Tulosta

Tutkimus:
Kalsium, vrk-virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
28.5.2021

2011 • dU-Ca

Suorituspaikka

Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
4 ml hyvin sekoitettua keräysvirtsaa (4 ml säilöntäaineeton virtsanäyteputki)
tai keräysvirtsaa (virtsankeräysastia)

Näytteen keräys:
Keräysastia säilytetään kylmässä koko keräyksen ajan.

Säilöntäaineena käytetään 2 x 5 ml 6 M suolahappoa (HCl), mikä lisätään kahdessa erässä, 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH happamana (pH < 3), jolloin kalsiumsuolojen saostuminen estyy.

Mikäli keräys on suoritettu ilman suolahappolisäystä, virtsa voidaan happamoittaa jälkikäteen lisäämällä 10 ml 6 mol/l suolahappoa, mutta keräysastiaa on seisotettava 1 tunti, jolloin mahdolliset suolat ehtivät liueta. Muista sekoittaa koko keräysvirtsa kunnolla!

Keräyksen päätyttyä virtsa sekoitetaan, tilavuus mitataan ja merkitään näytetarraan.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä. Säilytys jääkaapissa enintään 2 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Fotometrinen määritys

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta

Aikuiset 2.0 – 9.0 mmol
Lapset, alle 2 v       0.5 – 2.0 mmol
Lapset, yli 2 v 1.3 – 4.0 mmol

(FIMLAB)

Kalsiumin eritys lisääntyy kaikissa hyperkalsemiatiloissa, joihin ei liity munuaisinsuffisienssia. Myös metabolisen ja tubulaarisen asidoosin, Cushingin ja Addisonin taudin, idiopaattisen virtsakivitaudin sekä steroidihoidon yhteydessä dU-Ca nousee. Kalsiumin eritys vähenee hypokalsemian ja tiatsidihoidon yhteydessä.