Tulosta

Tutkimus:
Kylmähemagglutiniinit (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

2173 • S -Kyhemag

Indikaatiot

Kylmähemagglutiniinisyndrooman diagnostiikka ja seuranta.

Suorituspaikka
VITA laboratorio. Alihankinta, akkreditoitu menetelmä.

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
2 ml +37°C:ssa eroteltu seerumi tai 5 ml verta, jota ei saa laittaa jääkaappiin. Geeliputki ei sovellu näytteenottoon.

Geelitön kokoveriputki on pidettävä + 37°C:ssa ennen sentrifugointia. Seerumifraktio erotetaan sentrifugoimalla + 37°C:ssa ja jaetaan erilliseen muoviputkeen. Tieto lämpökäsittelystä +37C tulee merkitä putkitarraan! Kyseinen näytevalmistelu on suositeltavampi, koska tällöin kaikki alle + 37°C:ssa punasoluihin tarttuvat proteiinit saadaan talteen analyysiä varten. Geelitön putki on kyseiseen analyysiin välttämätön, jotta varmistetaan kaikkien kylmähemagglutiniinien talteenotto. Eroteltu seerumi voidaan säilyttää kylmässä ja lähettää normaalisti huoneenlämmössä. Erotellun seerumin voi myös pakastaa.

Mikäli alueen toimipisteessä näytettä ei voida säilyttää +37 C:ssa, näyte lähetetään kokoverenä huoneenlämmössä kantasairaalan laboratorioon. Kantasairaalan laboratoriossa näytettä inkuboidaan 1 tunti 37 C:ssa, jonka jälkeen solut ja seerumi erotetaan lämpimässä.

Menetelmä
Humaani O-punasolujen suora agglutinaatio + 4°C:ssa.

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina noin viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Normaali: Titteri alle 32
Matalatitterisillä kylmähemagglutiniineilla ei ole suurta kliinistä merkitystä.

Korkeita tittereitä (yli 1000) tavataan primaarisissa kylmähemagglutiniinitaudissa ja joskus monoklonaalisissa tiloissa. Kylmähemagglutiniineja esiintyy myös infektioissa etenkin mykoplasmapneumoniassa ja joskus myös syfiliksessä, virusinfektiossa sekä kroonisissa lymfoproliferatiivisissa taudeissa ja autoimmuunissa hemolyyttisessä anemiassa. Kylmähemagglutiniineja esiintyy mykoplasmapneumonioissa n. 60 % potilaista. Antibiootit saattavat vaikuttaa estävästi kylmähemagglutiniinien muodostumiseen.

Huomautus
Kylähemagglutiniinisyndroomaa epäiltäessä suositellaan lisäksi 3015 E-Coomb-O (Coombs, suora) tutkimusta.