Tulosta

Tutkimus:
Adrenokortikotropiini-koe, lyhyt (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia, Potilastutkimukset

Päivitetty:
1.11.2022

1001 • Pt-ACTH-R1

Indikaatiot

Primaarisen ja sekundaarisen lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan diagnostiikassa.

Tutkimuksen tilaaminen

Polikliinisten potilaiden näytteenotto tilataan etukäteen laboratorion ajanvarausjärjestelmään.

Potilaan esivalmistelu
Kaikkia lääkkeitä on mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Kortisonilääkettä ei tule käyttää tutkimusta edeltävänä iltana eikä koeaamuna. Deksametasoni ei häiritse koetta. Paastoa ei tarvita.
Tutkimusta ei tehdä raskauden aikana. Imetys tulee keskeyttää, kun injektio annetaan. Imetys voidaan aloittaa uudelleen 24 tuntia lääkkeen annon jälkeen.
Ks. Potilasohje (ADRENOKORTIKOTROPIINIKOE)

Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa (Li-hepariinigeeliputki) jokaisella näytteenottokerralla.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Näyte säilyy eroteltuna jääkaappilämpötilassa 7 vrk, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä
0-näyte otetaan näytteenotossa aikaisintaan 30 min. ennen asiakkaan poliklinikka-aikaa.
Asiakas saa poliklinikalla 250 µg i.m. (tai i.v.) injektion lyhytvaikutteista tetrakosaktidia (depot-valmiste ei käy). Kellonaika ilmoitetaan näytteenottoon.
Verinäytteet P-Korsol-määritystä varten otetaan 30 min ja 60 min kuluttua. Kokeen aikana asiakas on näytteenoton tiloissa.

Tekotiheys / kesto
Toimintakoe suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Viitearvot, tulkinta
Kortisolin nousu yli 160 nmol/l ja huippupitoisuus yli 550 nmol/l puolen tunnin kohdalla on normaali vaste. Aamukortisolitaso yli 250 nmol/l käytännössä poissulkee hypokortisolismin. Kokeessa 60 min pitoisuus tulisi olla vähintään 420 nmol/l. Estrogeenivalmisteita käyttävillä naisilla raja-arvot ovat vähintään 80 nmol/l suurempia.

Primaarisessa lisämunuaiskuoren vajaatoimintatilassa (Addisonin taudissa) vaste puuttuu ja se on vaimentunut ACTH:n puutteessa, joka on kestänyt yli kaksi viikkoa.

Huomautus
Vakavaa Addisonin tautia epäiltäessä koe on suoritettava deksametasonisuojauksessa (aikuiset: 1 mg x 2, lapset: 0.5 mg x 4).