Tulosta

Tutkimus:
Selkäydinnesteen osoitus (kval), eritteestä (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2021

3551 • Se-Likvo-O

Indikaatiot

Likvorin osoittaminen tai poissulku eritteistä (korva-, nenä- , nielu-, vatsan alueen tai muu erite).

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
Näyte on otettava aina terveydenhuollonammattihenkilön (sairaanhoitaja tai lääkäri) läsnä ollessa. Näin pyritään välttämään selvästi limaiset ja viskoosit näytteet, jotka eivät sovellu tutkittaviksi. Näiden näytteiden kohdalla väärän negatiivisen tuloksen riski on suuri.
Tutkittavasta otetaan samanaikaisesti 1 ml seeruminäyte.

Näytettä on pyrittävä saamaan 0,5 – 3,0 ml (pitoisuudesta riippuen ehdoton minimi on 0,2 – 0,5 ml) puhtaaseen putkeen.

Nenäerite: Nenäerite on kerättävä ammattihenkilön ohjauksessa. Nenäliman osuuden vähentämiseksi nenä niistetään kevyesti, minkä jälkeen potilas istuu joko etukumarassa tai makaa ja valuva tai tippuva kirkas, vesimäinen neste kerätään tehdaspuhtaaseen näyteputkeen. Nenänielusta näyte voidaan myös imeä ruiskuun.

Korvaerite: Korvakäytävä puhdistetaan ensin mahdollisesta vahasta ja muusta eritteestä. Näytteenotossa korvalääkäri imee välikorvasta tutkittavan eritteen joko ruiskuun tai imuun, johon on liitetty mahdollisuuksien mukaan keräin. Näytteeksi pyritään lähettämään ainakin 0,5 ml nestettä.

Näytteen säilytys jääkaapissa, kylmäkuljetus, näyte ei saa jäätyä.

Menetelmä
Eritteen ja samanaikaisesti otetun seeruminäytteen analysointi agaroosigeelielektroforeesin jälkeisellä immunofiksaatiolla, vasta-aineena anti-transferriini.

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina noin viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Erite voi sisältää likvoria mm. trauman, leikkauksen, tulehduksen, tuumorin tai synnynnäisen epämuodostuman johdosta. Seerumissa ja kudosnesteissä transferriinia esiintyy vain beta-1-fraktiossa, mutta likvorissa sekä beta-1- että beta-2-fraktiossa. Tutkimus perustuu jälkimmäisen, beta-2- eli tau-transferriinin osoittamiseen tutkittavasta näytteestä. Vertailussa käytetään potilaan seerumia ja tunnettuja likvorinäytteitä, koska seerumissakin voi joskus esiintyä beta-2-alueen transferriinia geneettisistä tai hankinnaisista syistä.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Selvästi limainen näyte ei sovellu tutkittavaksi. Tällöin on otettava uusi näyte (ks. kohtaa Näyte). Lisäksi suuri proteiinipitoisuus (yli 5 g/l) viittaa muun nesteen merkittävään osuuteen, jolloin likvorin proteiinit jäävät näkymättä beta-2-transferriinia osoitettaessa. Väärä negatiivinen tulos on silloin todennäköinen, minkä takia tilaajan on harkittava uuden näytteen tarvetta.