Tulosta

Tutkimus:
Sekretiini-koe, gastriini (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

3380 • Pt-Sekr-R2

Indikaatiot

Gastrinooman (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä) diagnosointi.

Suorituspaikka
Gastriini -näytteet: SYNLAB Suomi. Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Tiedustelut
Polikliinisten potilaiden näytteenotto tilataan etukäteen laboratorion ajanvarausjärjestelmään. Kokeesta on ilmoitettava Päijät-Häme, keskussairaalan näytteenotto, p. (044 719) 5315.

Pot. esivalmistelu
Potilas on ravinnotta edellisestä illasta klo 20 lähtien. Tänä aikana tupakointi sekä kahvin ja teen nauttiminen on kielletty.
Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: Suolahapon eritykseen vaikuttavat lääkkeet sekä protonipumpun estäjät 1-2 viikkoa, histamiini-2-reseptorin salpaajat 1-2 vuorokautta ja mahanesteitä neutraloivat lääkkeet ja limakalvon suoja-aineet 1 vuorokausi ennen kokeen suorittamista.

Näyte
Suositellaan laskimokanyylin asentamista kokeen suorittamiseksi.
Potilas on makuulla 30 min ennen näytteenottoa. Perusarvojen määrittämiseksi otetaan näytteet 10 ja 5 min ennen sekretiinin antoa. Sekretiini (2 yksikköä/kg) ruiskutetaan nopeasti potilaan laskimoon 0-hetkellä. Otetaan gastriininäytteet tarkoin ajoitetusti 5, 10, 15, 20, 25, 30 minuutin kuluttua sekretiinin antamisesta.

1 ml paastoseerumia, ei geeliputkeen, jokaisella näytteenottokerralla.
Kylmänäytteenotto. Seeruminäytteen annetaan hyytyä kylmässä väh. 60 min, jonka jälkeen näyte sentrifugoidaan kylmässä ja pakastetaan.
Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Näytteen lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä. Lisäksi, jos näyte sentrifugoidaan ennen kuin se on kunnolla hyytynyt, seerumiin saattaa jäädä fibriiniä, joka häiritsee mittausta.

Menetelmä
Kemiluminometrinen määritysmenetelmä (CLIA)
Menetelmä mittaa gastriinin molekyylimuodot gastriini-17(sulfatoitu) ja gastriini-34 (sulfatoitu ja ei-sulfatoitu).

Tekotiheys / kesto
Tehdään 2 x vko
Tulokset valmiina noin kahden viikon kuluessa

Viitearvot, tulkinta
Gastrinomaa sairastavalla potilaalla todetaan yleensä jo 10 minuutissa voimakas, mutta nopeasti ohimenevä gastriinipitoisuuden nousu sekretiini-injektion jälkeen, kun taas terveiden kontrollihenkilöiden gastriinipitoisuudet eivät reagoi sekretiinille. Gastrinooma on todennäköinen, mikäli gastriinipitoisuuden nousu on vähintään 50 – 100 pmol/l.