Vad innebär HPV-självtest och den undersökning som förknippas med det?
Undersökningen utreder hur HPV-självtestmetoden fungerar vid screening för livmoderhalscancer. Man kan delta i undersökningen om man inte vill besöka ett laboratorium för screening. Enligt undersökningens utformning testas HPV-självtestmetoden först med frivilliga deltagare. Självprovtagning erbjuds för personer som under 2025 är i screeningåldern och bor i Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Birkaland, Österbotten eller Päijänne-Tavastland.
I undersökningen om HPV-självtest beställer deltagaren ett provtagningskit hem till sig, tar HPV-provet själv och returnerar det per post till Fimlabs laboratorium. Av provet undersöks högrisk-HPV-infektion, alltså humant papillomvirus. Om resultatet är positivt och en HPV-infektion konstateras, remitteras personen till gynekologisk provtagning för ett mer detaljerat screeningtest. Se här presentationen (öppnas som .pdf-fil).
Syftet med undersökningen är att utreda hur HPV-självtest som tas hemma skulle fungera vid screening för livmoderhalscancer. Avsikten är att med självprovtagning underlätta kvinnors deltagande i screening och att öka täckningsgraden av screening för livmoderhalscancer inom undersökningsområdet. Genom ökningen av täckningsgraden av screening för livmoderhalscancer strävar man efter att hitta höggradiga förstadier av cellförändringar i livmoderhalsen och behandla dem innan de utvecklas till maligna. Om resultaten av undersökningen om självprovtagning är lovande, kan man i framtiden erbjuda självtest som en del av screeningprotokollet.
Det utgår inget arvode för deltagandet i undersökningen. Hemprovtagning och ett eventuellt gynekologiskt screeningtest efter ett positivt HPV-fynd kostar ingenting för personer som undersöks.
Vem är självtestet avsett för?
Alla 30–65-åriga kvinnor får en kallelse* till screening för livmoderhalscancer med fem års mellanrum. Traditionellt har man genomfört screeningen genom att en hälso- och sjukvårdspersonal tar screeningprovet. Screening är ett enkelt sätt att hitta cellförändringar innan de utvecklas till cancer. Screening har minskat förekomsten av livmoderhalscancer med 80 procent i Finland.
*Fimlab får information om dem som kallas till screeningen från Massundersökningsregistret vid Finlands Cancerregister, och kallar dem till undersökningen med ett personligt kallelsebrev. Kallelsebrevet kan inte skickas till personer som har en giltig spärrmarkering, utan dessa personer bör kontakta Fimlabs kundtjänst. Screeningen kostar ingenting för den som undersöks.
Enligt den nyaste kvalitetsrekommendationen för screening kan även HPV-självtest utnyttjas för screening. Fimlab deltar i en undersökning där man utreder hur HPV-självtest fungerar vid screening och hur det påverkar screeningdeltagandet.
Provtagning för att utreda hur HPV-självtest fungerar sker under 2025. Personer i screeningåldern bosatta i kommunerna inom Birkalands, Egentliga Tavastlands, Mellersta Finlands, Österbottens eller Päijänne-Tavastlands välfärdsområden och som inte ännu har deltagit i screeningen kan delta i undersökningen. De informeras personligen om möjligheten att delta i undersökningen om HPV-självtest i kallelsebrevet till screeningen.
Vänligen observera att personer som under tidigare screeningår har konstaterats tillhöra riskgruppen inte kan ta ett kontrollprov med självtestmetoden.
Provtagningskit skickas inte till personer som inte är bosatta i en kommun inom ett välfärdsområde som ingår i undersökningen och/eller inte tillhör screeningåldersgrupperna för 2025. Provtagningskit skickas inte heller till personer som redan har deltagit i screeningen på ett laboratorium.
Hur deltar man i undersökningen om HPV-självtest?
Du kan beställa ett provtagningskit för självtest från länken nedan (kräver stark autentisering). Läs först dokumentet Samtycke till studien (öppnas som .pdf-fil).
Beställ HPV-provtagningskit här
När du beställer ett provtagningskit ska du även godkänna att du deltar i undersökningen och att dina uppgifter används för forskningsändamål. Mer information om undersökningen och behandlingen av personuppgifter finns i meddelandet om undersökningen (öppnas som PDF-fil).
När du har beställt ditt provtagningskit ber vi dig ännu att besvara en kort enkät om HPV-självtest där vi utreder frågor som förknippas med beställningen.
Provtagningskitet skickas hem till dig som en vanlig brevförsändelse. Provtagningskitet innehåller detaljerade anvisningar för provtagning, en provtagningssticka samt ett returkuvert för att skicka ditt prov till Fimlabs laboratorium. Returkuvertets porto är betalt.
Så här tar du HPV-självtest
Följ anvisningen och ta provet själv från din slida med provtagningsstickan. Du kan bekanta dig med anvisningen för provtagning här (öppnas som PDF-fil, se sidan 2)
Fyll i blanketten för förhandsuppgifter och returnera den till laboratoriet tillsammans med provet. Du kan också fylla i blanketten för förhandsuppgifter elektroniskt via denna länk (screeningkoden från HPV-provtagningskitet krävs).
Vänligen observera att provtagningskitet är avsett enbart för dig och ditt prov.
Ta provet inom tre veckor från det att du tagit emot provtagningskitet så att din personliga remiss till laboratoriet fortfarande är i kraft. Returnera provet i en brevlåda senast dagen efter provtagningen. Fimlab analyserar inte prov som skickats för sent.
Observera följande vid provtagning:
- HPV-självtest kan inte tas under menstruationen.
- Borttagning av livmodern är inte ett hinder för att ta prov.
- Om du har någon lokal behandling (vagitorier eller dylikt) kan den fortsätta normalt, utom dagen före och på provtagningsdagen.
- Eventuell hormonbehandling behöver inte avbrytas.
- Normal graviditet är inte ett hinder för provtagning, fram till graviditetsvecka 35. Anvisningar för provtagning efter en förlossning ges av din egen rådgivningsbyrå.
Ta och returnera provet inom 3 veckor från det att du tagit emot provtagningskitet.
Hur undersöks livmoderhalscancer?
70–80 % av finländska kvinnor får en papillomvirusinfektion (HPV) någon gång i livet. Det så kallade högrisk-HPV-testet indikerar långvarig högrisk-HPV-infektion redan före utvecklingen av mikroskopiska förstadieförändringar. Med ett gynekologiskt cellprov (PAPA-prov) kan man upptäcka cellförändringar som indikerar förstadier till cancer, och utvecklingen av egentlig livmoderhalscancer kan därmed förhindras med behandling.
Undersökningsresultat
Fimlab skickar skriftlig information om undersökningsresultaten till alla som deltog i undersökningen om HPV-självtest inom två månader från det att provet returnerats. Om fyndet är HPV-positivt skickar vi anvisningar om vidare provtagning tillsammans med provsvaret. Prov som tagits med självtest kan inte undersökas cytologiskt tillräckligt noga för att kunna bedöma behovet av vidare behandling, varför HPV-positiva bör söka gynekologisk provtagning efter att ha fått sitt svar.
När du har returnerat ditt prov får du en länk till en kort enkät där man utreder hur självtestningen fungerat, om anvisningarna var tydliga och hur deltagarna upplevt självtestningen.
Sammanställning av uppgifter i massundersökningsregistret vid Finlands Cancerregister
Fimlab skickar en sammanfattning av screeningundersökningarna för livmoderhalscancer till massundersökningsregistret vid Finlands Cancerregister där uppgifter om massundersökningsverksamhet i hela Finland samlas in. Sammanställningen av uppgifter grundas på lag. Dessutom sammanställer Fimlab en sammanfattning av screeningundersökningarna för kommuner som beställt tjänsten. Inga personliga undersökningsresultat uppges i sammanfattningen till kommunerna.