Tulosta

Tutkimus:
Gastriini (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

1448 • fS-Gastr

Indikaatiot

Toistuva ventrikkeliulkus, jonka syyksi epäillään gastrinoomaa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä), antrumin G-soluhypertrofian ja atrofisen gastriitin diagnoosi.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi. Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Pot. esivalmistelu
Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia. Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: Suolahapon eritykseen vaikuttavat lääkkeet sekä protonipumpun estäjät 1-2 viikkoa, histamiini-2-reseptorin salpaajat 1-2 vuorokautta ja mahanesteitä neutraloivat lääkkeet ja limakalvon suoja-aineet 1 vuorokausi ennen kokeen suorittamista.

Näyte
1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia, ei geeliputkeen. Kylmänäytteenotto ja kylmäfuugaus, jolloin on huomioitava seerumin vaatima pidempi hyytymisaika. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Näytteen lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä. Lisäksi, jos näyte sentrifugoidaan ennen kuin se on kunnolla hyytynyt, seerumiin saattaa jäädä fibriiniä, joka häiritsee mittausta.

Menetelmä
Kemiluminometrinen määritysmenetelmä (CLIA)
Menetelmä mittaa gastriinin molekyylimuodot gastriini-17(sulfatoitu) ja gastriini-34 (sulfatoitu ja ei-sulfatoitu).

Tekotiheys / kesto
Tehdään 2 x vko, tulos valmiina kahden viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
6,2 – 54,8 pmol/l

HUOM! Alihankintalaboratoriossa 28.3.2017 tehdyn menetelmämuutoksen myötä tulostasoissa voi olla selkeitä eroavaisuuksia johtuen vasta-aineiden erilaisesta kyvystä tunnistaa gastriinin eri molekyylimuotoja. Tämä tulee huomioida varsinkin seurannassa olevien potilaiden kohdalla.

Gastrinoomassa eli Zollinger-Ellisonin oireyhtymässä on gastriinin lepoarvo useimmiten yli 450 pmol/l. Jos taso nousee edelleen stimulaatiokokeissa ja seerumin pepsinogeenipitoisuus on korkea, gastrinoomadiagnoosi on todennäköinen. Arvot, jotka ylittävät 240 pmol/l, ovat gastrinooman suhteen epäilyttäviä. Jos lepoarvot ovat 70 – 240 pmol/l, on syytä tehdä sekretiinistimulaatiotesti. Tällöin gastrinoomapotilailla paradoksaalisesti gastriinitaso nousee. Antrumin harvinaisessa G-soluhyperplasiassa esiintyy myös varsin korkeita gastriinin lepoarvoja, mutta stimulaatiokokeissa gastriinitaso nousee vähemmän kuin gastrinoomassa.

Pohjukaissuolihaavapotilailla ja mahahaavapotilailla gastriinitaso voi olla lievästi kohonnut. Atrofisessa gastriitissa gastriinin lepoarvot ovat useimmiten suuret ja pepsinogeenipitoisuudet pienet. Antasidien käyttö nostaa gastriinieritystä. Pylorusstenoosissa antrumin venyminen nostaa gastriiniarvoja. Gastriiniarvot nousevat myös aterian ja kahvin nauttimisen jälkeen. Varsinkin runsasproteiininen ateria stimuloi gastriinieritystä.
Munuaisten vajaatoiminta suurentaa gastriinipitoisuutta. Ateria-koe (ks. alla) ja pepsinogeenimääritys täsmentävät tulkintaa.

Ateria-koe
Suoritus: Aamulla otetun paastonäytteen jälkeen potilas syö runsaasti proteiineja sisältävän aterian. Verinäytteitä otetaan tämän jälkeen kahden tunnin ajan 15 min välein (yhteensä 1 paastonäyte + 8 rasitusnäytettä).

Tulkinta: Ateriarasituksessa saavutetaan gastriinin maksimipitoisuus puolessa tunnissa ja kahden tunnin kuluttua perustaso on palautunut. Sekä terveillä että pohjukaissuolihaavapotilailla ja G-soluhyperplasiassa gastriinin eritys stimuloituu voimakkaasti.