Tulosta

Tutkimus:
Veriryhmä ja Rh (Päijät-Häme)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Verikeskus

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

2951 • E -ABORh

2951 • E -ABORh

Indikaatiot

Kaikki todennäköiset verensaajat.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: verikeskus puh. (044 719) 5429

Veriryhmiä ei ilmoiteta puhelimitse kohtalokkaiden erehdysten välttämiseksi.

Näyte
6 ml EDTA-putki. Näyte säilyy 5 vrk jääkaapissa. Alle 6 kk:n ikäisiltä lapsilta määritys voidaan tehdä mikro-EDTA-putkesta. Huom. napaveri ei sovellu näytteeksi.

Potilaan tunnistaja kirjoittaa nimensä selkeästi tutkimustarraan.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Jos tunnistuksen suorittaa joku muu kuin laboratorion näytteenottaja, merkitään tunnistajan nimi tutkimuksen kommentteihin.

Menetelmä
Punasolujen agglutinaatio.
Veriryhmä määritetään aikuisilla sekä punasolujen pinnan antigeenien että plasman mahdollisten isoagglutiniinien perusteella. Tulosten täytyy olla yhdenpitävät =ABO-logiikka. Määritykset tehdään antigeeniominaisuuksiltaan tunnetuilla reagenssisoluilla ja spesifillä geelikorttimenetelmällä.

Tekotiheys / kesto
Tutkimus suoritetaan kaikkina vuorokauden aikoina. Veriryhmämäärityksen suoritusta varten on varattava aikaa vähintään 30 minuuttia siitä, kun näyte on laboratoriossa. Kiireellisestä veriryhmästä on aina ilmoitettava laboratorion näytteenottajalle tai verikeskukseen.

Veriryhmä tulee määrittää hyvissä ajoin ennen suunniteltua tai odotettavissa olevaa verensiirtoa. Leikkaukseen tulevilta potilailta tulee veriryhmämääritykset tehdä n. 1 viikkoa aikaisemmin.

Huomautus
Tutkimuspyyntöön kuuluu automaattisesti veriryhmävasta-aineiden seulonta (4577).

Veriryhmä ilmoitetaan Veriryhmä ja verensiirrot -lomakkeella.

Sopivuuskoe on tehtävä aina eri näytteestä kuin potilaan veriryhmämääritys. Hätätapauksia lukuun ottamatta näytteet on otettava toisistaan riippumatta, eri ajankohtana, eri tunnistajan toimesta. Hätätapauksen määrittelee hoitava lääkäri.

Positiivisissa vasta-ainetapauksissa Veriryhmä ja verensiirrot -lomakkeeseen tulee merkintä todetusta veriryhmävasta-aineesta. Verensiirtoa ei saa tehdä ennen kuin vastaus vasta-aineen tunnistuksesta on saatu, poikkeuksena hätätapaukset.