Indikaatiot
Albumiinikorjattu kalsium (P -Ca-albk, 6032) on kliinisesti useimmiten yhtä informatiivinen kuin Ca-Ion-määritys ja sitä suositellaan etenkin avohoitopotilaiden ensisijaiseksi kalsiumstatuksen tutkimukseksi.
Seuraavilla potilasryhmillä suositellaan kuitenkin ensisijaisesti Ca-Ion-määritystä: Selvä munuaisten vajaatoiminta, tehohoidossa olevat potilaat, verensiirtoja tai muita iv-infuusioita äskettäin saaneet, happo/emästasapainon häiriöt, selvät paraproteinemiat, akuutti pankreatiitti, hyperbilirubinemia, keskoset ja alle kuukauden ikäiset lapset.
Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio
Näyte
Seeruminäyte:
4 ml verta vakuumitekniikalla geeliputkeen (näytteeseen ei saa päästä ilmaa, hiilidioksidivuoto alkalisoi näytteen). Putki sentrifugoidaan 2 tunnin kuluessa, minkä jälkeen näyte säilyy 1 vrk suljettuna alkuperäisessä putkessa huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Jos näyte otetaan siipineulalla, otetaan ensin hukkaputki (näytteeseen ei pääse letkussa oleva ilma).
Kokoverinäyte ruiskussa:
Näyte otetaan hepariiniruiskuun (Ca-titrattu hepariini). Ruiskussa oleva hepariini on säädetty Ca++-suhteen 1.25 mmol/l -tasolle, jotta hepariini ei vaikuttaisi tulostasoon, koska hepariini sitoo kalsiumia. Määritys on suoritettava mahdollisimman pian (2 h kuluessa) näytteenoton jälkeen. Näyte säilytetään kylmässä, jos analysointia ei voida heti suorittaa. Näyte ei saa jäätyä.
Kapillaarinäyte:
Mikäli vakuuminäytteenotto ei ole mahdollista, voi näytteen ottaa myös hepariinikapillaariin.
Kokoverinäytteet on analysoitava mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytettä säilytetään tarvittaessa kylmässä. Näyte ei saa jäätyä.
Kapillaari- ja ruiskunäyte eivät sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Laskettu Ca++ tulostuu vain, kun pH on välillä 7.20 ‐ 7.60 välillä. Jos näytteen pH on <7.2 tai >7.6, LifeCareen vastataan laskennallisen Ca-ion ‐tuloksen kohdalle Ei lask ja kommentteihin esim. pH-tulos niin matala/korkea, ettei tulosta voida laskea.
Menetelmä
Ionispesifinen elektrodi. Laite mittaa näytteen todellisen Ca2+-ionipitoisuuden ja mittaushetken pH:n +37°C:ssa. Vastataan sekä aktuaalinen Ca2+-ionipitoisuus että pH-korjattu pitoisuus (pH 7.40).
Tekotiheys / kesto
Päivittäin
Viitearvot, tulkinta
Terveet aikuiset
1.15 – 1.30 mmol/l (aktuaal.pH:ssa)
1.05 – 1.20 mmol/l (raskauden lopulla)
Lapset
1.20 – 1.50 mmol/l (vastasyntyneet)
1.20 – 1.40 mmol/l (alle 2 v)
Yleensä ionisoitunut kalsium muuttuu samoin kuin kokonaiskalsiumpitoisuus. Pitoisuus laskee 10 %, kun veren pH esim. hyperventilaation seurauksena nousee 0.1 – 0.2 pH -yksikköä. Makuulla tai istuessa otetuissa näytteissä ei ole tasoeroa, mikä aina todetaan kokonaiskalsiumpitoisuuksissa.
Virhelähteet
Leflunomidi häiritsee Ca-ion -analyysiä aiheuttaen virheellisen matalia tuloksia. Myös hemolysoituneesta näytteestä saadaan virheellisen matalia tuloksia.