Tulosta

Tutkimus:
Testosteroni, miehet (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
22.7.2020

2735 • S -Testo

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

S-Testo (2735) on epäherkempi ja soveltuu miesten näytteiden analysointiin. Lapsilla ja naisilla suositellaan tilattavaksi 10500 S-TestoMS -tutkimus.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Pot. esivalmistelu
Miehillä näyte otetaan aamunäytteenä klo 7 – 12. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. – 8. vrk.

Testosteronilla on merkittävä vuorokaudenaikavaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan ja pitoisuus laskee jo iltapäivän aikana, jolloin pitoisuuden lasku voi olla yli 20%. Matalimmillaan pitoisuudet illalla klo 19-20 aikaan (keskimäärin 30% matalampi pitoisuus verrattuna aamuarvoon). Vaihtelu on yksilöllistä. Suurin osa testosteronin pitoisuuden vaihtelusta on silti satunnaista ja vain 20% selittyy vrk-aikavaihtelulla. Vanhemmilla miehillä vrk-vaihtelu vaimenee.

Näyte
1 ml seerumia (seerumigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 3 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA) (mittausalue > 0.42 nmol/l)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta

Miehet 20 – 49v :     8.6 – 29 nmol/l
Miehet yli 50 v :       6.7 – 26 nmol/l
Naiset 20 – 49 v:      0.3 – 1.7 nmol/l (naisille suositellaan tutkimusta 10500)
Naiset yli 50 v :        0.1 – 1.4 nmol/l (naisille suositellaan tutkimusta 10500)

( menetelmän valmistajan 195 henkilön viiteaineisto)

Miehillä pääosa testosteronista syntetisoituu kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiiniin (albumiiniin, sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin eli SHBG:n) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana. Testosteroni metaboloituu perifeerisissä kudoksissa (5-alfa-DHT) sekä maksassa ja erittyy munuaisten kautta glukuronidikonjugaattina. Testosteronilla on vuorokaudenaikavaihtelu, arvot ovat korkeammat aamulla kuin illalla.

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2- 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6-7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen (testosteroni, DHT).

Testosteronitaso riippuu sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuudesta. SHBG on alentunut hyperandrogenismissa, hypoestrogenismissa, maksakirroosissa, hypertyreoosissa sekä käytettäessä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivia lääkkeitä. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät lutenisoivan hormonin (LH)-suppression kautta testosteronieritystä.

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta, mutta alarajalla oleva arvo voi liittyä hypoandrogenismiin, mikäli SHBG on koholla. Naisilla androgeenivaikutusta arvioitaessa pelkkä S -Testo on epäluotettava hyperandrogenismin mittari ja naisilla tulisikin aina arvioida testosteronin ohella SHBG:n pitoisuus (S -TestoVL). Miehillä kokonaishormonin määrä antaa melko luotettavan kuvan testosteronin synteesistä ja sen häiriöistä.

Virhelähteet
Näytteen ikteria tai voimakas hemolyysi estää näytteen analysoinnin. Nandrolone-lääkitys aiheuttaa virheellisiä tuloksia. Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta.