Tulosta

Tutkimus:
Tyreotropiini, elinvasta-aineristireaktio (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
27.5.2021

Tiedustelut

Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimus ei ole sähköisesti tilattavissa 2.11.23 alkaen (toistaiseksi). Käytä tarvittaessa nimikettä 92100 -KemErik. Tutkimuksen lisätietoihin tulee lisätä tutkimus (S -TSH-AbR), tekopaikka (Nordlab Oulu), näytetiedot (seerumigeeliputki, näyte 1 ml seerumia) ja tarvitaanko paperilähete K/E (K). Täytä tutkimuksesta Fimlabin yleislähete.

Osatutkimukset

S -TSH

Indikaatiot
Epäily häiriötekijän aiheuttamasta virheellisen korkeasta TSH-tuloksesta.

Suorituspaikka
Nordlab 

Pot. esivalmistelu
Mikäli potilaalla on tyroksiinilääkitys, näytteet tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen nauttimista.

Näyte
1 ml seerumia (geeliseerumiputki). Vuorokausivaihtelun takia näyte suositellaan otettavaksi klo 7 – 12.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Seeruminäyte jaetaan 2 putkeen, jotka liitetään kuminauhalla yhteen.
Näytteen säilytys ja lähetys kylmänä, pidempiaikainen pakastettuna (yli viikko)

Menetelmä
Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys / kesto
Lausunto valmiina 2 viikon kuluessa

Tulkinta
Heterofiiliset vasta-aineet voivat aiheuttaa virheellisen tuloksen (yleensä virheellisen korkea). S-TSH-AbR -tutkimuksessa poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella. Sekä käsittelemättömästä (S-TSH) ja PEG-käsitellystä (S-TSH-AbR) seeruminäytteestä mitataan TSH.

Jos S-TSH/S-T4V tulosten tai niiden ja kliinisen kuvan välillä on ristiriitaa, suosittelemme, että potilaasta pyydetään S -TSH-AbR -tutkimus. Tässä tutkimuksessa poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella. Tuloksena annamme S-TSH tuloksen, S-TSH-AbR tuloksen (saatu PEG-saostuksen jälkeen) ja lausunnon. PEG-käsittely laskee TSH-pitoisuutta 0-40%. Siksi vasta alle 60%:n pitoisuuksien suhde katsotaan merkittäväksi. Jos S-TSH -tulos on alle 0.5 mU/l, emme vastaa S-TSH-AbR-tulosta.

Mikäli ero% on alle 40% lausunnossa lukee ”Näytteessä ei havaita heterofiilisten vasta-aineiden häiritsevää vaikutusta PEG saostuksen perusteella.”

Mikäli ero% on 40-100% tai suurempi lausunnossa lukee ”Näytteessä voidaan todeta mahdollista heterofiilisten vasta-aineiden häiritsevää vaikutusta PEG saostuksen perusteella.”

Mikäli S-TSH-tulos on alle 0.5 mU/l, lausunnossa lukee ”S-TSH-AbR laskentaa ei suoritettu, koska S-TSH tulos on liian matala, alle 0.5.”

Lisämääre

S -TSH-AbR, Nordlab Oulu