Tulosta

Tutkimus:
Adenosiinideaminaasi, seerumista (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

2991 • S -ADA

Indikaatiot

Pleuriittien ja meningiittien erotusdiagnostiikka.

Suorituspaikka
SYNLAB Suomi

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800.

Näyte
1 ml seerumia. Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä. Hemolyysi aiheuttaa virheellisen suuren arvon.

Menetelmä
Fotometrinen

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina viikon kuluessa

Viitearvot, tulkinta
alle 15 U/l

Seerumin ADA-pitoisuus lisääntyy tiloissa, joissa soluvälitteinen immuunivaste on aktivoitunut, esim. monissa infektioissa, autoimmuunitaudeissa ja eräissä neoplastisissa sairauksissa.
Pleuranesteen suuri ADA-pitoisuus erottaa tuberkuloosin aiheuttaman pleuriitin parapneumonisesta pleuraeffuusiosta, epäspesifisestä pleuriitista ja malignin tuumorin yhteydessä esiintyvästä pleuraeffuusiosta. Empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa on myös todettu suuria ADA-pitoisuuksia.
Tuberkuloottisessa pleuriitissa, empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa pleuranesteen ja seerumin ADA-pitoisuuksien suhde (Pt-ADA-I) on yleensä yli 2.0; muissa pleuriiteissa yleensä noin 1.0. Tuberkuloottisessa meningiitissä on todettu selkäydinnesteen ADA-pitoisuuden olevan suuri. Bakteeri- ja virusperäisissä meningiiteissä pitoisuudet ovat normaaleja tai vain lievästi kohonneita.