Tulosta

Tutkimus:
Testosteroni, massaspektrometrinen, seerumi,naiset ja lapset (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
28.5.2021

10500 • S -TestoMS

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

S-Testo (2735) on epäherkempi ja soveltuu miesten näytteiden analysointiin. Lapsilla ja naisilla suositellaan tilattavaksi 10500 S-TestoMS -tutkimus

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Pot. esivalmistelu
Miehillä näyte otetaan aamunäytteenä klo 7 – 12. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. – 8. vrk.

Testosteronilla on merkittävä vuorokaudenaikavaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan ja pitoisuus laskee jo iltapäivän aikana, jolloin pitoisuuden lasku voi olla yli 20%. Matalimmillaan pitoisuudet illalla klo 19-20 aikaan (keskimäärin 30% matalampi pitoisuus verrattuna aamuarvoon). Vaihtelu on yksilöllistä. Suurin osa testosteronin pitoisuuden vaihtelusta on silti satunnaista ja vain 20% selittyy vrk-aikavaihtelulla. Vanhemmilla miehillä vrk-vaihtelu vaimenee.

Näyte
1 ml seerumia (geelitön seerumiputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sekundääriputkeen eroteltuna enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Lähetys kantatalosta HUSLAB:iin kylmä- tai pakastelähetyksenä.

Menetelmä
Massaspektrometrinen (mittausalue > 0.2 nmol/l)

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina 1-2 viikon kuluessa

Viitearvot, tulkinta

Pojat, ennen puberteettia 0.1 – 1.1 nmol/l
Pojat , puberteetin vaiheet 2-3           2 – 13 nmol/l 
Tytöt, ennen puberteettia 0.1 – 0.4 nmol/l 
Tytöt, puberteetin vaiheet 2-3 0.2 – 1.1 nmol/l 
Miehet 10 – 38 nmol/l 
Naiset 0.4 – 2.0 nmol/l

Miehillä pääosa testosteronista syntetisoituu kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiiniin (albumiiniin, sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin eli SHBG:n) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana. Testosteroni metaboloituu perifeerisissä kudoksissa (5-alfa-DHT) sekä maksassa ja erittyy munuaisten kautta glukuronidikonjugaattina.

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2- 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6-7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen (testosteroni, DHT).

Testosteronitaso riippuu sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuudesta. SHBG on alentunut hyperandrogenismissa, hypoestrogenismissa, maksakirroosissa, hypertyreoosissa sekä käytettäessä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivia lääkkeitä. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät lutenisoivan hormonin (LH)-suppression kautta testosteronieritystä.

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta, mutta alarajalla oleva arvo voi liittyä hypoandrogenismiin, mikäli SHBG on koholla. Naisilla androgeenivaikutusta arvioitaessa pelkkä S -Testo on epäluotettava hyperandrogenismin mittari ja naisilla tulisikin aina arvioida testosteronin ohella SHBG:n pitoisuus. Miehillä kokonaishormonin määrä antaa melko luotettavan kuvan testosteronin synteesistä ja sen häiriöistä.