Tulosta

Tutkimus:
Amylaasi, virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

1080 • U -Amyl

 

Indikaatiot
Akuutin pankreatiitin diagnostiikka

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Näyte
4 ml hyvin sekoitettua kertavirtsaa (4 ml säilöntäaineeton virtsanäyteputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä. Säilytys jääkaapissa enintään 10 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Kolorimetrinen, ensymaattinen määritys. IFCC:n suosituksen mukaan.

Tekotiheys / kesto
Päivittäin. P-Amyl on ensisijainen päivystystutkimus.

Viitearvot, tulkinta
U-Amyl 17 – 580 U/l
(HUSLAB)

Akuutissa pankreatiitissa veren amylaasiaktiivisuus nousee nopeasti. Korrelaatiota taudin vaikeuteen ei kuitenkaan ole. Virtsan amylaasitutkimuksen haittana on se, että pitoisuus riippuu lisäksi nestetasapainosta ja kaikilta potilailta ei virtsaa saada. Siksi päivystystutkimuksena määritetään plasman amylaasiaktiivisuutta. Sen sensitiivisyys akuutin pankreatiitin osoittamiseen on noin 70-90 %. Virtsan amylaasiaktiivisuus ei nouse aina pankreatiiteissakaan. Aktiivisuus pysyttelee korkeana 1/2-2 vrk akuutin kliinisen vaiheen jälkeen. Jos munuaisfunktio on normaali, myös virtsassa tavataan kohonneita arvoja. Kohonneita P-AMYL-arvoja voi esiintyä myös mm. pankreaskystan, sappitietaudin, suolistotukoksen, mahahaavan, appendisiitin, kohdunulkoisen raskauden ja parotiitin yhteydessä.

Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa myös veren amylaasiaktiivisuuden nousun, koska tällöin sen normaali eliminaatio on hidastunut.