Tulosta

Tutkimus:
Lasko (Päijät-Häme ja Pohjanmaa)

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
13.11.2023

2203 • B -La

Indikaatiot
Määritystä käytetään kroonisten infektioiden ja tulehdustautien sekä pahanlaatuisten kasvainten diagnostiikassa ja seurannassa. Akuuteissa infektioissa tulisi käyttää seerumin CRP-määritystä, koska se kohoaa nopeammin kuin lasko.

Näyte
Näyte otetaan Vacuette-laskoputkeen (3,8% Na-sitraatti, näytetilavuus 1,6 ml). Putkea EI SAA avata. Näyte säilyy huoneenlämmössä 6 h ja jääkaapissa 24 h.
Huom! Hajautetun näytteenoton laskonäytteet analysoidaan pääsääntöisesti alueen toimipisteissä.

Myös EDTA-veri soveltuu tarvittaessa B-La määritykseen, mikäli näytettä joudutaan säilyttämään yli 24 tuntia ennen analysointia; säilyvyys huoneenlämmössä 8 h. EDTA-näyte säilyy jääkaapissa 36 h edellyttäen, että se laitetaan heti näytteenoton jälkeen jääkaappiin. Näyte tulisi tällöin lähettää kylmälähetyksenä ja erikseen pakattuna analysoivaan laboratorioon.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Mikäli verinäyte joudutaan ottamaan avoputkeen, se otetaan säilöntäaineettomaan (tai EDTA) -putkeen ja veri siirretään Vacuette-laskoputkeen käyttäen ilmastointineulaa. On ehdottoman tärkeää, että verta on oikea määrä, sillä poikkeama sitraatti/veri-suhteessa antaa virheellisen tuloksen eikä laite suostu analysoimaan vajaata näytettä. Näytetarra liimataan putken yläosaan (verinäytteen ja tarran välissä täytyy olla vähintään 2 mm korkea kirkas alue).

Menetelmä
Solujen sedimentaatio mitataan automaatilla (30 min mittaus). Kaikkiin mittaustuloksiin tehdään automaattisesti lämpötilakorjaus (+18 °C). Tulos vastaa 1 tunnin Westergren-menetelmän tulosta.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Viitearvot, tulkinta

Naiset alle 50 v 1 – 15 mm/h
Naiset yli 50 v 1 – 20 mm/h
Miehet alle 50 v 1 – 10 mm/h
Miehet yli 50 v 1 – 15 mm/h
Lapset 1 – 15 mm/h
Raskauden aikana           < 50 mm/h

Viitearvojaen alkuperä ISLAB (KYS).

Kohonneita arvoja liittyy kollagenooseihin, kroonisiin tulehduksiin, maligniteetteihin, moniin maksasairauksiin, kudosvaurioihin ja usein anemioihin. Fysiologisesti lasko nousee raskauden aikana. Plasmakorvikkeet lisäävät raharullamuodostusta ja aiheuttavat virheellisesti korkeita laskoarvoja. Polysytemioissa lasko on normaalia matalampi ja esim. kroonisen tulehdustaudin synnyttämä laskon kohouma voi jäädä näkymättä.

Virhelähteet
Näytteen voimakas lipeemisyys häiritsee näytteen analysointia.