Tulosta

Tutkimus:
Parasiitit (kval.), ulostenäytteet (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

2455 • F -Para-O

Indikaatiot

Vatsavaivojen ja ripulin etiologian tai eosinofilian selvittely, erityisesti ulkomaanmatkojen jälkeen. Näytteestä tutkitaan alkueläinkystat (esim, giardia ja ameebat), madonmunat ja -toukat.

Huom! Tutkimusta ”Madonmunat” ei enää tehdä. Madonmunat tulevat tutkituiksi pyynnöllä F -ParaO.

Suorituspaikka
Yhtyneet Medix Laboratoriot

Tiedustelut
Laboratoriokeskus, puh. (044 719) 5040

Näyte
Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut vettä tai virtsaa. Näyte otetaan ulostemassasta siten, että siihen kerätään mukaan mahdollisia verisiä, limaisia tai muuten poikkeavia kohtia. Näyte laitetaan kierrekorkillisiin formaliinipurkkeihin (puskuroitu, 10 % formaliini, saa keskusvarastosta; tilausnumero K704604).
Huom! Näytettä ei tule ottaa kudosnäytteille tarkoitettuun formaliinipurkkiin (purkissa teksti Histological specimen)!

Kiinteää ulostetta sekoitetaan huolellisesti nokare (yksi osa noin viiteen osaan) formaliiniliuokseen. Näyte tulee saada rakenteellisesti homogeeniseksi. Vain näin voidaan taata parasiittien säilyminen. Vetistä ripuliulostetta sekoitetaan formaliiniliuokseen siten, että purkin sisältö kaksinkertaistuu (yksi osa yhteen osaan). Näytepurkki suljetaan huolellisesti ja pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollinen matkustusanamneesi ja taudin oireet.

Säilyy 3 – 7 vrk 10 %:ssa formaliinissa jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä tai kylmäkuljetuksena. Näyte ei saa jäätyä.

Menetelmä
Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen jodivärjäysvalmisteena. Tehdään arkipäivisin maanantaista perjantaihin, valmistuu useimmiten 1 vrkssa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen. Kaikki löytyneet parasiitit vastataan, löydösten patogeenisuuteen otetaan kantaa.

Virhelähteet
Parasiitit erittyvät usein jaksoittain. Parasiittinäytteitä on tämän vuoksi suositeltavaa ottaa 3 näytettä 1 – 3 päivän välein (näytteet voi lähettää kerralla). Näytteen kiinnittämistä formaliinilla ei tehdä huolellisesti, vaan näytteeseen jää ulostekokkareita. Ulosteen kiinnittämistä ei tehdä 1 – 4 tunnin kuluessa ulostamisesta.