Tulosta

Tutkimus:
Magnesium, vrk-virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

2299 • dU-Mg

Suorituspaikka

Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
4 ml hyvin sekoitettua keräysvirtsaa (4 ml säilöntäaineeton virtsanäyteputki) tai keräysvirtsaa (virtsankeräysastia).

Säilöntäaineena käytetään 2×5 ml 6 M suolahappoa (HCl), mikä lisätään kahdessa erässä, 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH happamana (pH < 3).

Mikäli keräys on suoritettu ilman suolahappo-lisäystä, virtsa voidaan happamoittaa jälkikäteen lisäämällä 10 ml 6 mol/l HCl:a, mutta keräysastiaa on seisotettava 1 tunti, jolloin mahdolliset suolat ehtivät liueta.

Keräyksen päätyttyä virtsa sekoitetaan, tilavuus mitataan ja merkitään näytetarraan.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä. Säilytys jääkaapissa enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Fotometrinen

Tekotiheys / kesto
Arkisin

Viitearvot, tulkinta

Naiset           3 – 7    mmol
Miehet 3 – 9    mmol

(FIMLAB)

Virtsan magnesiumeritys kuvaa plasmamääritystä herkemmin elimistön magnesiumpuutetta. Runsas magnesiumin saanti ravinnosta lisää magnesiumin eritystä ellei elimistössä ole magnesiumin puutostilaa. Hyperkalsemia ja diureetit lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan.