fastan får man inte äta eller dricka något förutom vatten. Observera att för lång fasta kan påverka resultatet.
Instruktioner angående fasta för barn ges av den behandlande enheten.
Du kan också be om instruktioner från vår kundrådgivning.
Alkohol kan påverka undersökningsresultaten. Undvik att dricka alkohol dagen före undersökningen och på morgonen före undersökningen.
Vänligen observera följande innan du kommer till undersökningen:
- Gynekologiskt cellprov kan inte tas under pågående menstruation.
- Om du har någon lokal behandling (vagitorier e.dyl.) kan den fortsätta normalt, utom dagen före provtagningen och på provtagningsdagen.
- Eventuell hormonbehandling behöver inte avbrytas.
- Normal graviditet är inte ett hinder för provtagning, fram till graviditetsvecka 35. Anvisningar för provtagning under graviditet och efter förlossningen ges av din egen rådgivningsbyrå.
Massundersökningar: Gå på provtagning inom en månad efter att du har fått kallelsen och senast inom kallelseåret. Obs! Screeningprogrammet tillåter inte att du skjuter upp screeningen till följande år.
Vid en EKG-undersökning fästs elektroderna på huden på bröstkorgen och vristerna. Vänligen ta hänsyn detta när du klär på dig.
Du bör undvika tung fysisk ansträngning och konsumtion av drycker som innehåller koffein (t.ex. kaffe, te och energidrycker) innan du kommer till undersökningen.
När du kommer till undersökningen med ett barn kan du ta med till exempel en mjukisleksak.
- Vissa laboratorieundersökningar förutsätter fasta. En liten bokstav f framför laboratorieprovets förkortning anges undersökningar som kräver 10–14 timmars fasta. Under fastan får du inte äta eller dricka något annat än vatten.
- Vissa laboratorieundersökningar förutsätter provtagning vid en viss tid. Hormonprover är vanligtvis av denna typ.
- Undvik alkohol, koffeinhaltiga drycker och rökning dagen före provtagning och på morgonen för provtagningen.
- Du kan ta dina mediciner som vanligt på provtagningsmorgonen om inget annat har ordinerats av din läkare.
- Kom till provtagningen strax före bokad tid.
I laboratoriet (6)
Anmälan till alla provtagningstjänster sker via självbetjäningsautomaterna, såväl för tidsboknings- som könummertjänster.
Automaten ger dig råd om hur du ska agera. Visa streckkoden eller QR-koden på ditt FPA-kort, körkort eller något annat ID-kort för automatens läsare. På pekskärmen kan du också ange din personbeteckning eller den bokningsnyckel som du fick när du bokade tid.
Ett kvitto med ditt servicenummer skrivs ut åt dig vid anmälan. Provtagaren kallar dig in med servicenumret från väntrummet.
Ja. Anmälan till alla provtagningstjänster sker via självbetjäningsautomaterna, såväl för tidsboknings- som könummertjänster. Automaten skriver ut ett kvitto med ditt servicenummer. Provtagaren kallar dig in med servicenumret från väntrummet.
Endast några av våra verksamhetsställen betjänar på lördagar.
Nopsa, dvs. vår snabb blodprovstagning fungerar utan könummer och utan tidsbokning. Nopsa betjänar vuxna och ungdomar som kommer för blodprovstagning. Du kan gå direkt till ett ledigt bås (grönt ljus lyser = ledigt). Du måste ha en giltig elektronisk remiss från en läkare inom den offentliga hälso- och sjukvården och ett identitetskort.
Läs mer:
Jourkunder betjänas med könummer.
- När du kommer till provtagningen ska du ta könumret via knappen ”Dejourprovtagning” eller knappen ”Provtagning” på anmälningsautomaten.
Väntetiderna varierar. För att säkerställa en smidig service rekommenderar vi att du bokar din tid i god tid.
Prover som tas hemma och distanstestning (15)
Du kan returnera paketet genom att lämna det i posten eller direkt i brevlådan, även när det är minusgrader ute.
Du kan beställa ett distanstestpaket för klamydia och gonorré om du bor i Tammerfors, Päijänne-Tavastland eller Mellersta Finland.
Se detaljerad information per region: Distanstestning av könssjukdomar
Beställ ett gratis distanstestpaket för könssjukdomar. Provet tas hemma och skickas till laboratoriet.
Se detaljerad information per region: Distanstestning av könssjukdomar
Du kan hämta ett provtagningskärl och provtagningsanvisningar från Fimlabs verksamhetsställen.
- Ta könummer via knappen ”Prover tagna hemma och rådgivning”.
- För vissa undersökningar kan den behandlande enheten förse dig med provtagningsmaterialet.
Du kan returnera upphostningsprovet till närmaste verksamhetsställe utan tidsbokning.
- Ta könummer via knappen ”Prover tagna hemma och rådgivning”.
Om du kommer till Fimlab för provtagning kan du returnera prover som tagits hemma till provtagaren i samband med provtagning. I så fall behöver du inte ta ett separat könummer för att lämna in prover. Vänligen notera att upphostningsprover som tagits hemma inte kan returneras till Nopsa-punkter.
Du kan returnera avföringsprovet till närmaste verksamhetsställe utan tidsbokning.
- Ta könummer via knappen ”Prover tagna hemma och rådgivning”.
Om du kommer till Fimlab för provtagning kan du returnera prover som tagits hemma till provtagaren i samband med provtagning. I så fall behöver du inte ta ett separat könummer för att lämna in proverna. Vänligen notera att avföringsprover som tagits hemma inte kan returneras till Nopsa-punkter.
Du kan returnera urinprovet till närmaste verksamhetsställe utan tidsbokning.
- Ta könummer via knappen ”Prover tagna hemma och rådgivning”.
Om du kommer till Fimlab för provtagning kan du returnera prover som tagits hemma till provtagaren i samband med provtagningen. I så fall behöver du inte ta ett separat könummer för att lämna in proverna.
Prover måste tas i behållare som tillhandahålls av laboratoriet eller den behandlande enheten. På så sätt kan vi säkerställa att provet är lämpligt för analys.
Provtagningskärl är avsedda för engångsbruk. Om du behöver ett nytt samlingskärl får du det från laboratoriet.
Du kan kontrollera detta genom att ringa vår kundrådgivning.
Följ de skriftliga instruktioner som du får. Du kan också se instruktionerna för dygnsurinsamlingen genom att klicka på länken nedan eller kontakta vår kundrådgivning.
För tillfället inkluderar vårt tjänsteutbud inte hemprovtagning för personkunder.
Du får anvisningar när du hämtar dina provbehållare. Om du har några frågor kan du kontakta vår kundrådgivning.
Du får anvisningar när du hämtar dina provbehållare. Om du har några frågor kan du kontakta vår kundrådgivning.
Provtagning på barn (4)
För att ta reda på var vi gör screeningar för ämnesomsättningssjukdomar och provtagning för bilirubinundersökningar hos nyfödda, se vår lista över verksamhetsställen (filtrera verksamhetsställen efter tjänst).
Mer detaljerad information får du genom att ringa vår kundrådgivning.
Vi tar hälprover på nyfödda på några av våra verksamhetsställen. För att ta reda på var vi gör screeningar för ämnesomsättningssjukdomar och provtagning för bilirubinundersökningar hos nyfödda, se vår lista över verksamhetsställen (filtrera verksamhetsställen efter tjänst).
Mer detaljerad information får du genom att ringa vår kundrådgivning.
Du ska boka en längre tid för barnet i sektionen ”Blodprov och/eller urinundersökning och/eller EKG” eller två efterföljande tider i sektionen ”Blodprov”.
Ett laboratoriebesök kan vara en spännande upplevelse för ett barn. Det lönar sig att berätta för barnet om undersökningar på förhand, eftersom förberedelserna minskar rädslan och spänningen i samband med laboratoriebesöket.
Det är möjligt att bedöva injektionsstället före provtagning. Bedövningskrämer som säljs på apotek utan recept är lämpliga för detta ändamål.
Läs mer:
Screeningar (5)
Inga problem, du kommer att få en ny kallelse per post.
Screening för livmoderhalscancer:
Läs mer:
Screening för livmoderhalscancer
Screening för tarmcancer:
Läs mer:
Om du vill ha mer information om ditt svar eller någon annan fråga som rör screeningundersökningen i din hemkommun kan du kontakta din hälsocentral eller kontaktpersonen i din hemkommun.
Det är inte obligatoriskt att delta i screeningundersökningarna, men vi uppmuntrar dig att göra det. Screeningundersökningar, eller massundersökningar, syftar till att hitta cancer så tidigt som möjligt, vilket gör det mycket lättare att behandla. Tidigt upptäckt, lättare att behandla.
Läs mer:
Fimlab fungerar som en tjänsteleverantör för både livmoderhalscancer- och tarmcancerscreeningar. Du kan få mer information om screeningar genom att klicka på länkarna nedan.
- Läs mer: Screeningar för tarmcancer
- Läs mer: Screeningar för livmoderhalscancer
Tidsbokning och remisser (10)
Det räcker att du bokar tid. Undersökningar som du har ordinerats finns i databasen. Om du kommer med en remiss från en privatläkare, ta med dig en pappersutskrift.
Vi debiterar inte för tider som inte avbokats, men vi hoppas att du avbokar tiden så tidigt som möjligt innan provtagningstillfället. Detta frigör tiden för en annan kund.
Ja. Anmälan till alla provtagningstjänster, såväl för tidsboknings- som könummertjänster sker via Fimlabs anmälningsautomat. Automaten skriver ut ett kvitto med ditt servicenummer. Provtagaren kallar dig in med servicenumret från väntrummet.
Ja, vi kan göra undersökningar med remisser från två olika enheter samtidigt.
Ja, det går bra. Vi kan ta alla blodprover på din remiss samtidigt. Boka en tid under ”sockerbelastning”.
Du kan inte boka en vanlig blodprovstid för sockerbelastningstest. Sockerbelastningstestet tar cirka 2 timmar. Du kan boka tid för testet under ”sockerbelastning”.
Du kan kontrollera, ändra eller avboka din bokning på nätet via vårt tidsbokningssystem eller genom att ringa vårt tidsbokningsnummer.
Om du har en remiss från en privatläkare ska du boka tid och ta med dig den utskrivna remissen till provtagningen. En faktura för undersökningarna kommer att skickas hem till dig per post.
Nej, det behöver du inte.
De vanligaste undersökningarna relaterade till uppföljning av din egen hälsa kan du beställa utan remiss i vår OmaLabra service. Sätt ihop en remiss från vårt undersökningsurval och boka tid till undersökningar.
Läs mer: OmaLabra
En del av Fimlabs verksamhetsställen betjänar också med könummer. Det kan vara rusning på verksamhetsställena på morgnarna innan klockan 10 och på månadens första dagar. Om din undersökning inte förutsätter provtagning på morgonen lönar det sig att komma utanför rusningstiden. Genom att boka tid kan du komma till laboratorieundersökningar utan att stå i kö. Till vår Nopsa -snabbservicen behövs ingen tidsbokning eller könummer (remiss från offentlig hälso- och sjukvård krävs).
Läs mer:
Obs. Följande undersökningar alltid kräver tidsbokning: sockerbelastning, gynekologiska prov, svampprov
Platsspecifik information finns på sidan verksamhetsställen och öppettider.
Undersökningsresultaten (8)
Hur lång tid det tar att få resultatet beror på undersökningen. Vid behov kan vår kundrådgivning ge mer detaljerad undersökningsspecifik information.
Vår kundrådgivning avslöjar inte undersökningsresultaten. Resultaten av undersökningar bör efterfrågas från den behandlande enheten, dit de kommer att överföras elektroniskt så snart resultaten är klara.
En del av undersökningsresultaten finns också tillgängliga på MittKanta-tjänsten.
Du kan också få resultaten av de vanligaste laboratorieundersökningarna i din mobiltelefon eller annan mobil enhet genom att ladda ner Fimlab-mobilappen. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland.
Läs mer:
Tyvärr är detta inte möjligt. Du kan dock få dina undersökningsresultat elektroniskt via Fimlab-mobilappen. En del av resultaten finns också tillgängliga på MittKanta-tjänsten.
Du kan också få resultaten av de vanligaste laboratorieundersökningarna i din mobiltelefon eller annan mobil enhet genom att ladda ner Fimlab-mobilappen. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland.
Läs mer:
Du kan se referensvärderna för de vanligaste undersökningarna i avsnittet De vanligaste undersökningarna. Observera dock att den behandlande läkaren primärt ansvarar för tolkningen av resultaten.
Med hjälp av Fimlab-mobilappen kan du få resultaten av de vanligaste laboratorieundersökningarna till din mobiltelefon eller annan mobil enhet. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Birkland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland.
Läs mer:
Den behandlande läkaren ansvarar alltid för tolkningen av undersökningsresultaten.
Alla undersökningsresultat syns ännu inte i MittKanta-tjänsten. Du kan begära att få de undersökningsresultat som saknas från den remitterande vårdenheten.
När resultaten är klara överförs de elektroniskt till den vårdenhet som skickat laboratorieremissen. Följ de anvisningar som fu får av din läkare eller sjukskötare. Fimlabs kundrådgivning avslöjar inte undersökningsresultat.
En del av undersökningsresultaten finns också tillgängliga på MittKanta-tjänsten.
Du kan också få resultaten av de vanligaste laboratorieundersökningarna i din mobiltelefon eller annan mobil enhet genom att ladda ner Fimlab-mobilappen. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland.
Läs mer: