Screening för livmoderhalscancer
Tidigt upptäckt, lättare behandlad.
Tidigt upptäckt, lättare behandlad.
Alla 30–65-åriga kvinnor får en kallelse till screening för livmoderhalscancer med fem års mellanrum enligt screeningförordningen. I vissa välfärdsområden kallas även 25-åriga kvinnor till screening. Dessutom ordnas screeningen för personer i målgruppen baserat på deras födelsekön, vars kön har bekräftats som man.
Screeningen är ett enkelt sätt att hitta cellförändringar innan de utvecklas till cancer. Screeningen har minskat förekomsten av livmoderhalscancer med 80 procent i Finland. Screeningundersökningen är kostnadsfri.
Fimlab får information om dem som kallas till screeningen från Massundersökningsregistret vid Finlands Cancerregister, och kallar dem till undersökningen med ett personligt kallelsebrev. Personer vars kön har bekräftats som man får inga separata inbjudningar till screening, eftersom inbjudningarna baseras på könsmarkeringen i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Dessa personer kan kontakta Fimlabs kundservice för att delta i screeningen.
Kallelsebrevet kan inte skickas till personer som har en giltig spärrmarkering, utan dessa personer bör kontakta Fimlabs kundservice.
Om du är i screeningåldern och inte fått kallelse till screeningen senast i slutet av september under screeningåret kontakta Fimlabs kundservice för att få en screeningkallelse. Om du flyttar till Fimlabs screeningområdet i mitten av året, och får en kallelse till screeningen från din tidigare kommun, men vill gå till provtagningen i Fimlab enligt din nya hemkommun kontakta Fimlabs kundservice för att få kallelsen till screeningen från Fimlab. Du ska inte boka provtagningstiden förrän du har fått kallelsen till screeningen.
70–80 % av finländska kvinnor får en papillomvirusinfektion (HPV) någon gång i livet. Det så kallade högrisk-HPV-testet indikerar långvarig högrisk-HPV-infektion redan före utvecklingen av mikroskopiska förstadieförändringar. Med ett gynekologiskt cellprov (PAPA-prov) kan man upptäcka cellförändringar som indikerar förstadier till cancer, och utvecklingen av egentlig livmoderhalscancer kan alltså förhindras med behandling.
Fimlab skickar skriftlig information om undersökningsresultaten till alla som deltog i screeningen inom två månader efter provtagningen. Om fyndet kräver tilläggsundersökningar gör Fimlab automatiskt en remiss till specialiserad sjukvård och informerar personen om detta i ett brev.
Om du vill ha mer information om ditt resultat eller har några andra frågor relaterade till din hemkommuns screeningundersökning kan du kontakta din hälsocentral eller din kommuns kontaktperson.
Fimlab skickar en sammanfattning av screeningundersökningarna för livmoderhalscancer till massundersökningsregistret vid Finlands Cancerregister, där uppgifter om massundersökningsverksamhet i hela Finland samlas in. Sammanställningen av uppgifter grundas på lagen. Dessutom sammanställer Fimlab en sammanfattning av screeningundersökningarna för kommuner som beställt tjänsten. Inga personliga undersökningsresultat uppges i sammanfattningen till kommunerna.
Mer information om screeningprogrammet för vuxna:
Under 2025 testas HPV-självtest (att man tar ett HPV-prov själv hemma) med frivilliga deltagare i Birkalands, Egentliga Tavastlands, Mellersta Finlands, Österbottens och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden.
Det är inte obligatoriskt att delta i screeningundersökningarna, men vi uppmuntrar dig att göra det. Screeningundersökningar, eller massundersökningar, syftar till att hitta cancer så tidigt som möjligt, vilket gör det mycket lättare att behandla. Tidigt upptäckt, lättare att behandla.
Läs mer:
Om du vill ha mer information om ditt svar eller någon annan fråga som rör screeningundersökningen i din hemkommun kan du kontakta din hälsocentral eller kontaktpersonen i din hemkommun.
Screening för livmoderhalscancer:
Läs mer:
Screening för livmoderhalscancer
Screening för tarmcancer:
Läs mer:
Inga problem, du kommer att få en ny kallelse per post.