Tulosta

Tutkimus:
COVID-19 -koronavirustauti, vasta-aineet

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
15.5.2020

6476 • S -CV19Ab

Johdanto

COVID-19 (Coronavirus disease 2019) on uuden koronaviruksen (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, SARS-CoV-2) aiheuttama tauti, joka ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa vuoden 2019 lopulla ja joka on sittemmin levinnyt pandemiaksi. Virus aiheuttaa hengitystieinfektioita lievästä taudista henkeä uhkaaviin keuhkokuumeisiin ja happeutumishäiriöihin. Akuutti tauti todetaan nenänielusta otetusta tikkunäytteestä nukleiinihapon osoitustestilla (6466 -CV19NhO).

COVID-19-vasta-aineita muodostuu vereen yleensä 3 viikon kuluessa tartunnasta/oireiden alkamisesta. Täten testitulos kertoo, onko potilas sairastanut COVID-19-taudin. Positiivisen tuloksen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta, koska toistaiseksi ei tiedetä, millainen immuniteetti on suojaava ja kuinka pitkään.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tuloksen tulkinnassa on noudatettava varovaisuutta ja tulos on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion diagnostiikkaan.

Indikaatiot

Epidemiologisten tilanteiden selvittely, seroepidemiologinen seuranta. Yksittäisen potilaan kohdalla vasta-ainetestiä voidaan käyttää harkiten apuna epäselvän ja/tai pitkittyneen diagnostisen tilanteen selvittelyssä.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen tutkimuspyyntö (ensisijainen) tai yleislähete.

Näyteastia

Seerumigeeliputki (5/4 ml)

Näyte

Seerumi 1 ml

Näytteeksi käy myös EDTA- ja Li-hepariini-plasma.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi tulee erotella näytteenottopäivänä. Seeruminäyte säilyy 4 vrk jääkaappilämpötilassa, kuljetus huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (ja tällöin kuljetus) pakastettuna.

Menetelmä

IgG-vasta-aineiden määrittäminen elektrokemiluminometrialla (ECLIA).

Tulos valmiina

Arkipäivisin 3-5 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta.

Viiteväli

Negatiivinen

Reaktiivisiin (pos tai pos/neg) tuloksiin liitetään lausunto.

Tulkinta

Positiivinen testitulos viittaa siihen, että potilas sairastanut COVID-19-taudin. Positiivisen tuloksen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta.

Negatiivinen testitulos viittaa siihen, että potilas ei ole sairastanut COVID-19-tautia. Mikäli oireiden alusta on alle 3 viikkoa, potilaasta on syytä tutkia II-näyte kolmen viikon kohdalla oireiden alkamisesta. Huom! Tuore tauti todetaan ensisijaisesti aina nukleiinihapon osoitustestilla (6466 -CV19NhO).

Mikäli testitulos jää raja-arvoalueelle (pos/neg), tulos on epävarma ja potilaasta on syytä tutkia II-näyte viikon kuluttua.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tulosten tulkinnassa on noudatettava varovaisuutta ja tulokset on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion diagnostiikkaan.

Virhelähteet

Positiivisen tuloksen perusteella ei voi päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta, koska toistaiseksi ei tiedetä, millainen immuniteetti on suojaava ja kuinka pitkään.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tuloksen tulkinnassa on noudetatettava varovaisuutta ja tulos on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin.

Selvästi lipeemisistä, hemolyyttisistä tai ikteerisistä näytteistä ei suositella määritystä tehtäväksi. Biotiinihoitoa saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen.