Tulosta

Tutkimus:
Aspergillus, antigeeni, seerumista (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
16.7.2020

1816 • S -AspeAg

Indikaatiot

Invasiivisen Aspergillus-infektion toteaminen (disseminoitu tai pulmonaarinen aspergilloosi). Ei sovellu allergisen aspergilloosin eikä aspergillooman diagnostiikkaan.

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö (ATK)

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800.

Näyte
0,5 ml seerumia.

Näyte voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa, jos se saadaan laboratorioon 1 vrk kuluessa. Pidempi säilytys pakastettuna (-20). Lähetys huoneenlämmössä tai kylmäkuljetuksena, pakastettu näyte hiilihappojäissä.

Menetelmä
Entsyymi-immunomenetelmä (EIA)

Tekotiheys / kesto
Päivittäin(ma-pe)

Viitearvot, tulkinta
kaikki alle 1 indeksi.

Viitearvot:

Negatiivinen < 0.5 indeksi
Epävarma 0.5-1.0 indeksi
Positiivinen >=1.0 indeksi

Positiivinen tulos on vahva viite invasiivisesta aspergilloosista, mutta tulos tulee arvioida suhteessa kliinisiin, radiologisiin ja mykologisiin löydöksiin. Negatiivinen tulos ei sulje pois invasiivista aspergilloosia. Jos potilaalta on saatu positiivinen tulos, on aiheellista seurata antigeenipitoisuutta seurantanäytteistä 2-3 vrk väliajoin. Aspergilloosin hoidosta huolimatta nouseva indeksi on huonon prognoosin merkki, lukuunottamatta hemodialyysin varassa olevia potilaita. Antigeenin eliminaatio tapahtuu virtsaan. Hemodialyysi ei poista antigeenia. Keskosilla väärä positiivisuus on yleistä suoliston nähtävästi salliessa bakteeriperäisen ristireagoivan antigeenin pääsyn verenkiertoon. Piperasilliini-tatsobaktaami, joskus muidenkin betalaktoomiantibioottien -lääke-erissä on havaittu ristireagoivaa ainesta, joka voi hoidon aikana ja viikon sen jälkeen nostaa lukemaa epäspesifisesti enintään yhdellä indeksiyksiköllä.

Myös Geotrichum capitatum- ja Penicillium marneffei-infektiot voivat aiheuttaa positiivisen reaktion Aspergillus-antigeenitestissä.

Vastaus
1-2 työpäivän aikana.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
1816 | S -AspeAg Ei