Tulosta

Tutkimus:
Nikkeli, virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

2397 • U -Ni

Suorituspaikka

Työterveyslaitos

Lähete
TTL:n Biomonitorointi -lähete asianmukaisesti täytettynä

Tiedustelut 
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
20 ml virtsaa.
Näytteiden keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää TTL:n laboratoriosta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi lähetysastiaan.

Iltanäyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.
Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi liata näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty.

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina noin 2 viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Altistumattomien viiteraja 0.05 umol/l.
Tavoitetaso 0.05 umol/l.

Euroopan Unioni on luokitellut useat nikkeliyhdisteet syöpää aiheuttavaksi. Syöpävaarallisille nikkeliyhdisteille altistuttaessa katsotaan, että altistuminen näille yhdisteille tulee minimoida niin alas kuin mahdollista. Työterveyslaitos suosittelee tavoitetasona nikkelille ja sen yhdisteille altistumattomien viitearvoa 0,05 μmol/l. Valtioneuvoston asetuksen 1335/2004 mukaan syöpävaarallisiksi luokiteltujen kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua nikkelille tai sen yhdisteille, ts. virtsan nikkelipitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 0.05 umol/l.