Tulosta

Tutkimus:
D-Vitamiini-25-OH (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

1220 • S -D-25

Indikaatiot

Epäily D-vitamiinipuutteesta ja D-vitamiinihoidon seuranta. Riskiryhmään kuuluvat: vanhukset, raskaana olevat naiset, alle 2-vuotiaat lapset, jotka eivät saa D-vitamiinilisää, vähän auringonvaloa saavat, malabsorptio- ja nefroosipotilaat sekä ruuansulatuskanavan leikkauksessa olleet.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Näyte
1 ml seerumia (seerumigeeliputki). Näyte suojataan suoralta auringon valolta, mutta foliota näyteputkien suojaksi ei tarvita.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Näyte säilyy jääkaapissa sentrifugoituna primaariputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA).
Menetelmä mittaa sekä ergokalsiferolia (D2-vitamiini) että kolekalsiferolia (D3-vitamiini).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Yli 50 nmol/l (Käypä hoito ‐suositus 4/2014)

Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen (4/2014) mukainen 25-OH-D-vitamiinin pitoisuuden tulkinta:
Alle 25 nmol/l: vakava puutos
Alle 50 nmol/l: puutos
50-75 nmol/l: yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus
75-120 nmol/l: tavoitepitoisuus osteoporoosipotilailla

Vuonna 2007 tehdyn suomalaisen väestötutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutos (alle 50 nmol/l) todettiin 31 %:lla miehistä ja 36%:lla naisista. Keskimääräinen S-25(OH)D-pitoisuus oli vastaavasti miehillä 58 nmol/l ja naisilla 57 nmol/l. PHKS:n oman aineiston perusteella 25% tapauksista jää alle 50 nmol/l, ja keskimääräinen pitoisuus on 65 nmol/l (n= 5016, elokuu 2014-helmikuu 2015).

Syinä alentuneeseen D-vitamiinipitoisuuteen voivat olla mm. D-vitamiinin suhteen puutteellinen ravinto, heikentynyt imeytyminen suolistosta tai vähentynyt D-vitamiinin muodostuminen iholla. Pienentyneitä pitoisuuksia tavataan riisitaudissa, osteomalasiassa ja malabsorptiotiloissa. D-vitamiinimyrkytyksessä pitoisuudet ovat runsaasti koholla (yli 250 nmol/l).

YLEISTÄ:
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) syntyy ihossa 7-dehydrokolesterolista UV-valon vaikutuksesta. Ravinto sisältää paitsi kolekalsiferolia myös kasveista peräisin olevaa ergokalsiferolia (D2-vitamiini). Maksassa ja munuaisissa ne muuttuvat biologisesti aktiivisiksi 1,25-OH-D-vitamiineiksi. Lisäkilpirauhashormoni stimuloi munuaisissa tapahtuvaa 1-hydroksylaatiota, mutta sitä voivat lisätä myös eräät muut hormonit (mm. estrogeenit, kasvuhormoni, prolaktiini) ja suurentunut plasman fosfaattipitoisuus. Lisääntynyt 1,25-OH-D-vitamiinipitoisuus puolestaan johtaa inaktiivisten D-vitamiinijohdosten (24,25-OH-D-vitamiinit) syntyyn. Lääkkeet, jotka indusoivat mikrosomaalisia entsyymejä maksassa (mm. barbituraatit ja fenytoiini) voivat johtaa muiden johdosten kuin 25-OH-D-vitamiinin muodostumiseen. Nämä ovat biologisesti inaktiivisia ja seurauksena saattaa olla D-vitamiininpuute. 1,25-OH-D-vitamiini mobilisoi kalsiumia ja fosfaattia solunulkoiseen nestetilaan lisäämällä yhdessä lisäkilpirauhashormonin kanssa luun osteoklastien aktiivisuutta sekä lisäämällä kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa. D-vitamiininpuutos aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa.

Virhelähteet
Näytteen hemolyysi estää määrityksen.
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.