Tulosta

Tutkimus:
Lupusantikoagulantti (Päijät-Häme)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

3578 • P -LupusAk

3578 • P -LupusAK

Indikaatiot

Tukostaipumuksen ja toistuvien keskenmenojen selvittely. Selittämätön pitkä P -APTT.

Suorituspaikka
HUSLAB, Meilahden sairaalan laboratorio puh. 09) 471 74303 tai (09) 471 74330.

Lähete
HUSLAB, Lähete hyytymistutkimuksia varten

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123. 

Näyte
1 x 3.2% Na-sitraattinäyte. Ota hukkaputki (ylimääräinen Na-sitraattiputki) ennen varsinaista näyteputkea. Näyte säilyy erottelematta huoneenlämmössä 8 tuntia. Lähetys huoneenlämpöisenä. Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 tunnin sisällä, näyte sentrifugoidaan (15 min 2500 g) ja plasma erotellaan kahteen muoviputkeen. Lähetys pakastettuna.

Menetelmä
Fosfolipidiherkkä APTT, Russell viper venom test (RVVT). Hyytymisajan mittaaminen.

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Lupusantikoagulantit ovat fosfolipidivasta-aineita, jotka aktivoivat hyytymisjärjestelmää altistaen sekä laskimo- että valtimotrombooseille ja spontaaneille keskenmenoille. Fosfolipidivasta-aineita tavataan erilaisissa autoimmuuni- sairauksissa (erityisesti SLE), joidenkin infektioiden, lääkitysten ja maligniteettien yhteydessä sekä itsenäisenä ilmiönä. Lupusantikoagulantti vaikuttaa fosfolipideistä riippuvaisiin hyytymistekijämäärityksiin ja voi paradoksaalisesti pidentää APTT-tulosta ilman vuoto-oiretta. Antikoagulaatiohoidon aikana vain negatiivinen lupusantikoagulanttilöydös on luotettava.

Lupusantikoagulantin lisäksi fosfolipidivasta-aineiden esiintymistä voidaan tutkia kardiolipiini-IgG vasta-aineiden (8472 P-KardAbG) ja beeta2-glykoproteiini-IgG vasta-aineiden (8307 P-B2GPAbG) määrityksillä. Osalla potilaista fosfolipidivasta-aineet voidaan todeta vain yhdellä em. menetelmistä. Fosfolipivasta-aineiden laaja tutkimus (3607 P -PlAb) sisältää nämä kolme osatutkimusta, jotka tehdään myös tromboositaipumustutkimuksen (4025 P -Trombot) yhteydessä.

Poikkeavista tuloksista annetaan lausunto.

Huomautus
Antikoagulaatiohoitojen aikana vain negatiivinen lupusantikoagulantti-tulos on luotettava.