Tulosta

Tutkimus:
Metanefriinit (metanefriini ja normetanefriini), vrk-virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

2337 • dU-MetNor

Sisältää osatutkimukset:

dU-Metnef
dU-Normet

Indikaatiot
Feokromosytooman diagnostiikka. Feokromosytoomaepäilyssä tulisi mitata sekä metanefriini että normetanefriini.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.

Pot. esivalmistelu
Potilaan tulisi olla ilman lääkitystä 3 vrk ennen virtsankeräystä ja välttää keräyksen aikana nauttimasta tutkimusta häiritseviä ravintoaineita (ks. Virhelähteet).

Näyte
Vuorokausivirtsa kerätään astiaan, johon on lisätty 2×5 ml väkevää suolahappoa (6M HCl). Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä.
Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 10 ml analysoitavaksi. Vuorokausivirtsan määrä merkitään tutkimustarraan. Keräysastia on säilytettävä kylmässä koko keräyksen ajan. Lähetys huoneenlämmössä. Näytteet, joiden pH on noin 3, säilyvät jopa viikon huoneenlämössä ja jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä
Korkeapaine nestekromatografinen (HPLC)

Tekotiheys / kesto
1-2 viikon kuluessa

Viitearvot, tulkinta

  dU-Metnef             dU-Normet
alle 2 v     alle 0.5 alle 1.8       umol
2 – 15 v            alle 0.8 alle 2.0       umol
yli 15 v 0.1 – 1.4 0.5 – 4.2     umol

Virtsasta tehtävistä katekoliamiinimittauksista on feokromosytoomaepäilyssä molempien metanefriinien määritys herkin ja paras. Keräys pyritään järjestämään potilaan ollessa hypertensiivinen tai muuten oireinen. Joskus useampi tutkimus on tarpeen. Metanefriinien erillismääritys (metanefriini ja normetanefriini) antaa tietoa siitä, mitä katekoliamiinia kasvain etupäässä erittää.Tällä on merkitystä kasvaimen paikantamisessa. Epäiltäessä pientä ”äkäistä” (vilkkaasti katekoliamiineja syntetisoiva ja erittävä kasvain) feokromosytoomaa, jolloin virtsaan erittyy suhteellisesti enemmän jotakin vapaata katekoliamiinia, on yleensä tätä amiinia vastaavan metanefriinin eritys myös lisääntynyt (esim. noradrenaliinia erittävän kasvaimen ollessa kyseessä on normetanefriinieritys lisääntynyt), vaikka kokonaismetanefriini- ja MOMA-eritys voivat olla normaalit. Mikäli metanefriinien eritys virtsaan on ristiriidassa kliinisen kuvan kanssa, samasta virtsanäytteestä kannattaa määrittää myös MOMA ja HVA (Näytteeseen liittyvä ohjeistus on sama kuin metanefriineillä).

Virhelähteet
Lääkeaine- ja nautintoaineet, jotka vaikuttavat katekoliamiinien aineenvaihduntaan, vaikuttavat myös metanefriinien, MOMA:n ja HVA:n eritykseen. Pitoisuuksia voivat lisätä: bentsodiatsepiinit, labetololi, metyylidopa, buspironi, diureetit (natriumtasoa alentavilla annoksilla), eksogeeniset katekoliamiinit (levodopa, nenätipat, ruokahalun rajoittajat), epäsuorasti vaikuttavat sympatomimeetit (amfetamiinijohdannaiset), fenotiatsidit, haloperidoli, nitraatit, tamsulosiini, trisykliset antidepresantit, venlafaksiini, muut (mm. tupakointi, marihuana, kahvi, etanoli, suklaa ja vanilja). Pitoisuuksia voivat alentaa: bromokryptiini, klonidiini, deksametasoni, MAOn estäjät. Myös monet ravintoaineet voivat antaa vääriä positiivisia tuloksia. Banaanit sisältävät huomattavia määriä adrenaliinia ja dopamiinia.
Lievästi kohonneita arvoja tavataan essentiaalisessa hypertoniassa ja stressitiloissa.