Tulosta

Tutkimus:
Folaatti, plasmasta (foolihappo) (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

1415 • fP-Folaat

Indikaatiot

Megaloblastisten anemioiden ja malabsorptiotilojen selvittely.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Pot. esivalmistelu
Suositellaan 10-12 tunnin paastoa.

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki). Näyte on suojattava suoralta valolta, mutta erillistä foliokäärettä ei tarvita.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä 5 tunnin kuluessa, muutoin lähetys sentrifugoituna. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
10.4 – 42.4 nmol/l
(Menetelmävalmistajan 290 henkilön viiteaineisto)

Heikentyneestä imeytymisestä johtuvia matalia folaattiarvoja todetaan malabsorptiotiloissa ja ventrikkeliresektion jälkeen. Alkoholismiin liittyvässä malnutritiossa tavataan myös alhaisia folaattipitoisuuksia.

Lisääntyneestä folaattikulutuksesta johtuvia matalia arvoja voidaan tavata raskauden ja imetyksen aikana, kroonisten tulehdustautien yhteydessä, tuberkuloosissa sekä pahanlaatuisten kasvaimien ja leukemioiden yhteydessä.

B12-vitamiinin puutteessa tavataan matalia erytrosyyttien folaattipitoisuuksia plasman folaatin ollessa samanaikaisesti suhteellisen korkealla normaalitasolla

Virhelähteet
Näytteen ikteria tai hemolyysi estävät näytteen analysoinnin. Lieväkin hemolyysi nostaa mittaustulosta plasmassa, koska punasolut sisältävät folaattia moninkertaisesti. Lievästi hemolyyttiset näytteet kuitenkin vastaan numeerisesti, mutta tulokseen liitetään tällöin kommentti ”Näytteen hemolyysi nostaa mittaustulosta”. Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.