Tulosta

Tutkimus:
Kadmium, virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
28.5.2021

1989 • U -Cd

Suorituspaikka

TTL, Biomonitorointi Helsinki

Lähete
TTL:n Biomonitorointipalvelujen lähete asianmukaisesti täytettynä

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
20 ml virtsaa.
Näytteiden keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää TTL:lta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi erikoispestyyn astiaan.
Näyte voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina. Lähetys huoneenlämmössä.

Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi kontaminoida näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu sekä kädet ja virtsaputken suu on pesty.

Tekotiheys / kesto
Tutkimus suoritetaan joka 2. viikko.

Viitearvot, tulkinta
Altistumattomien viiterajat:
Tupakoimattomat 5 nmol/l
Tupakoivat 10 nmol/l
Toimenpideraja 20 nmol/l

EU on luokitellut useat kadmiumyhdisteet syöpää aiheuttaviksi ja/tai perimää vaurioittaviksi / lisääntymisvaarallisiksi (ryhmä 2-3). Täten raskaana olevien ei tule altistua kadmiumille ts. virtsan kadmiumpitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 5 nmol/l (tupakoimattomat) tai 10 nmol/l (tupakoivat).