Tulosta

Tutkimus:
COVID-19 -koronavirustauti, vasta-aineet

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
5.4.2022

6476 • S -CV19Ab

Johdanto

COVID-19 (Coronavirus disease 2019) on koronaviruksen (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, SARS-CoV-2) aiheuttama tauti, joka ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa vuoden 2019 lopulla ja joka on sittemmin levinnyt pandemiaksi. Virus aiheuttaa hengitystieinfektioita lievästä taudista henkeä uhkaaviin keuhkokuumeisiin ja happeutumishäiriöihin.

Akuutti tauti todetaan nenänielusta otetusta tikkunäytteestä nukleiinihapon osoitustestilla (6466 -CV19NhO). Vasta-ainetestillä voidaan puolestaan arvioida, onko henkilö sairastanut COVID-19:n aiemmin [nukleokapsidi (N) vasta-aineet], tai onko hänelle infektion/rokotuksen seurauksena muodostunut mahdollisesti suojaavaa immuunivastetta [piikkiproteiini (S) vasta-aineet]. COVID-19-vasta-aineita muodostuu vereen yleensä 3 viikon kuluessa tartunnasta/oireiden alkamisesta.

Indikaatiot

Epäily sairastetusta COVID-19:sta tai rokotevasteen selvittely.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen tutkimuspyyntö (ensisijainen) tai yleislähete.

Näyteastia

Seerumigeeliputki (5/4 ml)

Näyte

Seerumi 1 ml

Näytteeksi käy myös EDTA- ja Li-hepariini-plasma.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi tulee erotella näytteenottopäivänä. Seeruminäyte säilyy 4 vrk jääkaappilämpötilassa, kuljetus huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (ja tällöin kuljetus) pakastettuna.

Menetelmä

Kokonaisvasta-aineet N-antigeenia kohtaan määritetään elektrokemiluminometrisellä (ECLIA) ja IgG vasta-aineet S-antigeenia kohtaan kemiluminometrisellä (CLIA) menetelmällä.

Tulos valmiina

Arkipäivisin 3-5 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta.

Viiteväli

Negatiivinen

Reaktiivisiin (pos tai pos/neg) tuloksiin liitetään lausunto.

Tulkinta

Positiiviset N-vasta-aineet kertovat sairastetusta COVID-19:sta, kun taas positiiviset S-vasta-aineet kertovat enemmän infektion ja/tai rokotuksen seurauksena muodostuneesta mahdollisesti suojaavasta immuunivasteesta. Positiivinen S-vasta-ainelöydös ei kuitenkaan yksiselitteisesti kerro, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta. 

Negatiivinen testitulos viittaa siihen, että potilas ei ole sairastanut COVID-19:ta, eikä hän ole muodostanut vasta-ainetestillä osoitettavaa rokotevastetta.

Mikäli oireiden alusta/rokotteesta on alle 3 viikkoa, potilaasta on syytä tutkia seurantanäyte aikaisintaan kolmen viikon kohdalla oireiden alkamisesta/rokotteesta. Huom! Vasta-ainetesti ei sovellu aivan tuoreen infektion diagnostiikkaan. Tuore tauti todetaan ensisijaisesti aina nukleiinihapon osoitustestilla (6466 -CV19NhO).

Mikäli testitulos jää raja-arvoalueelle (pos/neg), tulos on epävarma ja potilaasta on syytä tutkia seurantanäyte viikon kuluttua.

Virhelähteet

Selvästi lipeemisistä, hemolyyttisistä tai ikteerisistä näytteistä ei suositella määritystä tehtäväksi. Biotiinihoitoa saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen.

 

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
6476 | S -CV19Ab Ei